Για το προσφυγικό, το αγροτικό αλλά και τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση. Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα ζητήσει σύγκληση του συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών – ανταποκρινόμενος και στο αίτημα της αντιπολίτευσης – πριν από τη σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, ώστε να υπάρξει μια ενιαία εθνική θέση. Σχετικά με το θέμα της φοροδιαφυγής, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής επιστολή που του έστειλε σήμερα, Τετάρτη, ο κ. Μπόργιανς, στην οποία αναφέρεται ότι το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας προσέφερε βοήθεια στην Ελλάδα και για την επεξεργασία λιστών με φοροφυγάδες και όχι απλά τεχνική βοήθεια, ωστόσο η κυβέρνηση Σαμαρά δεν θέλησε να παραλάβει τις σχετικές λίστες. 

Ads

Για το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε την αδυναμία διαχείρισης του ζητήματος από την πλευρά της ΕΕ. Όπως ανακοίνωσε θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, γνωστοποιώντας πως το αίτημα της Ελλάδας που θα κατατεθεί στη Σύνοδο είναι να υπάρξει απόφαση για υποχρεωτική αναλογική συμμετοχή στη μετεγκατάσταση των προσφύγων από όλες τις χώρες της ΕΕ.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί να μην τηρούνται οι συμφωνίες επισημαίνοντας πως «κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινές μας συμφωνίες και κανόνες, είτε τηρούνται από όλους, είτε δεν υπάρχουν κανόνες και συμφωνίες». Παράλληλα, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός από την πλευρά της Αυστρίας να συγκαλεί «παρασυσκέψεις» για το προσφυγικό χωρίς τη συμμετοχή εμπλεκόμενων χωρών.

Πρόσθεσε ότι «είναι ντροπή για την λειτουργία της Ε.Ε., να αποφασίζουν οι ηγέτες στις Συνόδους Κορυφής και οι συμφωνίες να ακυρώνονται από επικεφαλής της αστυνομίας ορισμένων κρατών, ακόμα και μη μελών της Ε.Ε.». «Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει από τους εταίρους να συμπεριφέρονται υπεύθυνα», είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να απαιτήσουμε να εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν. Πρέπει όλοι να τηρούν τους κανόνες, καθώς η Αθήνα δεν πρόκειται να ανεχτεί «να κάνει ο καθένας του κεφαλιού του».

Ads

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει σε συμφωνίες αν δεν υπάρχει καταμερισμός των βαρών», επισήμανε χαρακτηριστικά. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα το καλοκαίρι βρέθηκε στο απόσπασμα στο όνομα της αρχής ότι «οι συμφωνίες τηρούνται» και σήμερα αποδεικνύεται ότι η πίεση για εφαρμογή των συμφωνηθέντων, τελικά αφορά ορισμένους. Επίσης ο Πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη να αποφευχθεί η επιστροφή της Ευρώπης «σε σκοτεινές εποχές», ενώ ανέφερε ότι ο σκοταδισμός έρχεται, εισαγόμενος από τον ευρωπαϊκό Βορρά.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Για τους αγρότες

Αναφερόμενος στο αγροτικό ζήτημα, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στους αγρότες για συνέχιση του διαλόγου, ώστε να βρεθούν λύσεις. Σχολιάζοντας την απόφαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για διερεύνηση του αν συντελείται το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων, τόνισε πως σέβεται την απόφαση, και αναγνωρίζει πως το κίνητρό της είναι η διατήρηση της έννομης τάξης, ωστόσο η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη θέση της για διάλογο, τον οποίο και αναγνωρίζει ως μόνο δρόμο για την εξεύρεση λύσεων. 

Σημείωσε ωστόσο, πως δεν μπορούμε να κατηγορούμε γειτονικές χώρες ότι κλείνουν τα σύνορα και να τα κλείνουμε εμείς οι ίδιοι με μπλόκα στον Προμαχώνα, σημειώνοντας πως οι κινητοποιήσεις των αγροτών θα πρέπει να έχουν μορφές «που δεν στρέφονται κατά του κοινωνικού συνόλου». «Αν δεν κινητοποιήσουμε την οικονομία, δεν βγαίνουμε από την κρίση», είπε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο αγροτικός τομέας αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ζήτησε επίσης να βρεθούν δίκαιες και εφαρμόσιμες λύσεις και να αποφευχθούν τα όποια πολιτικά παιχνίδια. Όπως εξήγησε, η δίκαιη κατανομή των βαρών αποτελεί προϋπόθεση και για την κινητοποίηση της οικονομίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε στοιχεία που περιγράφουν την οικονομική κατάσταση των αγροτών και επανέλαβε ότι κατέθεσε στους αγρότες 25 προτάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί «με δίκαιο τρόπο η δεδομένη οικονομική στενότητα και ο συνδυασμός ασφαλιστικού – φορολογικού να μην επιβαρύνει, αλλά να ελαφρύνει την πλειονότητα των αγροτών».

Μάλιστα αναφέρθηκε και σε διάλογο που είχε με έναν εκ των εκπροσώπων των αγροτών, στον οποίο τόνισε πως δεν μπορούμε να προστατέψουμε τους αγρότες που δηλώνουν 50.000 ευρώ εισόδημα, δηλαδή το 5% του αγροτικού κόσμου που έχει υψηλά εισοδήματα, αλλά προστατεύουμε το 90% των αγροτών που έχει χαμηλά εισοδήματα. Μάλιστα ανέφερε πως οι αγρότες κατέθεσαν πρόταση για αφορολόγητο 24.000 ευρώ, τονίζοντας πως αυτό δεν μπορεί να γίνει για κανέναν, ακόμη και για τον αγροτικό τομέα που θα πρέπει να στηριχτεί. Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης πως την Πέμπτη θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και σε μια μικρή μειοψηφία αγροτών που στήνει παραστάσεις προσκαλώντας τις κάμερες και προπηλακίζει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφοβίζονται, δεν απειλούνται γιατί δεν είναι λαμόγια», τόνισε. 

Για το κύκλωμα εκβιαστών

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο κύκλωμα εκβιαστών, δημοσιογράφων – εκβιαστών, δίνοντας συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση του κυκλώματος και σημειώνοντας πως θα συνεχιστεί η μάχη κατά της διαπλοκής.

Για το νομοσχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση, έκανε λόγο για νομοσχέδιο – τομή «για να μπορέσει το κράτος να σταθεί στα πόδια του μακριά από πρακτικές του παρελθόντος». Αναφέρθηκε στον θεσμό του διοικητικού γραμματέα και στο Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης και υπογράμμισε τη νέα μορφή αξιολόγησης και το αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων, που φέρνει το νομοσχέδιο, μέσα από ισορροπημένο σύστημα μοριοδότησης, αλλά και για θέσπιση νέου βαθμολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε και στο κομματικό κράτος που στήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις, ενώ για την επίθεση που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε εκ νέου τα στοιχεία που δείχνουν μεγάλη μείωση των μετακλητών υπαλλήλων και επανέλαβε τον αριθμό των 51 μετακλητών υπαλλήλων που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως υπουργός Εσωτερικών, έναντι μόλις 4 που έχει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, θέμα για το οποίο δεν είχε δώσει απάντηση ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Έθαψε» τη λίστα Μπόργιανς η κυβέρνηση Σαμαρά

Τέλος, ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε μια αποκάλυψη σχετικά με τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, καταθέτοντας στα πρακτικά την επιστολή που του έστειλε σήμερα ο κ. Μπόργιανς, στην οποία αναφέρεται ότι το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας προσέφερε βοήθεια στην Ελλάδα και για την επεξεργασία λιστών με φοροφυγάδες και όχι απλά τεχνική βοήθεια, αλλά η κυβέρνηση Σαμαρά αρνήθηκε να παραλάβει τις σχετικές λίστες. Ο γ.γ. του Πρωθυπουργού επί κυβερνήσεως Σαμαρά έδινε εντολές στον πρόξενο της χώρας στη Γερμανία να μην παραλάβει υλικό που αφορά φοροφυγάδες. «Το Μαξίμου τότε απέρριψε την πρόταση», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι «είναι σαφές τι σημαίνει αυτό». Επανέλαβε δε, ότι «δεν θα αφήσουμε αυτήν την υπόθεση να κλείσει έτσι απλά. Όλα στο φως».