«Παράθυρο» για αλλαγές στις διοικήσεις των ταμείων που είπαν «όχι» στο κούρεμα των ομολόγων τους άνοιξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για βλαπτική και επικίνδυνη απόφαση. «Πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο διοίκησής τους, να διοικούνται με τρόπο επαγγελματικό, διαφανή και αξιόπιστο» ανέφερε ο υπ. Οικονομικών. Την αντίδραση της ΓΣΕΕ προκάλεσαν οι αλλεπάλληλες επιθέσεις του υπ. Οικονομικών στις διοικήσεις των ταμείων που είπαν «όχι» στο κούρεμα.

Ads

 
Ο υπ. Οικονομικών προανήγγειλε ακόμη ότι θα έχει συναντήσεις τόσο με τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που είπαν «ναι» στο PSI, όσο και με εκείνες που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία και επανέλαβε τις θέσεις του περί συνδικαλιστικών και κομματικών σκοπιμοτήτων.
 
Συγκεκριμένα σημείωσε πως «δεν είναι δυνατόν να παρεισφρέουν σε μια απόφαση τέτοιου επιπέδου συνδικαλιστικά ή μικροκομματικά κριτήρια», ενώ ανάφερε για ακόμη μια φορά ότι τα ταμεία που την τελευταία δεκαετία έχουν λάβει σημαντικές επιχορηγήσεις ύψους 152 δις «αρνήθηκαν να εντάξουν στο PSI 3 δισ. ευρώ για λόγους πολιτικούς, μικροκομματικούς και μικροσυνδικαλιστικούς».
 
Εξίσου σκληρή ήταν η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και νωρίτερα στη Βουλή, όπου ανέφερε ότι «με τα ασφαλιστικά ταμεία συντελέσθηκε μία πολιτικό-συνδικαλιστική αθλιότητα».
 
Υπογράμμισε ακόμη πως «συμπτωματικά» τα ταμεία που είπαν «όχι» στο PSI είναι τα ίδια ταμεία που το 2008 «έσπευσαν να μετάσχουν στην αγορά δομημένων ομολόγων».
 
Αντίδραση ΓΣΕΕ στις επιθέσεις Βενιζέλου
 
Την αντίδραση του γ.γ. της ΓΣΕΕ Ν. Κιουτσούκη προκάλεσαν οι αλλεπάλληλες επιθέσεις του υπουργού Οικονομικών στις διοικήσεις των ταμείων που είπαν «όχι» στο κούρεμα των ομολόγων τους.
 
Σε δήλωσή του νωρίτερα, ο κ. Κιουτσούκης επισήμανε ότι «ο κ. Βενιζέλος αντί να προσπαθεί να ρίξει ευθύνες στους εκπροσώπους των εργαζομένων που δεν στήριξαν την καταστροφή των ταμείων με τη μείωση κατά 53,5% των αποθεματικών τους, οφείλει να εξηγήσει πού πήγαν τα λεφτά των εργαζομένων και των εργοδοτών από τα ασφαλιστικά ταμεία». «Οφείλει», πρόσθεσε, «να αναλύσει τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων που εδώ και δεκαετίες διαχειρίστηκαν με ανευθυνότητα και παραβατικότητα τα αποθεματικά τους».
 
Ο γ.γ. τη ΓΣΕΕ σημείωσε ακόμη ότι «οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος και κυρίως των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για τη λεηλάτηση των ασφαλιστικών ταμείων είναι συγκεκριμένες και δεν έχουν αποδοθεί ποτέ».
 
«Ας σταματήσει λοιπόν να μας κουνά το δάχτυλο και να μας υποδεικνύει ποιο είναι το συμφέρον μας και ας προχωρήσει, αν μπορεί, σε αυτοκριτική και καταλογισμό ευθυνών για την καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων μας», συμπλήρωσε και καταλήγοντας παρατήρησε: «Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι αφορά την υπευθυνότητα, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί».