Εισαγγελική παρέμβαση προκειμένου να σταματήσει άμεσα η κατάληψη του Κέντρου Έκδοσης Εντολών Διακοπής Ρεύματος από τη ΓΕΝΟΠ ζήτησε η διοίκηση της ΔΕΗ ύστερα από συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο κατηγορεί τη ΓΕΝΟΠ για ανευθυνότητα. Παράλληλα, η διοίκηση της ΔΕΗ δήλωσε πως η εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος με το τέλος ακινήτων συνεχίζεται κανονικά.
 

Ads

Η κατάληψη ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής και συνεχίστηκε και σήμερα, με τη ΓΕΝΟΠ να αναφέρει πως η κατάληψη γίνεται προκειμένου «να μη φύγει καμία εντολή διακοπής ρεύματος σε κανένα σπίτι φτωχού, ανέργου, μικροσυνταξιούχου». Επιπλέον καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω τον απαράδεκτο νόμο, όπως τον έχει χαρακτηρίσει, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται το αγαθο της ηλεκτρικής ενέργειας για να εκβιάζονται οι πολίτες.

Σε σημερινή ανακοίνωση το υπουργείο επισημαίνει ότι «κανείς δε νομιμοποιείται να παίρνει το νόμο στα χέρια του και να βάζει στενά συντεχνιακά συμφέροντα πάνω από το εθνικό συμφέρον» και καλεί τη ΓΕΝΟΠ να σταματήσει να παριστάνει ανεύθυνα το «Ρομπέν των Δασών» σε μία τόσο σοβαρή συγκυρία για τη χώρα.

«Προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι η σημερινή ενέργεια πραγματοποιείται, ενώ ήδη είχε γίνει γνωστό ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ, ώστε να μην γίνεται διακοπή ρεύματος σε ευπαθείς ομάδες, έως ότου οριστικοποιηθεί ο τρόπος προστασίας τους σε σχέση με την πληρωμή του τέλους ακινήτου», αναφέρει το ΥΠΕΚΑ.

Ads

«Οι μηνύσεις και οι εισαγγελείς δεν μας τρομάζουν, θα κάνουμε το χρέος μας» απάντησε η ΓΕΝΟΠ στο αίτημα για παρέμβαση του εισαγγελέα προκειμένου να σταματήσει η κατάληψη. «Το ρεύμα στους φτωχούς και στους ανθρώπους που δεν έχουν (και γι αυτό δεν μπορούν να πληρώσουν), δεν θα το κόψουμε», αναφέρει η Ομοσπονδία.

«Κανονικά» η εξόφληση λογαριασμών με το ειδικό τέλος
 
Στο μεταξύ, σε αποψινή της ανακοίνωση, η διοίκηση της ΔΕΗ αναφέρει πως η εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος με το ειδικό τέλος ακινήτων συνεχίζεται σε κανονικούς ρυθμούς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία ως τις 18 Νοεμβρίου (εννέα εργάσιμες μέρες μετά τη λήξη των πρώτων λογαριασμών που συμπεριλαμβάνουν τη χρέωση του τέλους), πάνω από το 78% του συνόλου των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί έχουν εξοφληθεί. Συγκεκριμένα, από τους 86.187 λογαριασμούς που έληξαν έχουν εξοφληθεί οι 67.140.

Η ΔΕΗ επαναλαμβάνει ότι οι εντολές διακοπής ρεύματος για μη πληρωμή του τέλους ακινήτων εκδίδονται κανονικά από τη μηχανογραφική υπηρεσία αλλά οι διακοπές έχουν ανασταλεί εν αναμονή της νέας υπουργικής απόφασης για απαλλαγές συγκεκριμένων κατηγοριών καταναλωτών.

Αντίθετα, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ (και παρά την κατάληψη της ΓΕΝΟΠ στο κέντρο έκδοσης εντολών διακοπής) οι αποκοπές για παλαιότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές, άσχετες με το τέλος ακινήτων, συνεχίζονται κανονικά. «Ωστόσο, αυτό αφορά μόνο μια μικρή μειοψηφία των πελατών μας, καθώς η συντριπτική τους πλειονότητα συνεχίζει να εξοφλεί κανονικά τους λογαριασμούς ρεύματος», καταλήγει η ΔΕΗ.

Παράλληλα, η διοίκηση της ΔΕΗ, με αφορμή το αίτημα δημάρχων της Αττικής για συνάντηση με τη διοίκηση σχετικά με το τέλος ακινήτων, αναφέρει ότι λόγω των κρίσιμων στιγμών που περνά η χώρα, είναι απαραίτητο να αναμένονται οι αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, έτσι ώστε η συζήτηση να γίνει μεταξύ αρμοδίων φορέων μέσα από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.
 
Αλέξης Τσίπρας: Να καταργηθεί το χαράτσι

 
Μετά τη γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που επισκέφτηκε τη Δευτέρα το χώρο της κατάληψης στην οδό Μεσογείων, ζητώντας την πλήρη κατάργηση του μέτρου, και ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «παράνομο, αντισυνταγματικό και αντιλαϊκό χαράτσι».
 
«Η τριμερής μνημονιακή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και ακροδεξιάς έκανε την πρώτη υποχώρηση κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος, των συνδικάτων και της αριστεράς», σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από την κατάληψη του Κέντρου Έκδοσης.
 
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε την κατάργηση του μέτρου, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για εναλλακτικές πηγές εσόδων για τα δημόσια ταμεία, όπως έκτακτη εισφορά στους εφοπλιστές, φόρο 1% ή 2% στον τζίρο των μεγάλων επιχειρήσεων κ.α. Παράλληλα κάλεσε όλους τους δημάρχους να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των πολιτών που τους εξέλεξαν, για να μην γίνουν, όπως είπε, «εντολοδόχοι μιας δοτής κυβέρνησης των τροϊκανών».

Από την πλευρά του, το Λα.Ο.Σ. ανέφερε πως «όσο πιο γρήγορα ο κ. Βενιζέλος αναθεωρήσει το λάθος του χαρατσιού, τόσο λιγότερο κινδυνεύει ο κοινωνικός ιστός από ανήκεστο βλάβη. Η διακοπή του ρεύματος δεν αποτελεί μόνο ασυδοσία της εξουσίας αλλά και βαρβαρότητα αισχίστου είδους».