Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη διαβεβαιώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εγκαταλείπει το αίτημά του για αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και να σπάσει η Β’ Αθήνας. Παρά την – μέχρι στιγμή ς- άρνηση του Μεγάρου Μαξίμου και τις δημόσιες αντιδράσεις στελεχών της ΝΔ (όπως ο Κ. Μητσοτάκης), το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να επιμείνει.

Ads

 
Ο λόγος είναι – κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις – ότι αν αλλάξει ο εκλογικός νόμος θα ισχύσει με το νέο του περιεχόμενο στις μεθεπόμενες εκλογές και αυτό σημαίνει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία θα στραφεί αμέσως στην αναζήτηση κυβερνητικών συμμαχιών για να αποφύγει τις επαναληπτικές εκλογές που δεν θα του δώσουν το μπόνους των 50 εδρών. Με βάση αυτό το σκεπτικό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να στραφεί και στο ΠΑΣΟΚ που έτσι θα επιβεβαιώσει το ρόλο του ως αναγκαία κυβερνητική συνιστώσα. Και αν το συγκεκριμένο σχέδιο αποτελεί μια έμπρακτη ομολογία ήττας, αυτό δεν πολυενδιαφέρει του ΠΑΣΟΚ που προτάσσει τον στρατηγικό στόχο, την παραμονή στην εξουσία, επί των πρόσκαιρων αρνητικών εντυπώσεων τις οποίες δημιουργεί και μόνο η συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου παραμονές των εκλογών.
 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προετοιμάζεται για μεγάλη εμφάνιση στη Βουλή, κατά τη συζήτηση που θα προηγηθεί της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Θα επιτεθεί στον Α. Τσίπρα «ξετινάζοντας», όπως λένε συνεργάτες του, το πρόγραμμα που παρουσίασε στη ΔΕΘ και θα αναδείξει το θέμα της αναγκαίας εθνικής συναίνεσης για την απομείωση του χρέους. Τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας αν οι πιστωτές ζητήσουν την υπογραφή του, διερωτάται τελευταία ο κ. Βενιζέλος, παρόλο που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει.
 
Την Τρίτη ο Ευ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τους υπουργούς και υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ για να συντονιστούν, ενώ την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο πρωταγωνιστής των τελευταίων εσωκομματικών θερμών επεισοδίων Μιχ. Χρυσοχοίδης θα μετάσχει και στις δύο συναντήσεις, οπότε θα φανεί αν έχει κάνει βήματα πίσω ή μπροστά.
 
Αύριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί και με τους επικεφαλής των κινήσεων της Ελιάς για να προετοιμάσουν το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, για το οποίο ακόμη δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία. Το πρόβλημα είναι διπλό: Αφενός δεν υπάρχουν συμμετοχές εκτός ορίων ΠΑΣΟΚ και Ελιάς, αφετέρου στελέχη όπως ο Μ. Χρυσοχοίδης και ο Κ. Σκανδαλίδης ζητούν να πραγματοποιηθεί πριν συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θέτοντας και θέμα ηγεσίας.
 
Για τον Ευ. Βενιζέλο είναι μείζον να μην ανοίξει σχετική διαδικασία, αλλά η πίεση που του ασκείται είναι όλο και πιο έντονη. Το χαρτί του διορθωτικού ανασχηματισμού μετά την ψήφο εμπιστοσύνης του προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα για το ξαναμοίρασμα της τράπουλας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να τιθασεύσει το εκλογικό άγχος των βουλευτών που φοβούνται τα χειρότερα για το κόμμα τους στις προσεχείς εκλογές.