Σε δεκάδες δισ. ανέρχεται η ζημία του Δημοσίου από τις προμήθειες στον χώρο της Υγείας, εκτίμησε ο γενικός επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, Σταύρος Ευαγγελάτος, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας.

Ads

«Οι αρχές μας ταυτίζονται με εκείνες του υπουργείου Υγείας για το «μαχαίρι στο κόκκαλο». Για αυτό και τα λέμε σήμερα εδώ στην Εξεταστική», είπε χαρακτηριστικά ο Στ. Ευαγγελάτος, ο οποίος διορίσθηκε στη θέση αυτή από την κυβέρνηση Σαμαρά το 2014. Όταν ρωτήθηκε για το ύψος της ζημιάς που έχει υποστεί το Δημόσιο από το «πάρτι» στο χώρο της Υγείας και τις εκτιμήσεις για ένα κόστος που ανέρχεται στο δυσθεώρητο ποσό των 85 δισ. ευρώ, ο κ. Ευαγγελάτος συμφώνησε λέγοντας: «Εδώ από ένα νοσοκομείο της Λάρισας για δύο χρόνια, για ένα μόνο υλικό, εντοπίσαμε ζημιά 6,8 εκατ. Οπότε υπολογίστε…». (Δείτε στο 1:07:00 στο βίντεο) 

Μεταξύ άλλων ο γενικός επιθεωρητής του ΣΕΥΠ ανέφερε υποθέσεις όπως το σκάνδαλο με απινιδωτές και βηματοδότες τους οποίους προμηθεύονταν νοσοκομεία τουλάχιστον μέχρι το 2004. Όπως ανέφερε τα νοσοκομεία αγόραζαν σε πολύ υψηλότερες τιμές από αυτές που επικρατούν στη διεθνή αγορά χωρίς να έχει γίνει έρευνα τιμών. Φωτογράφισε, μάλιστα, την τότε πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης που καθόριζαν ανώτατες τιμές με κοινές υπουργικές αποφάσεις ΚΥΑ.

Μάλιστα τόνισε ότι λειτουργούσαν ακόμη και offshore εταιρείες «στην Κύπρο και αλλού» οι οποίες ιδρύονταν για να αλλοιώνεται η πραγματική εικόνα των τιμών εισαγωγής. Το αποτέλεσμα ήταν η τιμή στην Ελλάδα να διαμορφώνεται σε πολλαπλάσια τιμή από άλλες χώρες ζημιώνοντας τόσο το Δημόσιο όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ανέφερε, μάλιστα, ότι το ΣΕΥΥΠ ζήτησε να καταργηθούν οι επίμαχες ΚΥΑ αλλά δεν εισακούστηκε.-καθορισμός ανώτατων τιμών με υπουργικές αποφάσεις χωρίς να έχει υπάρξει εισήγηση από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Υγείας. Το ΣΕΥΠ ζήτησε να καταργηθούν οι υπουργικές αποφάσεις, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ.

Ads

Παρουσιάζοντας ορισμένες ενδεικτικές υποθέσεις ανέφερε: 

  • Η Ελλάδα προμηθεύθηκε 500.000 συσκευασίες του αντιικού φαρμάκου Tamiflu και οι 495.000 συσκευασίες αφέθηκαν να λήξουν! Το κόστος ήταν 10 εκατ. ευρώ.
  • Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας την περίοδο 2008-2009 υπήρξε ζημία του Δημοσίου 6,8 εκατ. ευρώ επειδή δεν εφαρμόσθηκαν οι συμβάσεις για την προμήθεια και διαχείριση λαπαροσκοπικών υλικών, μοσχευμάτων κλπ.
  • Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης από το 2005 έως το 2009 πραγματοποιήθηκαν διαγωνισμοί για αναλώσιμα για την προμήθεια υγειονομικού με ζημία 974.000 ευρώ.
  • Στο νοσοκομείο Καβάλας από το 2005 έως το 2008 προκλήθηκε ζημία 830.000 ευρώ από προμήθειες για οστικά μοσχεύματα, με απευθείας ανάθεση και χωρίς διαδικασίες διαπραγμάτευσης.
  • Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης προκλήθηκε ζημία ύψους 1 εκατ. ευρώ από εξωσυμβατικές προμήθειες με μεγαλύτερες τιμές από τις συμβατικές για ορθοπεδικό και νευροχειρουργικό υλικό.
  • Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης προκλήθηκε ζημία 2,1 εκατ. ευρώ την περίοδο 2008 – 2009 στη νευροχειρουργική κλινική όπου όλα τα περιστατικά «βαπτίζονταν» επείγοντα.
  • Σε νοσοκομείο της Πάτρας το 2016 τιμολογούσαν ραδιοφάρμακο σε 10 φορές υψηλότερη τιμή. Συγκεκριμένα αντί για 220 ευρώ χρεωνόταν 2.200 ευρώ. Ο Στ. Ευαγγελάτος αποκάλυψε ότι η ίδια εταιρεία επί έξι χρόνια πωλούσε το συγκεκριμένο ραδιοφάρμακο στο δημόσιο 1.000 ευρώ και στον ιδιωτικό τομέα 500 με 600 ευρώ.

Κατήγγειλε ακόμη ότι δεν τηρήθηκε ο προσυμβατικός έλεγχος για την προμήθεια αντιικών φαρμάκων ύψους 12,8 εκατ. ευρώ την περίοδο 2006-2011.