Άμεσες κινήσεις με στόχο τη συγχώνευση -ή τουλάχιστον τη στενή συνεργασία κάτω από μια κοινή ομπρέλα- όλων των κομμάτων και οργανώσεων της Κεντροαριστεράς εισηγήθηκαν χθες το βράδυ 6 πολιτικές συσπειρώσεις του χώρου. Τη δημιουργία ενός φόρουμ διαλόγου αντέτειναν σε αυτό το στάδιο οι παριστάμενοι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Οι διεργασίες ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα με προπαρασκευαστική συνάντηση. Του Βασίλη Κωστούλα

Ads

Το αμφιθέατρο του 9.84 στο Γκάζι γέμισε. Εκδήλωση την οποία διοργάνωσαν κεντροαριστερές κινήσεις πολιτών με στόχο την ανασυγκρότηση του πολιτικού χώρου άρχισε με πάνελ συζήτησης για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στο οποίο ανάμεσα σε άλλους συμμετείχαν οι Γιάννης Τσαμουργκέλης και Νίκος Χριστοδουλάκης. Στα καθίσματα και τους διαδρόμους του αμφιθεάτρου ξεχώριζαν οι παρουσίες των Γιάννη Ραγκούση, Άννα Διαμαντοπούλου, Τάσο Γιαννίτση, Σπύρο Λυκούδη, Ανδρέα Παπαδόπουλο, Άγγελο Τόλκα, Σπύρο Βούγια, Συμεών Κεδίκογλου, Θανάση Οικονόμου, Γιώργο Σωτηρέλη, Αρίστο Δοξιάδη αλλά και Γιώργο Προκοπάκη.

image

Ακολούθησε ο δεύτερος κύκλος συζήτησης ο οποίος αφορούσε στο πολιτικό δια ταύτα της εκδήλωσης. Το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησε ο Γραμματέας της ΚΟ Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος διαμήνυσε ότι το επικείμενο συνέδριο του κόμματος το Φεβρουάριο θα είναι ανοιχτό σε ειλικρινή διάλογο με όλες τις συσπειρώσεις της Κεντροαριστεράς, χωρίς προαπαιτούμενα και αλαζονείες, με στόχο την κατάρτιση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για τη χώρα.

Ads

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ο Νίκος Μπίστης προχώρησε ακόμη ένα βήμα, μιλώντας για μία «αφετηρία συντονισμένης συζήτησης». Ειδικότερα, πρότεινε τη δημιουργία ενός σταθερού φόρουμ διαλόγου για την προγραμματική σύγκλιση όλων των κεντροαριστερών δυνάμεων. «Αυτό πρέπει και αυτό μπορούμε να κάνουμε σε αυτή τη φάση», τόνισε χαρακτηριστικά, προτρέποντας για «γρήγορες αλλά όχι βιαστικές» κινήσεις.

Ακολούθησε η εισήγηση του Γιώργου Φλωρίδη εκ μέρους του Κοινωνικού Συνδέσμου, ο οποίος έθεσε επιτακτικά την ανάγκη συγχώνευσης όλων των υφιστάμενων κομμάτων και οργανώσεων της Κεντροαριστεράς σε ένα μεγάλο ενιαίο φορέα, στα πρότυπα του γαλλικού Επινέ. Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε να δημιουργηθεί άμεσα «ομάδα πρωτοβουλίας ανασυγκρότησης» με στόχο «συντακτικό συνέδριο» για τη δημιουργία του νέου φορέα. Ο κ. Φλωρίδης μίλησε για ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο βρίσκεται στο ναδίρ, τάχθηκε υπέρ της ενοποίησης του «άφθαρτου προσωπικού» του ευρύτερου πολιτικού χώρου και ανέφερε με νόημα ότι «η ιστορία δεν θα συγχωρέσει αδράνεια λόγω διαχείρισης του ‘εγώ’».

image

Τη διεξαγωγή διαλόγου ο οποίος θα οδηγήσει σε ένα δίκαιο και εφικτό εθνικό σχέδιο, μέσα από τη συναντίληψη και τη συνεργασία, μακριά από προσωποκεντρικές λογικές, αξίωσε ο Θανάσης Κοντογεώργης από το Μπροστά, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «λείπει απλώς η στιγμή που όλοι ενσυνείδητα θα ‘πέσουμε’ να κινητοποιήσουμε τον κόσμο».

«Να μη χαθεί η ευκαιρία του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ», ζήτησαν δια στόματος του Λάμπρου Παλάντζα οι Νέοι Μεταρρυθμιστές, οι οποίοι θεωρούν ότι η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και η δημιουργία ενός νέου σχηματισμού πρέπει να «περάσουν» μέσα από τις υφιστάμενες πολιτικές δομές.

«’Όχι’ σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ», διαμήνυσε από την πλευρά του ο Δημήτρης Κατσαντώνης από το Π80, προκρίνοντας την ίδρυση ενός νέου κόμματος το οποίο θα πρεσβεύει την «ελληνική εκδοχή του ευρωπαϊκού σοσιαλισμού». Μίλησε και εκείνος για ουσιαστική συνένωση δυνάμεων τύπου Επινέ και εισηγήθηκε τη διοργάνωση ιδρυτικού συνεδρίου την Άνοιξη.

«Δεν είναι αμελητέα η εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ», επισήμανε ο Δημήτρης Ψυχογιός. Εκπροσωπώντας την Πολιτεία 2012, εξέφρασε την άποψη ότι τα δύο κόμματα ως δομές οφείλουν να παραμείνουν ως έχουν και μαζί με τις υπόλοιπες κεντροαριστερές συσπειρώσεις να συστεγαστούν στη λογική μιας νέας Ελιάς. Ο ίδιος έθεσε την παράμετρο του νέου πολιτικού προσωπικού.

«Είναι αυτονόητο ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ πρέπει να συμμετέχουν» στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, σημείωσε η Δανάη Αντωνάκου της Πρωτοβουλίας Β, η οποία συμφώνησε με την άποψη ότι πρέπει να γίνει η αρχή μέσα από ένα φόρουμ συζήτησης.

image

Στην εκδήλωση παρενέβη και ο -«οικοδεσπότης»- δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος ανέδειξε ως μεγάλο στοίχημα σήμερα για την Κεντροαριστερά την προάσπιση της δημοκρατίας. «Τη Χρυσή Αυγή εμείς τη δημιουργήσαμε, διότι πρώτα απ’ όλα δεν είχαμε ποτέ καθαρή θέση για το Μεταναστευτικό», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα, μιλώντας για ιδεοληψίες της Αριστεράς. Ο ίδιος αξίωσε μία αστυνομία η οποία θα εφαρμόζει τους νόμους στο πλαίσιο της δημοκρατίας, καθώς και ένα κοινωνικό κράτος «μακριά από το σοβιετικό μοντέλο που χρεοκόπησε», φέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι, παρ’ όλες τις εξοικονομήσεις, η φιλοξενία ενός παιδιού στο δημοτικό παιδικό σταθμό κοστίζει 7.000 ευρώ: «σε ποιον ιδιωτικό σταθμό συμβαίνει κάτι αντίστοιχο;».
 
image

Παραπολιτικολογώντας

  • Ο Γιάννης Ραγκούσης παρακολούθησε μόνο το πρώτο μέρος της συζήτησης που αφορούσε στην οικονομία. Έπειτα, αποχώρησε.
  • Ερ: «Δεν πιστεύω να πάρετε την Άννα (σ.σ. Διαμαντοπούλου) στη ΔΗΜΑΡ;» Απ: «Όχι ακόμη, δεν είναι έτοιμη». Είναι μία από τις στιχομυθίες που εκτυλίχθηκαν στο περιθώριο της εκδήλωσης εν είδει χαριτολογίας.
  • Η θερμοκρασία στο αμφιθέατρο του 9.84 ήταν αφόρητα υψηλή. Οι υπεύθυνοι της εγκατάστασης απέδιδαν το πρόβλημα στο γεγονός ότι ο χώρος είχε γεμίσει από κόσμο… Ο κλιματισμός παρέμεινε ανοιχτός καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρ’ όλες τις συνεχείς παραινέσεις των παρευρισκόμενων οι οποίοι είχαν μετατρέψει τα φυλλάδια των πολιτικών κινήσεων σε βεντάλιες. 
Φωτογραφίες της Άννας Αμπάτη