Ο πατέρας του Ζακ άνοιξε τον κύκλο των καταθέσεων των μαρτύρων στην δίκη για την δολοφονία του ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στος 21 Σεπτεμβρίου 2018 στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας, που ξεκίνησε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Ads

«Μακάρι να ήταν ληστής και να ήταν εδώ, να ζούσε» είπε απευθυνόμενος στο δικαστήριο ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου. Ο ίδιος δήλωσε «θυμωμένος» και «οργισμένος» για τους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση ενώ ανέφερε πως υπάρχουν πολλά αναπάντητα «γιατί» που τον βασανίζουν.

Ο Ευθύμιος Κωστόπουλος περιέγραψε τον γιο του ως έναν άνθρωπο με κοινωνική ζωή, χαρούμενο που είχε την οικονομική στήριξη της οικογένειάς του. «Δεν ήταν περιθωριοποιημένο άτομο» τόνισε.

«Όταν μας είπαν ο Ζαχαρίας πήγε και λήστεψε κανείς δεν το πίστεψε» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως ο γιος του δεν είχε προβλήματα υγείας και στο παρελθόν είχε δεχθεί επιθέσεις αλλά ο ίδιος δεν απαντούσε με βία. «Δεν ήταν βίαιος, κάθε άλλο. Όταν μας είπαν ο Ζαχαρίας πήγε και λήστεψε κανείς δεν το πίστεψε. Δήλωνε κατά της βίας και θα ήταν ο ίδιος βίαιος; Δεν στέκει αυτό. Μακάρι να ήταν ληστής και να ήταν εδώ να ζούσε. Πολλά είναι τα γιατί και θα τα δείτε κι εσείς…» ανέφερε στην κατάθεση του.

Ads

Ο μάρτυρας έκανε λόγο για «απόκρυψη στοιχείων» και αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε με τον γιο του όταν του έλεγε πως δεν πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο: «Μου χαμογελούσε, δίκιο έχεις μπαμπά και τώρα εγώ ψάχνω να βρω ένα άλλο δίκιο…» είπε. Ενώ, αναφερόμενος στους κατηγορούμενους αστυνομικούς είπε: «Δεν ίδρωσε κανενός το αυτί. Για μένα είναι διπλά δολοφόνοι οι αστυνομικοί. Απέκρυψαν στοιχεία. Έκαναν έλεγχο στο τηλέφωνο του γιου μου και όχι στων κατηγορουμένων».

Ο πατέρας του Ζακ αναφέρθηκε και στο βίντεο που κατέγραψε την δολοφονία. «Είδα το βίντεο, κάτω το είχαν το παιδί με αίματα και να τον κλωτσοπατάνε. Και πριν λίγους μήνες ένας σκότωσε ένα γατάκι και τώρα είναι μέσα και αυτοί είναι έξω! Πώς είναι δυνατόν! Συγγνώμη για την οργή μου αλλά έχω θυμό μέσα για αυτό που συνέβη! Δεν είναι πράγματα αυτά σε μια πολιτισμένη χώρα».

Πρόεδρος: Σας είχε πει ότι κάποιος τον απειλούσε;

Μάρτυρας: Δεν είχα πρόσφατο τηλεφώνημα εκείνες τις ημέρες. Δεν είχε κανένα πρόβλημα είχε τη στήριξη μας στο οικονομικό. Δεν ήταν περιθωριοποιημένο άτομο, δούλευε σε εφημερίδα, έπαιζε σε θέατρο είχε και ένα επίδομα. Δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσω χωρίς χρήματα κι εγώ. Ήμουν δίπλα του και το ήξερε. Μια μέρα πριν φύγω, μου είπε να πάμε στα κλαρίνα και πήγαμε. Ήταν χαρούμενος, είχε διάθεση.

Διαβάστε επίσης: