«Παρών» επί της αρχής θα δηλώσει η ΔΗΜΑΡ στη ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις και την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ. Αυτό αποφάσισε η Κοινοβουλευτική Ομάδας του κόμματος στη σημερινή της συνεδρίαση, εντείνοντας τις εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνεργασίας.

Ads

 
Στελέχη της ΔΗΜΑΡ φέρονται να ανέφεραν πως θα καταψηφιστούν τα άρθρα 2, 3 και 5 που αφορούν το ποσοστό του Δημοσίου στις στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ.
 
Στη σημερινή συνεδρίαση απουσίαζε ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης και για αυτόν τον λόγο δεν συζητήθηκε η γενικότερη στάση του κόμματος σχετικά με το πακέτο μέτρων και ειδικότερα τις αλλαγές στα εργασιακά.
 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης διατυπώθηκαν από ορισμένους, απόψεις για συνολική καταψήφιση του νομοσχεδίου με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι η διαπραγμάτευση για τα νέα μέτρα ολοκληρώθηκε.
 
Σημειώνεται πως η ψηφοφορία θα γίνει το πρωί της Τετάρτης και όχι το βράδυ της Τρίτης όπως είχε αρχικά αναφερθεί καθώς μεγάλος αριθμός βουλευτών έχουν ζητήσει να τοποθετηθούν. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται πλέον και η αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα, ζήτησε να έχει η Βουλή τον τελευταίο λόγο στις μεταβιβάσεις επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα.
 
Όπως ανέφερε, η κύρωση από τη Βουλή, με νόμο, των συμβάσεων που έχουν στρατηγικό χαρακτήρα, είναι στοιχείο διαφάνειας και πως πρέπει να υπάρχει σχετική δέσμευση της κυβέρνησης που να καταγραφεί στα πρακτικά της Βουλής, ενώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις πρότεινε να υπάρχει «ειδική διαδικασία ενημέρωσης της Βουλής, στην αρχή και το τέλος της διαδικασίας».
 
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, επισήμανε πως είναι αναφαίρετο το δικαίωμα της Βουλής να ζητήσει όποτε και αν παραστεί ανάγκη να κυρωθούν συμβάσεις αποκρατικοποίησης, ιδιαίτερα σε εταιρείες κοινής ωφέλειας,
 
Αναφερόμενος στις ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται πλήρως την αξίωση πολλών βουλευτών να είναι η διαδικασία νόμιμη, διαφανής και με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για την ελληνική οικονομία.
 
Στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός επισήμανε ότι στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου προβλέπεται ρητά ότι πριν την αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ των ανωνύμων εταιριών που αναφέρονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής μπορεί να διατυπώνει προτάσεις και παρατηρήσεις επί του σχεδίου της προκήρυξης ή της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τις οποίες το Ταμείο οφείλει να λαμβάνει υπόψη του, κατά την κατάρτιση της προκήρυξης ή της πρόσκλησης στο πλαίσιο εκπλήρωσης του σκοπού του.
 
Διαβεβαίωσε ακόμη ότι σε κάθε αποκρατικοποίηση που προγραμματίζεται και σε κάθε στάδιο θα ελέγχονται όλοι: οι υποψήφιοι επενδυτές από την ισχύουσα ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανόθευτου ανταγωνισμού, το ΤΑΙΠΕΔ από τον μοναδικό του μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών για την προσήκουσα άσκηση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου.
 
Τέλος, αναφέρθηκε στο δημοσιονομικό όφελος αλλά και την πολλαπλασιαστική αξία, που θα έχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική αποκρατικοποίησηςμ, καθώς όπως είπε, θα δημιουργηθούν αναπτυξιακές προοπτικές και θέσεις εργασίας.
 
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Τ. Αθανασόπουλος, καταθέτοντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το νόμο περί αποκρατικοποιήσεων, ανέφερε πως στόχος «για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις κατά την περίοδο 2013 – 2016 ανέρχεται στα 11 δισ. ευρώ».
 
Όπως εξήγησε ο κ. Αθανασόπουλος, ο στόχος για τα έσοδα για το 2013 τοποθετείται στα 2,5 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 2,2 δισ. θα προέλθουν από πώληση επιχειρήσεων και ποσό ύψους 342 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Για το 2014, εξήγησε, ο στόχος για τα έσοδα τοποθετείται στα 2,367 δισ. ευρώ, ενώ για το 2015 στας 1,141 δισ. ευρώ και για το 2016 στα 3,441 δισ. ευρώ.