Τη λύπη του που οι δηλώσεις του το περασμένο Σαββατοκύριακο «έδωσαν αφορμή σε ερμηνείες οι οποίες ουδόλως αντιστοιχούν με την πραγματικότητα, όπως και με την επιθυμία του να εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο για μια στενή σχέση εγγύτητας με τις ελληνικές αρχές», εκφράζει ο πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα Ενρίκε Βιγέρα, μετά την οργισμένη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, που τον καλούσε να «ανασκευάσει τις ατυχείς δηλώσεις του».

Ads

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η πρεσβεία της Ισπανίας εκφράζει τις ευχαριστίες της για τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου και την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών το περασμένο Σαββατοκύριακο υπέρ της ισπανικής εδαφικής ακεραιότητας και απορρίπτοντας μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν την ενότητα της χώρας και την αρχή του αμετάβλητου των συνόρων.

Τέλος, η πρεσβεία της Ισπανίας διαμηνύει πως «οι δύο σύμμαχοι και φίλες χώρες μας είναι ενωμένες με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και πολιτισμού, και θα προσπαθήσει σε υπέρτατο βαθμό να εμβαθύνει την εξαιρετική αυτή σχέση που μας ενώνει».

«Εκτός γραμμής η συμπεριφορά του Ισπανού πρέσβη»

Ads

Εντωμεταξύ, τον Έλληνα πρέσβη στη Μαδρίτη δέχθηκε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Χόρχε Τολέντο Αλπινάνα, σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι διμερείς σχέσεις μετά τη συνέντευξη του Ισπανού πρέσβη στην Αθήνα και την οργισμένη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Ισπανός υφυπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ως ατόπημα τις δηλώσεις του Ισπανού πρέσβη, αποδίδοντάς τες στην απειρία του για τα ελληνικά πράγματα και τη συνταγματική πολιτική τάξη στην Ελλάδα.

Ο Χόρχε Τολέντο Αλπινάνα, ο οποίος θεωρείται «άνθρωπος του Ραχόι» στο υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας, εξέφρασε τη λύπη του για την αναταραχή, ενώ φέρεται να ανέφερε ότι η Μαδρίτη ήδη προέβη σε επίπληξη του πρέσβη της. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, δήλωσε ακόμα πως η συμπεριφορά του Ισπανού πρέσβη δεν προσιδιάζει σε πρέσβη κύρους τουύ επιπέδου του και υπογράμμισε πως είναι εντελώς εκτός γραμμής (totally out of line).

Επίσης, πάντα με βάση τις ίδιες πηγές, ο κ. Αλμπινάνα εξήρε τη «θερμή και ειλικρινή σχέση των δυο πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Τέλος, ευχαρίστησε θερμά για τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου κατά της απόσχισης της Καταλονίας.