Η Ιερά Σύνοδος θα πρέπει να συζητήσει ξανά τη στάση της Εκκλησίας απέναντι στα συλλαλητήρια για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δήλωσε ο μητροπολίτης Άνθιμος.

«Νομίζω ότι πρέπει να συζητηθεί στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο η συμμετοχή της Εκκλησίας ώστε τα πράγματα να συζητηθούν και να γίνει καλύτερη εκτίμηση», είπε συγκεκριμένα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6».

«Δεν δεχόμεθα το όνομα της Μακεδονίας να το ιδιοποιηθούν με οποιοδήποτε τρόπο οποιοιδήποτε από τη διεθνή κονίστρα», δήλωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας: «Να μας αφήσουν ήσυχους όπως είμαστε τόσα χρόνια και δεν έχουμε δυσκολίες στην επαφή μας. Δεν θέλουμε να υπάρξει εφαρμογή αυτού που λέει ο Νίμιτς και μερικοί άλλοι».

Για τη συμμετοχή του ίδιου στο συλλαλητήριο, ενώ αρχικά είχε πει πως δεν θα συμμετέχει, ο Άνθιμος είπε: «Ο άνθρωπος είναι ον μεταλλακτικό. Όταν είδαμε ότι αυτή η προσπάθεια συγκέντρωνε τόσο κόσμο και από άλλες περιοχές είπαμε ότι δεν μπορούμε να πούμε όχι μετά την παράκληση του κυριοτέρου παράγοντα του συλλαλητηρίου να είμαστε μέσα».

Για το αν η Εκκλησία θα πρέπει να δώσει το «παρών» στο συλλαλητήριο που προγραμματίζεται για την Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου, δεν τοποθετήθηκε επίσημα, ενώ υπογράμμισε ότι «είναι θέμα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών τι θα γίνει στο συλλαλητήριο. Εγώ δεν μπορώ να πάω σε ξένη Μητρόπολη».

Νωρίτερα, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, είχε δηλώσει, ότι «η Ιερά Σύνοδος ξεκαθάρισε τη θέση της με μια επιτυχημένη ανακοίνωση», επαναλαμβάνοντας ότι «η Εκκλησία δεν δέχεται ούτε το όνομα (Μακεδονία) ούτε παράγωγα». «Πρέπει, όμως, με σύνεση, με νηφαλιότητα και ομοψυχία να σκεφτούμε τι θα κάνουμε παραπάνω. Αυτό με εκφράζει», συνέχισε.

Ερωτηθείς αναφορικά με τη συμμετοχή μητροπολιτών στο συλλαλητήριο που έγινε για το ονοματολογικό στη Θεσσαλονίκη, απάντησε ότι συμμετείχαν εννέα από τους συνολικά 82 ιεράρχες. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχιεπίσκοπος είχε ταχθεί κατά της συμμετοχής σε συλλαλητήρια για την ονομασία. «Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία», είχε δηλώσει μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.