Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Μαρτίου, από την Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή», σχετικά με την αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελία κατά του Χαντίμ Χουσεΐν, πατέρα του δολοφονημένου από χρυσαυγίτες 27χρονου Σαχζάτ Λουκμάν, στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για χρήση πλαστού εγγράφου για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, για ένα ζήτημα που σχετίζεται με λάθος της ληξιαρχικής υπηρεσίας του Πακιστάν.

Ads

Στις 10 Απριλίου οργανώνεται αντιφασιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας  στα δικαστήρια Λ. Αλεξάνδρας και Λουκάρεως στις 9 το πρωί.

«Εμείς ήρθαμε μόνο για να έχουμε δικαιοσύνη για τη δολοφονία του γιου μας Σαχζάτ. Θέλουμε από εσάς για άλλη μια φορά να μας στηρίξετε στις 10 Απρίλη που είναι το δικαστήριο και μόνο αυτό θέλω να πω και τίποτε άλλο. Ευχαριστούμε», είπε σήμερα πατέρας του Λουκμάν, Χαντίν Χουσεϊν.

Ο πατέρας τού Σαχζάτ Λουκμάν ζήτησε να έρθει στην Ελλάδα για να παραστεί στη δίκη των δολοφόνων του γιου του. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τού χορήγησε βίζα κι έτσι ο Χαντίμ Χουσεΐν βρίσκεται στην Ελλάδα και περιμένει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Για να πάρει τη βίζα χρειάστηκε να προσκομιστούν κάποια έγγραφα σχετικά με την οικογενειακή του κατάσταση. Ένα πιστοποιητικό που εστάλη από την ελληνική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ, δύο από τα παιδιά της οικογένειας, ο Λουκμάν και η αδερφή του, φέρεται ότι γεννήθηκαν τον ίδιο χρόνο. Ωστόσο, ο εισαγγελέας μάλλον αγνόησε το γεγονός ότι τα παιδιά στο Πακιστάν δηλώνονται στην ημερομηνία που γίνεται η δήλωση και όχι κατά την ημερομηνία γέννησης.

Ads

«Προσκόμισαν μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου τους ένα χαρτί από το ληξιαρχείο στο Πακιστάν σε σχέση με την οικογενειακή τους κατάσταση. Η προκαταρκτική έχει να κάνει με την νομιμότητα του συγκεκριμένου εγγράφου και έχει να κάνει με το ληξιαρχείο στο Πακιστάν. Αυτός είναι ο λόγος που ξεκίνησε αυτεπαγγέλτως μια προκαταρκτική εξέταση», δήλωσε ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής της οικογένειας του Σεχζάτ Λουκμάν, Θανάσης Καμπαγιάννης, στη συνέντευξη Τύπου.

Συνεχίζοντας σημείωσε: «Θέλω να συγχαρώ τον εισαγγελέα κ. Νούλη γιατί είναι πολύ φιλότιμος άνθρωπος. Χρειάζεται πραγματικά φιλότιμους εισαγγελείς σαν και αυτόν η ελληνική δικαιοσύνη με δεδομένο ότι υπήρχαν 32 δικογραφίες, που για την ακρίβεια δεν ήταν μόνο 32 αλλά πάνω από 130 δικογραφίες θυμάτων ρατσιστικής και φασιστικής βίας, που ποτέ κανένας εισαγγελέας δεν κινήθηκε αυτεπαγγέλτως προκειμένου να τις συσχετίσει. Άρα αυτό το πράγμα από τη δική μας τη μεριά έχουμε να πούμε πως έχει να κάνει με επιλεκτική φιλοτιμία των εισαγγελικών αρχών και από αυτή την άποψη θα απαντήσουμε εκ μέρους των γονέων τα δέοντα που ανοίγει η συγκεκριμένη προκαταρκτική».

«Από τη δική μας τη πλευρά δεν εκπλαγήκαμε από το γεγονός ότι ξεκίνησε μια τέτοιου τύπου ποινική δίωξη. Τα θύματα της ρατσιστική και φασιστικής βίας στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια είναι άνθρωποι οι οποίοι διώκονται», τόνισε ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής. Επίσης εκτίμησε ότι η «έναρξη μιας τέτοιας προκαταρκτικής που μπορεί να οδηγήσει σε ποινική δίωξη» οφείλεται στο «αναμφισβήτητο γεγονός ότι η παρουσία της οικογένειας του Σαχζάτ Λουκμάν είναι μια ενοχλητική παρουσία», προσθέτοντας ότι «είναι μια υπενθύμιση της φασιστικής βίας και της συγκάλυψής της. Είναι μια υπενθύμιση ότι το θύμα της ρατσιστικής βίας έχει πρόσωπο, έχει όνομα και έχει οικογένεια».

Τέλος, κάλεσε «όλους τους αντιφασίστες, όλους τους δημοκράτες πολίτες, όλες τις συλλογικότητες να διατρανώσουν την αλληλεγγύη τους στην οικογένεια. Να την δηλώσουν και έμπρακτα στις 10 Απρίλη έξω από τα δικαστήρια οπότε θα τοποθετηθεί ο εισαγγελέας και θα ξεκινήσουν οι αγορεύσεις και ελπίζουμε σύντομα να έχουμε την απόφαση για την δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν».

Από την πλευρά του, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Αυτές τις μέρες στη Βουλή παίζεται μια φαρσοκωμωδία. Η κυβέρνηση μας έλεγε εδώ και ένα χρόνο πως θα φέρει στη Βουλή έναν αντιρατσιστικό νόμο όπου τα θύματα των ρατσιστικών επιθέσεων θα μπορούν επιτέλους να φτάνουν στα αστυνομικά τμήματα οι υποθέσεις τους στα δικαστήρια χωρίς οι ίδιοι να απελαύνονται […] Φτάσαμε στο σημείο όπου ο Σαμαράς και οι φίλοι του διεκδικούν ακόμα πιο μεγάλη συγκάλυψη των ρατσιστικών εγκλημάτων με τη κατάθεση τροπολογίας στο άρθρο 19. Μέσα σε αυτή τη συγκυρία έχουμε δίωξη του πατέρα του Σαχζάτ Λουκμάν, Χαντίμ Χουσείν. Μια δίωξη σκάνδαλο που ξεχειλίζει το ποτήρι της οργής για το τι μεθοδεύσεις γίνονται ώστε να πέφτουν στα μαλακά οι ρατσιστές δολοφόνοι».