Την παράταση της ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο ενώ ετοιμάζει νέα ρύθμιση που θα περιλαμβάνει και όσους έχουν κλείσει τα βιβλία τους.

Ads

Διέξοδο από το φάσμα της πτώχευσης και σε όσους επαγγελματίες έχουν κλείσει βιβλία σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, αρκεί να υποβάλουν αίτηση έναρξης εργασιών και βέβαια αν έχουν μπει στην πτωχευτική διαδικασία να έχουν έγκαιρα παραιτηθεί. Παράλληλα «κλειδώνει» και η επέκταση της προθεσμίας για ένταξη στη ρύθμιση μέχρι το τέλος του 2019, δήλωσε στην ΕΡΤ ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης.

Η ακίνητη περιουσία θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο για την απαλλαγή από το υπόλοιπο των χρεών όσο και για τον καθορισμό των δόσεων ακόμη και για τις επιχειρήσεις που έχουν διακόψει την δραστηριότητά τους. Σε κάθε περίπτωση η ελάχιστη μηνιαία δόση αναμένεται να οριστεί στα 50 ευρώ.

Η νέα ρύθμιση επεκτείνεται σε όσο το δυνατόν περισσότερους, ούτως ή άλλως με τις μέχρι τώρα αλλαγές που έχουν γίνει στον εξωδικαστικό, σε 120 δόσεις ρυθμίζονται και τα χρέη των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων, που μπορεί να μην είναι επιχειρηματικά δάνεια, αλλά ιδιωτικά χρέη επαγγελματιών, όπως ένα στεγαστικό που δεν συνδέεται, ωστόσο επηρεάζει την επιχειρηματική δραστηριότητα. Πλέον στη ρύθμιση των 120 δόσεων μπαίνουν 2,9 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι, που χρωστούν στην εφορία πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.