Στις ισχυρές πιέσεις που δέχεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση από τους εκπροσώπους της τρόικα, με αφορμή την επίσπευση της αξιολόγησης του Δεκεμβρίου και την παράταση ή μη του μνημονίου απασχολεί το σύνολο σχεδόν των πρωτοσέλιδων του έντυπου Τύπου την Παρασκευή.

Ads

Παράλληλα, οι εφημερίδες κάνουν εκτενή αναφορά και στις χθεσινές κινητοποιήσεις που διεξήχθησαν στο πλαίσιο της γενικής πανεργατικής απεργίας που είχαν προγραμματίσει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

image

«Δεν μας ενδιαφέρει ποιος κυβερνά», γράφει το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών», αναφερόμενο στις δηλώσεις που έκανε στο περιστύλιο της Βουλής ο Γκίκας Χαρδούβελης και περιγράφοντας ως «σαφές και ωμό το μήνυμα στη συγκυβέρνηση από τους δανειστές». Σε ό,τι αφορά το μνημόνιο, υπογραμμίζεται ότι έρχεται «παράταση μετά το… ναυάγιο». «Μαζική και δυναμική η απεργία», επισημαίνει η εφημερίδα σε ό,τι αφορά τη γενική απεργία της Πέμπτης.

Ads

image

«Διάβημα στους ισχυρούς της Ευρώπης», τιτλοφορείται το κύριο άρθρο του «Έθνους», το οποίο τονίζει πως «το Βερολίνο σηκώνει νέο τείχος», ενώ παράλληλα αναφέρεται στις «τηλεφωνικές διαβουλεύσεις Σαμαρά με Μέρκελ, Ντράγκι και Γιούνκερ». Παράλληλα, η εφημερίδα γράφει πως «η Τρόικα παραμένει αμετακίνητη» και ζητά να μπει «φρένο σε όλες τις συντάξεις πριν από τα 62 έτη».

image

Η «Αυγή» γράφει στο πρωτοσέλιδό της «Λαϊκή απαίτηση για να φύγει η κυβέρνηση του Μνημονίου», περιγράφοντας τις χθεσινές μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα στο πλαίσιο της απεργίας. Παράλληλα, φιλοξενείται η χθεσινή δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είπε ότι «θα πρέπει να γίνουν εκλογές για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο»

image

Στις «μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ» σχετικά με τη χθεσινή πανεργατική κινητοποίηση αναφέρεται η πρώτη σελίδα του «Ριζοσπάστη».

image

«Δίνουμε τους μισθούς, ζητούν (και) τις συντάξεις!», υπογραμμίζουν στην πρώτη σελίδα τους τα «Νέα», και γράφουν ότι το αδιέξοδο στην οικονομία παρατείνεται, αφού «η Τρόικα τα θέλει όλα», ενώ στο κύριο σχόλιο της εφημερίδας γίνεται λόγος για «καταστροφικές απαιτήσεις».

image

«Όλοι μετά τα 62» θα παίρνουν σύνταξη, γράφει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Δημοκρατία», αναφερόμενη στις νέες απαιτήσεις των δανειστών προς το υπουργείο Εργασίας. «Το θέατρο (του πολέμου) στο Παρίσι», επισημαίνει, εξάλλου, η πρώτη σελίδα της εφημερίδας. 

image

«Παράταση-θρίλερ με πέναλτι στις πρόωρες συντάξεις», γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», και κάνει λόγο για «ύστατη μάχη για συμφωνία έως τις 8 Δεκεμβρίου. Στο τραπέζι η επέκταση του μνημονίου για λίγους μήνες, αν δεν βρεθεί χρυσή τομή».

Τέλος, η εφημερίδα «Καθημερινή» γράφει για «κινήσεις απεμπλοκής προ του αδιεξόδου», αναφερόμενη στις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και επισημαίνει πως «η Αθήνα δέχεται μικρή παράταση και συμμετοχή του ΔΝΤ στην προληπτική γραμμή στήριξης».