Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έστειλε σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα επαναλαμβάνοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση, άμεση ή έμμεση, αν δεν υπάρχει το πολιτικό “πράσινο φως” από το Eurogroup σχετικά με την υλοποίηση των όρων ενός προγράμματος. Η ΕΚΤ, σε αυτό το πλαίσιο, απέρριψε το αίτημα της Αθήνας για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων του Δημόσιου, ενώ εξαίρεσε την Ελλάδα, μέχρι την υλοποίηση της παραπάνω προϋπόθεσης, και από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το οποίο όπως ανακοίνωσε ο Ντράγκι ανέρχεται σε 60 δις ευρώ το μήνα. 

Ads

Σε συνέντευξη Τύπου ο Ντράγκι είπε πως “η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδος, αλλά είναι επίσης και όλων των άλλων κρατών-μελών. Είναι ίδρυμα με κανόνες”. “Είμαστε οι πρώτοι που ευχόμαστε να ξεκινήσει η χρηματοδότηση αν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να διαφαίνεται μια επιτυχημένη ολοκλήρωση ενός προγράμματος”, τόνισε.

Διαβάστε Επίσης: Μαξίμου: Η απόφαση της ΕΚΤ δεν επηρεάζει – Προσήλωση στη συμφωνία του Eurogroup

Για τις ελληνικές τράπεζες είπε πως είναι φερέγγυες και αυτό πρέπει να διατηρηθεί, εξού και η ΕΚΤ ζήτησε να είναι διαθέσιμα τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τυχόν ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης. Ο Ντράγκι σημείωσε πως σε αυτή τη φάση η ΕΚΤ το πιο σημαντικό που μπορεί να κάνει είναι η διατήρηση και η ευρωστία των ελληνικών τραπεζών. Νωρίτερα η ΕΚΤ ανακοίνωσε την οριακή αύξηση του ποσού που μπορούν να αντλούν οι ελληνικές τράπεζες από τον ELA, από 68,3 δις σε 68,8 δις. 

Ads

Σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ο Ντράγκι επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν θα μετέχει καθώς βρίσκεται σε οικονομικό πρόγραμμα και υπό αξιολόγηση. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο. “Χώρες με οικονομικό πρόγραμμα που βρίσκονται υπό αξιολόγηση δεν μπορούν να μετέχουν στο πρόγραμμα”, τόνισε υπενθυμίζοντας τους κανόνες που είχε θέσει από την ανακοίνωση του προγράμματος. Ακόμη σημείωσε πως μέχρι τον Ιούλιο η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα δεδομένου πως ήδη οι ελληνικοί τίτλοι που κατέχει υπερβαίνουν το όριο που τέθηκε ανά εκδότη και έτσι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πρώτα να γίνουν αποπληρωμές και μετά αγορές.