Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βλέπει «ρεαλιστική πρόταση εξουσίας» στην «κοινή πορεία» με το Ποτάμι και στο «προοδευτικό κέντρο», η Φώφη Γεννηματά οραματίζεται νέα «Ελιά» και απευθύνει προσκλητήριο συστράτευσης σε άπασες τις κεντροαριστερές (;) δυνάμεις κι ο Σταύρος Θεοδωράκης ψάχνει ισορροπίες πολιτικής επιβίωσης ανάμεσα στα πολικά νούμερα των δημοσκοπήσεων και τον ιδεολογικό διχασμό του κόμματός του. Και οι τρεις μαζί, δε, μετρούν δυνάμει απώλειες και υπόγεια φλερτ με τη νεόκοπη γοητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του νεοδημοκρατικού φιλελευθερισμού.

Ads

Η σκληρή πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και ο νέος δικομματισμός που γεννά η εκλογή Μητσοτάκη απειλεί να συνθλίψει τα κόμματα της κεντροαριστεράς. Στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην εγκαταλείψει σε καμία περίπτωση – και αντιθέτως να ενισχύσει – την διείσδυσή του στον χώρο του κέντρου, η δε ΝΔ επενδύει στο «ανανεωτικό» προφίλ του νέου της αρχηγού (έστω και με υπάρχηγό τον ‘Αδωνι) για να διεκδικήσει ξανά, με προοπτική εξουσίας, τον περίφημο «μεσαίο χώρο».

Το ΠΑΣΟΚ και η παρέμβαση Βενιζέλου

Μπροστά σ’ αυτό το σκληρό δίπολο, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι μετρούν ήδη τα πρώτα τραύματα, κάνουν damage control και επιχειρούν να υψώσουν άμυνες ανασύνταξης.

Ads

Η Φώφη Γεννηματά επενδύει στη συγκρότηση μιας νέας «Ελιάς» με συνδιάσκεψη τον Μάιο και εκλογή αρχηγού από τη βάση, καλεί Ποτάμι, ‘Ενωση Κεντρώων αλλά και πρόσωπα όπως ο Κώστας Σημίτης να μετάσχουν και ειχειρεί (ακόμη και με διαγραφές, όπως στην περίπτωση Γρηγοράκου) να κόψει κάθε γέφυρα με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου, του ‘Αδωνι και του Σαμαρά. Βαθιά πεποίθηση, άλλωστε, της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, εκφρασμένη πλέον και δημόσια, είναι πως το κόμμα υπέστη βαρύτατο πλήγμα από την πλήρη ταύτιση με την κυβέρνηση Σαμαρά.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιμένει να μην έχει ίδια άποψη, αλλά επί του παρόντος επιλέγει τακτική λεπτών ισορροπιών και αποστολής μηνυμάτων και προς την Φώφη Γεννηματά. Είναι ενδεικτικό, δε, ότι σήμερα επέλεξε να παρέμβει στις εξελίξεις με άρθρο που ανέβασε στην προσωπική του ιστοσελίδα – ένα άρθρο, με το οποίο αφ’ενός, τάσσεται υπέρ της «κοινής πορείας» με το Ποτάμι, αφ΄ετέρου όμως επαναφέρει την πρότασή του υπέρ μιας κυβέρνησης όλων «των δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων χωρίς αποκλεισμούς».

Στο άρθρο του, υπό τον τίτλο «Το προοδευτικό κέντρο», αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το λιγότερο που χρειάζεται ως πρώτο βήμα με δυναμική είναι η κοινή πορεία με το Ποτάμι, αρχίζοντας από την παρουσία στη Βουλή» και τονίζει:
«Το προοδευτικό κέντρο έχει ρεαλιστική πρόταση εξουσίας με περιεχόμενο το  επεξεργασμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, με καθαρό μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα, με μοχλό ένα κανονικό λειτουργικό κράτος, ένα σύγχρονο αναπτυξιακό   κοινωνικό κράτος δικαίου” αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος, καταλήγοντας πως “πολιτική προϋπόθεση εφαρμογής του σχεδίου αυτού είναι μια κυβέρνηση  ευρύτατης συνεργασίας των δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων χωρίς αποκλεισμούς. Όμως από ένα σημείο και μετά κομματικοί εγωισμοί και αλαζονικές τακτικές αυτοδυναμίας δεν μπορούν να παρεμποδίζουν τη συστράτευση των πολιτικών, κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων που πιστεύουν στο εθνικό αυτό σχέδιο».

Το Ποτάμι, ο Θεοδωράκης, ο Λυκούδης

Στο Ποτάμι, όμως, το προσκλητήριο συστράτευσης της κεντροαριστεράς βρίσκει το κομματικό δυναμικό διχασμένο, εμφανώς αποπροσανατολισμένο και αντιμέτωπο με δημοσκοπήσεις που το δείχνουν καθαρά εκτός Βουλής.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αντιμετωπίζει με ψυχραιμία ακόμη και τα έμμεσα αιτήματα παραίτησης (τύπου Θεοχάρη), γνωρίζει όμως ότι έως το συνέδριο του Φεβρουαρίου, αποτελεί ζήτημα πολιτικής επιβίωσης να έχει αποκτήσεις το κόμμα νέο, καθαρό στρατηγικό προσανατολισμό.

Σ’ αυτήν τη φάση φαίνεται μάλλον πλειοψηφική η θέση του Σπύρου Λυκούδη υπέρ της ανασυγκρότησης και της διαμόρφωσης ενός ευρύτερου πόλου της κεντροαριστεράς. Πρόκειται όμως για μια θέση που πολύ δύσκολα θα περάσει, και κυρίως θα κρατήσει εντός κόμματος, στελέχη όπως ο Χάρης Θεοχάρης και η Αντιγόνη Λυμπεράκη που φλερτάρουν ανοιχτά με την φιλελεύθερη πολιτική αρτζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Σπύρος Λυκούδης σήμερα τάχθηκε κατ’ αρχήν θετικά απέναντι στην πρόταση της Φώφης Γεννημματά επισημαίνοντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη: «Κατ’ αρχήν να δούμε τη διάσταση της πρότασης της κυρίας Γεννηματά. Εγώ τη βρίσκω ενδιαφέρουσα και θετική, επειδή είναι η επίσημη αναγνώριση, υπό μία έννοια, ότι αυτό το οποίο τόσο καιρό διαλαλούσε, ότι είναι η Κεντροαριστερά, δηλαδή η Δημοκρατική Συμπαράταξη που είχε φτιάξει, δεν είναι αυτό που έλεγε. Ήταν απλώς αυτό που όλοι λέγαμε, μία θεμιτή μεν, αλλά προφανής διάθεση διεύρυνσης της πολιτικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήταν αυτό η Κεντροαριστερά».

Ο Σπύρος Λυκούδης αναγνώρισε επίσης ότι «το Ποτάμι δεν έχει αποσαφηνίσει πλήρως την πολιτική του ταυτότητα και τον στρατηγικό του προσανατολισμό», ενώ αινιγματικός ήταν σε ό,τι αφορά και την ηγεσία του Σταύρουθ Θεοδωράκη: «Η εκτίμησή μου είναι ότι ο κ. Θεοδωράκης δεν τίθεται σε αμφισβήτηση στο Ποτάμι, δεν το έχω ακούσει από πουθενά. Αλλά οι πάντες κρίνονται», είπε χαρακτηριστικά.

Αλλα στελέχη και βουλευτές, όπως ο Γιώργος Αμυράς, τάχθηκαν κατά του προσκλητηρίου του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεδομένη θεωρείται και η άρνηση της φιλελεύθερης πτέρυγας του κόμματος.