Ο Ανδρέας Λοβέρδος στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά εγκαταλείπει το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι ωσεί παρόντες. Οι ίδιοι συνομιλούν με τη ΡΥΚΣΣΥ, αλλά δεν έρχονται σε ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο Γιάννης Ραγκούσης επικροτεί κάθε κίνηση κεντροαριστερής αυτονόμησης, με απώτερο στόχο τη δημιουργία νέου ενιαίου φορέα. Για την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς δηλώνει ότι εργάζεται και ο ανεξάρτητος Μίμης Ανδρουλάκης. Ο Θόδωρος Πάγκαλος θέλει το ίδιο κόμμα αλλά μάλλον με διαφορετικό αρχηγό. Ο Γιώργος Φλωρίδης αξιώνει τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για μία νέα αρχή. Η ΔΗΜΑΡ συζητά με τις 6 κεντροαριστερές συσπειρώσεις οι οποίες εισηγούνται είτε μία Ελιά ή είτε ένα Επινέ.

Ads

Οι διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς είναι σχεδόν χαοτικές και σίγουρα δεν αφήνουν αδιάφορο το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο τυπικά μετρά 150 βουλευτές στις ΚΟ των τριών κυβερνητικών εταίρων. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ίσως καθησυχαστικές για τον Αντώνη Σαμαρά οι δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, χωρίς «ανταλλάγματα», στη λογική του πατριωτικού καθήκοντος. Η δημιουργία της πολιτικής κίνησης ΡΥΚΣΥΥ προκάλεσε ακόμη ένα πλήγμα στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο καταρρέει στις δημοσκοπήσεις, την ώρα που η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φέρονται να συνομιλούν -αν και δεν συμπαρατάσσονται- με τον Ανδρέα Λοβέρδο.
 
Στόχος του Ανδρέα Λοβέρδου -στον οποίο στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Πάρις Κουκουλόπουλος προσάπτουν ότι αυτομόλησε επειδή δεν υπουργοποιήθηκε- είναι η συσπείρωση της ευρύτερης κεντροαριστεράς, μέσα από τη δημιουργία ενός νέου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, μετά από συγκλίσεις. Ο ίδιος λέει ότι ο κόσμος που τον στηρίζει στο ξεκίνημα κινείται «στο χώρο του κέντρου και προς τα αριστερότερα». Σημειώνει μάλιστα πως «η ώρα των Μνημονίων υπήρξε και ολοκληρώθηκε».
 
«Το καινούριο θα έρθει»

 
Ο Γιάννης Ραγκούσης χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη την πρωτοβουλία Λοβέρδου, «όπως και κάθε αντίστοιχη πρωτοβουλία που το τελευταίο διάστημα έχει αναληφθεί είτε συλλογικά είτε ατομικά». Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών δηλώνει ότι επιθυμεί να συμβάλει «ώστε να δημιουργηθεί ένας καινούριος φορέας με χαρακτηριστικά ισχυρού πολιτικού μορφώματος», διευκρινίζοντας ότι σε αυτή τη φάση εξετάζονται οι δυνατότητες προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος θέτει ως προϋπόθεση συμμετοχής από μέρους του το όποιο εγχείρημα «να κινείται στην περιοχή της εθνικής υπευθυνότητας και στη γραμμή της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, όπως και να υπηρετεί την κοινωνική δικαιοσύνη έστω και αν χρειαστεί να συγκρουστεί με κατεστημένα».
 
Οι εξελίξεις και οι παρεμβάσεις των τελευταίων ωρών έρχονται να προστεθούν στις διεργασίες τις οποίες δρομολόγησαν 6 συσπειρώσεις οι οποίες επιζητούν την άμεση ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, είτε μέσω της συστέγασης τύπου Ελιάς, είτε μέσω της δημιουργίας ενός νέου μεγάλου κόμματος στα πρότυπα του γαλλικού Επινέ με προηγούμενη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που δια των εκπροσώπων τους έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν προς το παρόν σε έναν ευρύτερο διάλογο για το μέλλον του πολιτικού χώρου ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ.