“Τροφή” στα σενάρια για προκήρυξη πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Ads

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Επιπλέον, αναφορικά με το αν μετά την πρώτη  εκλογική αναμέτρηση ο ίδιος θα παραδώσει την εντολή προκειμένου να στηθούν οι δεύτερες κάλπες, επεσήμανε: «Τι να σας πω; Δεν μπορώ να προεξοφλήσω, κατ’ αρχάς, το εκλογικό αποτέλεσμα. Κυρίαρχος είναι ο λαός και αυτός θα μας υποδείξει, τελικά, μέσα από τον συσχετισμό των δυνάμεων, το τι θα γίνει.

Και σε καμία περίπτωση η πρώτη εκλογή δεν είναι μια αδιάφορη εκλογή για εμάς. Καθόλου. Αντιμετωπίζουμε την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη.

Αλλά η πρόθεσή μου, βεβαίως, όπως έχω πει πολλές φορές, είναι να μπορέσουμε να έχουμε την δυνατότητα να σχηματίσουμε κυβέρνηση με αντίστοιχο τρόπο με αυτόν που το κάναμε το 2019.»

Ads

Όπως είπε, η απλή αναλογική δημιουργεί συνθήκες αστάθειας εν όψει του επόμενου εκλογικού κύκλου και πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας και νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις στο βαθμό που εκτιμώ, όπως έχω πει πολλές φορές, ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «φωτογράφισε» ως αποκλειστικά υπεύθυνη για τη δημιουργία τοξικού περιβάλλοντος την αντιπολίτευση, ενώ έβαλε τόσο κατά του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, όσο όμως και κατά του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ κ. Νίκου Ανδρουλάκη, τον οποίο συμβούλευσε να επιδεικνύει λιγότερη αλαζονεία.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ο ίδιος πιστεύει «στην αυτοδύναμη Ελλάδα», διότι δεν μπορεί να εγκλωβιστεί η χώρα σε εσωκομματικά παζάρια για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι αυτοδύναμη κυβέρνηση, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην μια κυβέρνηση η οποία αποτελείται αποκλειστικά από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.