Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν οι διάλογοι των ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ με το κέντρο Αμεσης Δράσης κατά τα δραματικά λεπτά πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά. Οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες επιβεβαιώνουν τον παθητικό ρόλο, τον οποίο είχαν οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης. Διαβάστε όλους τους διαλόγους.

Ads

Διαβάστε επίσης: Πάνοπλοι πυρηνάρχες της ΧΑ και ναζιστικοί χαιρετισμοί

Υπενθυμίζεται πως πολλοί αυτόπτες μάρτυρες είχαν καταθέσει πως οι αστυνομικοί δεν επενέβησαν, αν και βρίσκονταν στο σημείο, παρά μόνο μετά το μαχαίρωμα του  Φύσσα από τον Ρουπακιά.
 
Όπως προκύπτει από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου λίγο πριν τη δολοφονία του Π. Φύσσα από τους νεοναζί, ενημερώθηκαν από «άτομα της Χρυσής Αυγής» πως υπήρχε «διαμάχη με άτομα του γνωστού χώρου».  Για την «διαμάχη» οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ ενημέρωσαν το κέντρο και ανέφεραν ότι είναι «πλησίον» και «προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα». «Πάντως να γνωρίζετε, απ’ ότι διακρίνουμε, υπάρχουν και κάτι σιδερομπουνιές με όπλα…», τόνισε προς το κέντρο.

Όλοι οι διάλογοι (και αναφορές σε πειστήρια)

Ads

 

 
Εκτός των άλλων από τα παραπάνω προκύπτει πως η αστυνομία είχε ενημερωθεί από την αρχή πως δεν πρόκειται για μια «ποδοσφαιρική αντιπαράθεση» όπως αρχικά διέρρεε. Από την πλευρά του το κέντρο μετά την αναφορά των αστυνομικών της ΔΙΑΣ τους δίνει εντολή «να μείνουν σε απόσταση προκειμένου να δίνουν εικόνα στο κέντρο της ΕΛ.ΑΣ».

image
Πατήστε πάνω στην εικόνα
 
Επιπλέον σε τέσσερις φάσεις της επίθεσης οι αστυνομικοί που βρίσκονταν επί τόπου ζητούν ενισχύσεις από Νίκαια και Πέραμα, ωστόσο το κέντρο δεν ανταποκρίνεται. Σύμφωνα πάντα με το Βήμα, σε κάποιο σημείο ρωτά μάλιστα «αν στο επεισόδιο συμμετέχουν αλλοδαποί». 
 
Αμέσως μετά το μαχαίρωμα του Π. Φύσσα αστυνομικός αναφέρει στο κέντρο: «Κέντρο, ένα άτομο είναι… έχει… είναι αιμόφυρτο, ενδεχομένως από μαχαίρι. Μας δηλώνει έναν άλλο ότι του έχει επιτεθεί. Υπάρχουν και οι δύο κύριοι στο σημείο».