Παρέμβαση των κατά τόπους εισαγγελικών αρχών για αγροτικά μπλόκα ζητά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη ζητά να διερευνηθεί αν συντελείται το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων. Όπως αναφέρει η πρόβλεψη του εγκλήματος αυτού, το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως, έγινε για την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των συγκοινωνιών. 

Ads

Κυβερνητικές πηγές αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πήραν αποστάσεις από την απόφαση της Ευτέρπης Κουτζαμάνη. Όπως σημείωσαν οι εν λόγω κυβερνητικές πηγές, ενημερώθηκαν για την απόφαση από τα μέσα ενημέρωσης και αν και αναγνωρίζουν πως το κίνητρό της κ. Κουτζαμάνη είναι η διατήρηση της έννομης τάξης, σημειώνουν με έμφαση πως η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσεων μέσω του διαλόγου.

Η Εισαγγελική Παραγγελία

«Προς τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας και δι’ αυτών στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφέρειας τους 

Ads

Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται το φαινόμενο του αποκλεισμού της κυκλοφορίας σε δημόσιες οδούς από τους συμμετέχοντες κ.λπ. στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Η συμπεριφορά αυτή, όπως γνωρίζετε, συνιστά κατ’ αρχάς την αξιόποινη πράξη της παρακώλυσης συγκοινωνιών (άρθρο 292 ΠΚ, όπως ισχύει).

Η πρόβλεψη του εγκλήματος αυτού, το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως, έγινε για την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των κάθε είδους συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων, που προορίζονται για κοινή χρήση, ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο και θεωρούνται κοινωνικά αγαθά σημαντικής αξίας.

Θεωρώ υποχρέωσή μου, να υπομνήσω σε εσάς το αυτονόητο καθήκον σας για παρέμβασή σας, με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, με σκοπό, αφενός τη βεβαίωση του πιο πάνω εγκλήματος, ενδεχομένως δε και άλλων εγκλημάτων, και αφετέρου την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου».