Στη Χαριλάου Τρικούπη αλλιώς είχαν φανταστεί τη Συνδιάσκεψη για την Ελιά που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στο ΣΕΦ. Η απόφαση της Πρωτοβουλίας των 58 να μη μετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιο δημιούργησε εντυπώσεις κατάρρευσης της προσπάθειας για συσπείρωση δυνάμεων, οι οποίες επιτάθηκαν όταν ανακοινώθηκε επισήμως η συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με πρώην υπουργούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Χ. Καστανίδης, ο Π. Μπεγλίτης, η Μ. Κοππά και ο Στ. Μανίκας. Μετά ήρθε το Ποτάμι που καταγράφτηκε στην πρώτη δημοσκόπηση που το μέτρησε σε ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, κάτι που προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στη Χ. Τρικούπη και στην Αγ. Κωνσταντίνου.

Ads

 
Παρά την προσπάθεια της Χ. Τρικούπη να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στη Συνδιάσκεψη, η εικόνα είναι θολή. Όταν ο Κ. Σκανδαλίδης κάνει δηλώσεις του τύπου «το ΠΑΣΟΚ έχει πεθάνει και δανείζει στελέχη» και ο Θ. Μωραίτης αποφαίνεται ότι «αν τα κόμματα δεν είχαν γίνει εκπομπές…. οι εκπομπές δεν θα γινόταν κόμματα…» απαντώντας στο δηλητηριώδες σχόλιο Βενιζέλου για τον Στ. Θεοδωράκη (καλή επιτυχία στις τηλεοπτικές εκπομπές που θέλουν να γίνουν κόμμα) είναι προφανές ότι ηγεσία δεν μπορεί να πείσει ότι τα πράγματα πάνε καλά ούτε τα δικά της στελέχη.
 
Το επιτελείο Βενιζέλου προβάλλει την παρουσία του υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μάρτιν Σουλτς στη Συνδιάσκεψη διεκδικώντας την αποκλειστικότητα στη σχέση με τους ευρωσοσιαλιστές. Την ίδια ώρα, ο Φ. Κουβέλης μόλις επέστρεψε από τις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον Μ. Σουλτς και τον Χ. Σβόμποντα, ενώ συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι ο Σουλτς στηρίζει ισότιμα όλα τα κόμματα που στηρίζουν την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν. Επιπλέον ο Φώτης Κουβέλης θα συναντήσει εκ νέου τον Μάρτιν Σουλς την Κυριακή το βράδυ μετά τη συνδιάσκεψη της Ελιάς. 
 
Δεν έχει ουσιαστικό νόημα αυτός ο ανταγωνισμός, που θα κορυφωθεί τη Δευτέρα, όταν θα γίνει η Συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ – Προοδευτική Συνεργασία, από όπου θα απορριφθεί εκ νέου η πρόσκληση που αναμένεται να απευθύνει και πάλι η Ελιά την προηγούμενη μέρα για συμπόρευση και συνεργασία. Πρόκειται απλώς για μία ακόμη ένδειξη ότι τα δύο κόμματα που αρχικά συμμετείχαν στην ίδια κυβέρνηση και χωρίστηκαν μετά την κρίση της ΕΡΤ θα κινηθούν μέχρι τις εκλογές με βάση το δόγμα «ο θάνατός σου, η ζωή».

Η ΔΗΜΑΡ θα προσπαθεί να πάρει αντιβενιζελικά στελέχη από το ΠΑΣΟΚ που θα προσπαθεί να πείσει ότι η επιστροφή δύο υπουργών της κυβέρνησης Παπανδρέου, του Α. Λοβέρδου και του Η. Μόσιαλου, αρκεί για τη δημιουργία «Ελιάς». Και στο μεταξύ Βενιζέλος και Κουβέλης θα κοιτάζουν το Ποτάμι που περνάει από μπροστά τους ελπίζοντας ότι θα ξεφουσκώσει πριν από τις ευρωεκλογές. Γιατί αν αυτό δεν συμβεί, τότε η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη και για τους δύο.