Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών (τέως γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης), Γιάννης Ιωαννίδης, και ο τέως γ.γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνος Σκανδάμης, με κοινή ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν στην πολιτεία τον κίνδυνο για τη ζωή του Νίκου Ρωμανού, σημειώνοντας πως «πιστεύουν στην αξία των κανόνων και στην αναγκαιότητα της εφαρμογής τους, ωστόσο υπάρχουν οριακές περιπτώσεις, όπου η ζωή μας ξεπερνάει όλους».

Ads

«Εξάλλου η ανθρώπινη ζωή είναι, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, η υπέρτατη αξία. Η ιστορία του Νίκου Ρωμανού είναι μία από αυτές τις οριακές περιπτώσεις. Όση σημασία και αν έχει η διάκριση των εξουσιών ή η προστασία της δημόσιας τάξης, όσο λεπτές κι αν είναι υπό κανονικές συνθήκες οι σταθμίσεις μεταξύ δημόσιων αγαθών και δικαιωμάτων των κρατουμένων, όλα τούτα θα εκμηδενιστούν αν το αποτέλεσμα στο οποίο θα οδηγήσουν θα είναι η απώλεια της ζωής ενός ανθρώπου χτυπημένου από μια εξαιρετική μοίρα», αναφέρουν και καταλήγουν:

Η «Πολιτεία έχει αρχές, αξίες και κανόνες, έχει και όργανα που επωμίζονται την ευθύνη να διασφαλίσουν, εκτός από την τήρηση των κανόνων, την επικράτηση των αρχών και των αξιών».