Παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδριάζει στο Δημαρχείο στην πλατεία Κοντζιά πραγματοποίησαν οι Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι εδώ και 15 μέρες πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα, με κάποιους από αυτούς να κάνουν κι απεργία πείνας.

Ads

Οι Σύροι πρόσφυγες ζήτησαν από το δημοτικό συμβούλιο ψήφισμα συμπαράστασης στο αίτημα τους να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες και να τους δοθεί άσυλο.

«Είμαστε πρόσφυγες πολέμου κι όχι απλοί μετανάστες». «Οι άνθρωποι που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος ήταν άστεγοι και βρίσκονταν σε διάφορες πλατείες της Αθήνας. Μαζευτήκαμε όλοι μαζί για να μεταφέρουμε τα παράπονα αλλά και τα αιτήματά μας στην πολιτεία» είπαν οι πρόσφυγες, στους δημοτικούς συμβούλους.

Δείτε το βίντεο:

Άμεση αποκατάσταση των Σύρων ως προσφύγων ζητά ο ΣτΠ

Ads

Την άμεση υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος φιλοξενίας των ανθρώπων που βρέθηκαν στην Ελλάδα αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Συρία λόγω πολέμου ζητεί από την Πολιτεία ο Συνήγορος του Πολίτη.

Ειδικότερα, η ανεξάρτητη Αρχή επισημαίνει ότι η Πολιτεία οφείλει να καταρτίσει επιχειρησιακό σχέδιο δράσης, που να απαντά με συγκεκριμένο και λειτουργικό τρόπο στα απτά προβλήματα των ανθρώπων, των οποίων η ζωή και η ασφάλεια απειλούνται στην πατρίδα τους.

Ο Συνήγορος αναγνωρίζει ως ένα θετικό πρώτο βήμα τη χορήγηση αναβολής απομάκρυνσης από το ελληνικό έδαφος από τις αστυνομικές Αρχές, ωστόσο, τονίζει ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στο σύνολό του.

Προσθέτει ότι για την παροχή ζωτικών μέσων επιβίωσης (στέγη, τροφή, ιατροφαρμακευτική μέριμνα) πρέπει να συντονιστεί άμεσα η κεντρική διοίκηση με την αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών.