Το «παράθυρο ευκαιρίας» της 20ης Φεβρουαρίου ξανανοίγει με την επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα, με τους δανειστές να ποντάρουν σταθερά στην τακτική του μαστιγίου και του καρότου και την κυβέρνηση να δίνει την τελική μάχη για να αμβλύνει το τίμημα του συμβιβασμού.

Ads

Το εν λόγω τίμημα, με βάση τις πληροφορίες για τις προτάσεις που κόμισε ο γάλλος επίτροπος στην Αθήνα, προσδιορίζεται στην αποδοχή από την κυβέρνηση ενός «ανεκτού μίγματος» δημοσιονομικών μέτρων προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη πολιτική συμφωνία – με τη μορφή «δήλωσης προόδου» – στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας και να δρομολογηθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης.
 
Η αναδίπλωση Τόμσεν
 
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι – στο πλαίσιο της νέας… μετάβασης από το μαστίγιο στο καρότο – μαζί με τις ενθαρρυντικές δηλώσεις Μοσκοβισί ήρθαν και τα μηνύματα πιθανής, μερικής αναδίπλωσης του ΔΝΤ δια στόματος Τόμσεν καθώς και η άμβλυνση της χθεσινής δήλωσης Ντάισελμπλουμ περί αδυναμίας εξεύρεσης λύσης στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

«Εάν τα στοιχεία μας αποδειχθούν υπερ-απαισιόδοξα μπορούμε να αλλάξουμε τις προβλέψεις μας για την Ελλάδα» είπε ο Πολ Τόμσεν αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο να αποδεχθεί το Ταμείο της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας που επικαλούνται Αθήνα και Κομισιόν και να χαμηλώσει τις απαιτήσεις του.

Την ίδια ώρα, δε, και μετά τη συνάντηση Μοσκοβισί – Τσακαλώτου, κοινοτικές πηγές δήλωναν ότι χθες το βράδυ υπήρξε επικοινωνία του γάλλου επιτρόπου με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα – μια επικοινωνία, στην οποία ο επικεφαλής του  Εurogroup φέρεται να είπε στον Πιερ Μοσκοβισί πως η «ευκαιρία» της 20ης Φεβρουαρίου δεν έχει χαθεί.
 
Πρόκειται για μια διαρροή η οποία ενισχύει και τις χθεσινές εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων σύμφωνα με τις οποίες η δήλωση Ντάισελμπλουμ ήταν περισσότερο «ένα ακόμη μέσο πίεσης προς την Αθήνα, παρά μια δήλωση εμπλοκής και τετελεσμένων» όπως χαρακτηριστικά λέει κυβερνητική πηγή.
 
Η 20η Φεβρουαρίου και η στάση Σόιμπλε

Ads

Κατόπιν ολων αυτών, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμάται ότι υπάρχουν πλέον ενισχυμένες πιθανότητες για διαμόρφωση ενός «πλαισίου συμφωνίας» στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ το κλιμα προσδοκιών στηρίζουν και πληροφορίες από το Βερολίνο που κάνουν λόγο για οιωνούς άμβλυνσης και της στάσης Σόιμπλε.
 
«Είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία απ’ ό,τι χθες» ήταν,άλλωστε, και το μήνυμα που έστειλε ο Πιερ Μοσκοβισί μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου, προσθέτοντας ότι το Eurogroup μπορεί να θέσει τις παραμέτρους της λύσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, αλλά και από πηγές των δανειστών, η λύση αυτή μπορεί να βασιστεί σε δύο άξονες:
 
*Την διαμόρφωση ενός μίγματος μέτρων – φορολογικών αλλά και μείωσης δαπανών – για το 2018 που θα έχει «μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο», όπως είπε χαρακτηριστικά και ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Πιερ Μοσκοβισί.
 
*Την αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από το ΔΝΤ, της μείωσης του αφορολόγητου σε ένα «ανεκτό επίπεδο» -περί τα 7.000 ευρώ – με ισχύ από το 2019 και όχι από το 2018.
 
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι – και δυσκολεύει την ελληνική πλευρά – η μείωση αυτή δεν θα συνοδεύεται από τη ρήτρα ακύρωσης σε περίπτωση κάλυψης των στόχων του πλεονάσματος, αλλά από αντίμετρα (φορολογικές ελαφρύνσεις και αναπτυξιακά μέτρα) ανακούφισης των πιο ασθενών εισοδηματικών τάξεων.
 
Σε ό,τι αφορά, δε, το «ουδέτερο» μίγμα για να κλείσει το «πακέτο» έως το 2018 και το τέλος του προγράμματος, ανάμεσα στα μέτρα που συζητώνται είναι η επιβολή φόρου πολυτελείας σε δερμάτινα είδη και αυτοκίνητα, η κατάργηση των τελευταίων φοροαπαλλαγών – όπως οι ιατρικές δαπάνες -, η περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, η παράλληλη μείωση δαπανών σε Υγεία και υπουργεία, καθώς και πιθανές περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.