Εκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού που άγνωστοι πέταξαν εξωτερικά της εισόδου ενός χώρου που χρησιμοποιείται ως άτυπος χώρος προσευχής (τζαμί) από μουσουλμάνους, επί της οδού Στεφ. Βυζαντίου 22, στα Πατήσια, σημειώθηκε λίγο πριν τις τέσσερις τα ξημερώματα.

Ads

Από την έκρηξη προκλήθηκε φθορές στην είσοδο και σε τρία σταθμευμένα αυτοκίνητα που βρίσκονταν εξωτερικά του χώρου και σε τζαμαρίες.

Άντρες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών συνέλλεξαν τα ελάχιστα υπολείμματα του μηχανισμού για ανάλυση στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια και τα μόνα συμπεράσματα που έως τώρα έχουν εξαχθεί, όπως αναφέρει το news247.gr, είναι ότι πιθανόν πρόκειται για απλή αυτοσχέδια βόμβα με δυναμίτη που είχαν προστεθεί βίδες και καρφιά, χωρίς ωρολογιακό μηχανισμό. Επομένως ο δράστης ή οι δράστες πέρασαν από το σημείο και τον πέταξαν.

Εκείνη την ώρα δεν βρίσκονταν άνθρωποι στο σημείο και δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Ads

Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος: Η Πολιτεία να χειριστεί το ζήτημα με τη δέουσα προσοχή

Ανακοίνωση για το περιστατικό έδωσε η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια» και ζητώντας από την Πολιτεία «να χειριστεί το σοβαρό αυτό ζήτημα με τη δέουσα προσοχή καθώς με τέτοιες ενέργειες πλήττεται η κοινωνική συνοχή και το περί δικαίου αίσθημα μεγάλης μερίδας του γενικού πληθυσμού».

Αναλυτικά, αναφέρει: «Τα ξημερώματα της 23ης Ιανουαρίου 2022 στην περιοχή των Πατησίων, στο κέντρο της Αθήνας, ένας εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στην πόρτα του χώρου προσευχής Μουσουλμάνων. Από καθαρή τύχη οι ζημιές ήταν μόνο υλικές, καθώς σύμφωνα με τις αρχές ο εκρηκτικός μηχανισμός περιείχε καρφιά και βίδες ώστε να μπορεί να βλάψει ανθρώπους. Ο στόχος εμφανώς ήταν ο χώρος προσευχής των μουσουλμάνων, γεγονός που άμεσα καθιστά την έκρηξη αυτή ως τρομοκρατική ενέργεια. Και ως τέτοια θα πρέπει να διερευνηθεί από τις αρχές ώστε να μην ενδώσει η χώρα μας για άλλη μια φορά σε μπαράζ τρομοκρατικών και ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον των Μουσουλμάνων που έχουμε ζήσει στο παρελθόν και δεν περιορίστηκαν μόνο στις υλικές ζημιές.

Καλούμε την Πολιτεία να χειριστεί το σοβαρό αυτό ζήτημα με τη δέουσα προσοχή καθώς με τέτοιες ενέργειες πλήττεται η κοινωνική συνοχή και το περί δικαίου αίσθημα μεγάλης μερίδας του γενικού πληθυσμού».

Κωστής Παπαϊωάννου: Αναβάθμιση της ρατσιστικής βίας;

Ο Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός και τ. Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σήμερα διευθυντής του Σημείου για τη μελέτη και αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς, με ανάρτησή του στο facebook σημείωσε πως πρόκειται για «πολύ αρνητική εξέλιξη», καθώς ενδέχεται να αναβαθμίζεται η ρατσιστική βία, όπως αναφέρει. 

Θ. Καμπαγιάννης: Να διερευνηθεί ως τρομοκρατική ενέργεια

Στην επίθεση αναφέρθηκε με ανάρτησή του και ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, σημειώνοντας πως πρέπει να ερευνηθεί ως τρομοκρατική, τονίζοντας μάλιστα πως «η στοχοποίηση μουσουλμανικών λατρευτικών χώρων αποτελούσε πρακτική της εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή”, όπως προέκυψε από αποδεικτικό υλικό στη μεγάλη δίκη».