Την παρέμβασή του για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή τους το πρωί της Τετάρτης. Ωστόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέρριψε το αίτημά του και παρέπεμψε τον πρόεδρο της ΝΔ στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. 

Ads

Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες Μητσοτάκης και Παυλόπουλος, ο προέδρος της ΝΔ, είπε τα εξής: «Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε που ανταποκριθήκατε στο αίτημά μου για να έχουμε αυτή τη συνάντηση που διεξάγεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία. Υπάρχει ένα έθνος, αλλά δύο κράτη, παράθυρο αλυτρωτισμού Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε εσάς χθες, αλλά και τον ελληνικό λαό, για την πρόθεσή του να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία με τον βόρειο γείτονά μας. Μια συμφωνία, η οποία, κατά την άποψή μας, είναι βαθιά προβληματική, όχι μόνο επειδή βρίσκεται αντίθετη στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού,  διότι εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα που για εμάς είναι μια υποχώρηση μη αποδεκτή, αλλά και για έναν λόγο ακόμα: ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή τη συμφωνία από τη στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος έχει ταχθεί ξεκάθαρα απέναντι στη συμφωνία αυτή.

»Βρισκόμαστε λοιπόν σε μια κατασταση που είναι πρωτοφανής για την ελληνική συνταγματική ιστορία. Ένας πρωθυπουργός που δεν έχει ξεκάθαρη κοινοβουλευτική εντολή να έχει πρόθεση να δεσμεύσει τη χώρα και να δημιουργήσει μια πραγματικότητα, η οποία στη συνέχεια δεν θα μπορεί να αλλάξει.

»Αυτό που θέλω να σας ζητήσω είναι πολύ σαφές: θα ήθελα να παρέμβετε και εσείς, όπως θα το πράξω κι εγώ, ώστε η συμφωνία αυτή να έρθει το συντομότερο στη Βουλή, σε κάθε περίπτωση πριν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να διαπιστωθεί, εάν η ίδια η Βουλή περιβάλλει αυτή τη συμφωνία με την εμπιστοσύνη της. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει σήμερα ο κ. Τσίπρας για να εξασφαλίσει, αν μη τι άλλο, ότι κινείται θεσμικά. Εγώ θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω στη διάθεσή μου για να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή, αλλά πιστεύω ότι και εσείς, ως ρυθμιστής του πολιτεύματος, αλλά και ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει βαθιά τη συνταγματική τάξη της χώρας, μπορείτε να παρέμβετε, ώστε να γίνει το συνταγματικά αυτονόητο».

Ads

Ο Π. Παυλόπουλος απάντησε ότι το Σύνταγμα καθορίζει σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και με σεβασμό προς το Σύνταγμα «θα πράξω αυτό που μου αναλογεί». «Αυτονόητη υποχρέωσή μου να σας δεχθώ και να ακούσω τις απόψεις σας. Το Σύνταγμα καθορίζει σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις αρμοδιότητες της Βουλής στα θέματα αυτά. Να είσθε βέβαιος ότι με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος θα πράξω αυτό το οποίο μου αναλογεί. Αλλά με πλήρη τήρηση του Συντάγματος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσηςΟ Μητσοτάκης ζητά από τον Παυλόπουλο να γίνει… Ματαρέλα