Την πεποίθησή του ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ελεύθερους επαγγελματίες – επιστήμονες για το ασφαλιστικό, εξέφρασε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος.

Ads

Όπως είπε μιλώντας στο «Κόκκινο» αύριο Παρασκευή θα γίνει η σχετική συνάντηση, στο υπουργείο Εργασίας.

«Έχει προχωρήσει σε ένα βαθμό ικανοποιητικό» η σχετική επεξεργασία, ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος, προσθέτοντας για τη συνάντηση της Παρασκευής: «Είναι μια συζήτηση που θα γίνει με ανοικτά χαρτιά».

«Η διαφοροποίηση των θέσεων είναι τριπλή» ανέφερε, εξηγώντας τι εννοεί: πρώτον, τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, δεύτερον, το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο και τρίτον τις συνομιλίες με τους επιστημονικούς φορείς.

Ads

Σχολιάζοντας τα του δεύτερου πεδίου, ο κ. Πετρόπουλος επεσήμανε ότι «η Νέα Δημοκρατία μεταφέρει τις αξιώσεις της τρόικας εντός της χώρας». Αναρωτήθηκε δε κατά πόσο το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό οι κοινωνικές – επαγγελματικές ομάδες που ζητούν διακομματική επιτροπή για την επεξεργασία του ασφαλιστικού και τη λήψη σχετικών αποφάσεων.

Αναφερθείς ειδικά στην κυβερνητική θέση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%, ο υφυπουργός Εργασίας παρατήρησε ότι από τον ΣΕΒ, τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ «γίνεται αντιληπτή», έστω και «με κάποια επιφύλαξη», η χρησιμότητα του μέτρου.

Οι εργοδοτικοί φορείς, είπε, έχουν διακηρύξει πως «δεν αντέχουν μεγάλες επιβαρύνσεις, αλλά το 1% δεν είναι μεγάλη επιβάρυνση». Παρατήρησε δε ότι η αύξηση της εισφοράς κατά 1% «επανέρχεται ως έσοδο», καθώς θα αποτραπούν περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων, άρα και νέες συρρικνώσεις της καταναλωτικής δαπάνης των συνταξιούχων.

Αυτό που αντιλαμβάνονται οι εργοδοτικοί φορείς, πρόσθεσε ο κ. Πετρόπουλος, δεν το δέχεται η ΝΔ. «Με την τυφλή της προσήλωση στο νεοφιλελευθερισμό», σχολίασε, «η ΝΔ γίνεται προπομπός του ΔΝΤ», καθώς το Ταμείο είναι αυτό που κυρίως αντιδρά ακόμη και στην  μικρή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.