Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») παραμένουν οι Περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Εύβοιας (πλην Σκύρου), Αχαΐας, Αρκαδίας, καθώς και των δήμων Καλυμνίων και Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Ads

Η παράταση των αυστηρών μέτρων για την Αττική, αλλά και τις υπόλοιπες περιοχές, θα ισχύει μέχρι τις 8 Μαρτίου. Παράλληλα, ο Ν. Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι ο Δήμος Μυκόνου βγαίνει από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και μπαίνει στο επίπεδο επιτήρησης, μιας και υπάρχει βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα του νησιού.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, η κατάσταση στον Πειραιά, όπου έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ενεργά κρούσματα. Συγκεκριμένα από 721 στις 18 Φεβρουαρίου σε 1302 σήμερα, με την αυξητική τάση να παρατηρείται, όχι μόνο στον δήμο Πειραιά, αλλά και στους υπόλοιπους δήμους της περιφερειακής ενότητας (Κορυδαλλό, Πέραμα, Νίκαια, Κερατσίνι – Δραπετσώνα). Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, «λόγω αυτής της εικόνας κρίνεται απαραίτητο να ενταθούν οι έλεγχοι ώστε να περιοριστεί η διασπορτά». Παρόμοια είναι η εικόνα, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 835 σε 1036, αύξηση 24% μέσα σε μια εβδομάδα. 

«Δεν παρατηρήθηκε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου στην Αττική όπως αναμέναμε», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου σε μια παραδοχή ότι το Lockdown δεν έχει αποδώσει. «Το lockdown δεν μπορεί να αποδώσει όπως την περασμένη Άνοιξη είπε ακόμα. Παντού ο κόσμος έχει κουραστεί διαπίστωσε και θα βρεθούν έξυπνες λύσεις για να πορευθούμε έως την πολυπόθητη ανοσία της κοινότητας», είπε χαρακτηριστικά. 

Ads

Αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αλλά και η πίεση στο ΕΣΥ, καθώς την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ covid κατά 12%, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης. Στην Αττική παρατηρείται σημαντική αύξηση των νέων διαγνώσεων, ποσοστό 40%, μικρή στη Θεσσαλονίκη, περίπου 25%, κάτι που ανησυχεί τους επιστήμονες.

Οι περιοχές που μπαίνουν στο «κόκκινο»

Στο επίπεδο «αυξημένου κινδύνου» μπαίνουν από αύριο, Σάββατο, στις 6 το πρωί έως τις 8 Μαρτίου οι Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, εκτός του Μεγανησίου, Θεσπρωτίας, Σύρου, Σάμου, Ηρακλείου και Κορινθίας, καθώς και οι δήμοι Αρταίων, Διδυμότειχου, Λοκρών, Αμφιλοχίας.

Επίσης, παραμένουν «στο κόκκινο» οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ηλείας (πλην των δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας), Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ρεθύμνου, η Θάσος, ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων, οι δήμοι Ναυπλιέων και Άργους- Μηκυνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και οι δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στους δήμους Λάρισας και Βόλου τονίζοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει επικίνδυνα αυξητική τάση τα τελευταία 24ωρα. «Παρακαλούμε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων. Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω έξαρση του ιικού φορτίου και να μην χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακόμη ανακοίνωσε ότι από το «κόκκινο« βγαίνουν οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου, οι οποίοι μπαίνουν στο επίπεδο επιτήρησης.

Δείτε τα μέτρα που ισχύουν στις περιοχές ανά επίπεδο κινδύνου ΕΔΩ