Τη δημιουργία παρατηρητηρίου που θα καταγράφει τις επιπτώσεις των μνημονιακών μέτρων στα ανθρώπινα δικαιώματα προανήγγειλε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ads

Η πρόεδρος της Βουλής είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), Γ.Σταυρόπουλο, έπειτα από επιστολή που ο δεύτερος απέστειλε προς όλους τους αρμόδιους φορείς κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της λιτότητας σε κοινωνία, αλλά κι Ευρώπη. Με την επιστολή της η ΕΕΔΑ ζητούσε την θέσπιση μόνιμου μηχανισμού καταγραφής των επιπτώσεων των μνημονιακών μέτρων.

Κατά την συνάντησή που είχε με τον, η κ. Κωνσταντοπούλου εκτίμησε ως «σωστή και σοφή» την πρόταση της Επιτροπής και δεσμεύτηκε ότι η ίδια θα αναλάβει πρωτοβουλία για την υλοποίησή της.

«Δεν μπορεί να αποτιμώνται μόνο οι οικονομικές συνέπειες των πολιτικών, δεν μπορεί να αποτιμώνται σε επίπεδο περιβαλλοντικής νομοθεσίας οι περιβαλλοντικές συνέπειες και να μην αποτιμάται εκείνο που αποτελεί από τα ανεκτίμητα κεκτημένα του σύγχρονου δημοκρατικού πολιτισμού – η επίπτωση συγκεκριμένων πολιτικών στα ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Βουλής.

Ads

Με αφορμή την δημόσια κατάθεση της γνώμης της Επιτροπής (η οποία αποτελεί ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας) για την διαρκή υποβάθμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα μέτρα λιτότητας «που δρομολογούνται από πολιτικές οικονομικής – υποτίθεται – αντιμετώπισης των ζητημάτων χρέους», η κ. Κωνσταντοπούλου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός, ότι η Επιτροπή προέβη σε διεθνή δημοσιοποίηση της γνώμης της, ιδίως προς τους υπευθύνους των «λεγομένων θεσμών»: των Διεθνών Οργανισμών, «που αυτή τη στιγμή προωθούν πολιτικές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα», όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής.

Διαβάστε επίσης:
ΕΕΔΑ: Η λιτότητα βλάπτει σοβαρά την κοινωνία και την… Ευρώπη