Σε σίριαλ με ευφάνταστο σενάριο αλλά και πολιτικές προεκτάσεις τείνει να εξελιχθεί η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, και της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, με επίκεντρο την έρευνα για το σκάνδαλο Novartis.

Ads

Ο Γιάννης Αγγελής τίθεται στο στόχαστρο σχετικά με τη διαρροή της αναφοράς του στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» αλλά και μετά τις καταγγελίες της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη πως αρνήθηκε να παραλάβει από τις ΗΠΑ στοιχεία για λογαριασμό πολιτικού στην Ελβετία, ο οποίος εμπλέκεται στο σκάνδαλο Novartis. Πρόκειται για περιστατικό που είχε προηγηθεί των αναφορών αλλά και της παραίτησης του κ. Αγγελή. 

Ο ίδιος με σημερινή του ανακοίνωση πάντως επανέρχεται και εξαπολύει μύδρους κατά πάντων, κάνοντας λόγο για ανεπάρκεια των εισαγγελέων που επόπτευε, υποστηρίζοντας παράλληλα πως όλες οι ενέργειές του ακόμη και η αντιγραφή του αρχείου της κ. Τουλουπάκη, κατά τη διάρκεια απουσίας της από το γραφείο, ήταν σε γνώση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου αλλά και του υπουργού Δικαιοσύνης. Αφήνει δε αιχμές για παρέμβαση πολιτικών προσώπων στον χειρισμό της υπόθεσης, μιλώντας για στέλεχος με το ψευδώνυμο «Ρασπούτιν». Σημειώνεται πως οι ισχυρισμοί του είχαν εξεταστεί και απορριφθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα ως αβάσιμοι και είχαν μπει στο αρχείο. 

Το ταξίδι στη Βιέννη και ο «ελβετικός» λογαριασμός πολιτικού που δεν παρελήφθη ποτέ

Ads

Η αλήθεια είναι, ότι όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι σχέσεις Αγγελή-Τουλουπάκη δεν υπήρξαν ποτέ αρμονικές, τόσο κατά την εποχή που ο πρώτος είχε τον ρόλο του εποπτεύοντος της έρευνας όσο και μετά την παραίτησή του τον Ιανουάριο του 2019. Καίριο ρόλο στην περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεών τους υπήρξε η συνάντηση που είχαν μαζί με τους επίκουρους εισαγγελείς της Διαφθοράς, Ντζούρα και Μανώλη, με Αμερικάνους εισαγγελείς στη Βιέννη λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2018.

Όπως επισημαίνει σε αναφορά της η Ελένη Τουλουπάκη
, στην εν λόγω συνάντηση μεταξύ των Ελλήνων εισαγγελέων με κλιμάκιο Αμερικανών εισαγγελέων, η αμερικάνικη πλευρά αποκάλυψε ότι υπάρχει στη διάθεσή τους αριθμός τραπεζικού λογαριασμού στην Ελβετία, πολιτικού προσώπου που ελέγχεται για εμπλοκή στην υπόθεση της Novartis. Στην αναφορά της Ελένης Τουλουπάκη επισημαίνεται πως οι Αμερικανοί ρώτησαν τους Έλληνες συναδέλφους τους εάν ενδιαφέρονται για αυτόν τον λογαριασμό με τον Γιάννη Αγγελή να απαντά αρνητικά, αναφέροντας «εάν έχετε στοιχεία να απευθυνθείτε στη Eurojust». Πηγές τονίζουν πως μετά την εν λόγω συνάντηση η συνεργασία μεταξύ της αμερικάνικης και της ελληνικής πλευράς γύρω από το σκάνδαλο Novartis μπήκε «στον πάγο», κάτι που φαίνεται πως δυσκόλεψε σε μεγάλο βαθμό την αποκάλυψη περαιτέρω στοιχείων.

Η παραίτηση Αγγελή και οι διαρροές στον τύπο

Λίγο καιρό μετά την επιστροφή από ταξίδι, ο Γιάννης Αγγελής ζήτησε την αντικατάστασή του καταγγέλλοντας σε 5σέλιδη αναφορά του τους χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis ενώ υπήρχαν φήμες ότι ο ίδιος δήλωνε πως «δεν θα πάω φυλακή για την Τουλουπάκη». Η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου κάλυψε τον Γιάννη Αγγελή και παρήγγειλε πειθαρχική προκαταρκτική διερεύνηση των καταγγελιών του. Η έρευνα αυτή, που είχε ανατεθεί στον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γρηγόρη Πεπόνη τέθηκε τελικά στο αρχείο, καθώς όλοι οι ισχυρισμοί του κρίθηκαν αβάσιμοι από τα πειθαρχικά όργανα.

Μετά την διαρροή από το «Πρώτο Θέμα» των δύο αναφορών Αγγελή, στις αρχές Ιουνίου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, έδωσε εντολή για νέα διπλή ποινική προκαταρκτική εξέταση με επίκεντρο την υπόθεση της Novartis στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα. Όσα ανέφερε ο Γιάννης Αγγελής στα δύο έγγραφά του προς την κυρία Δημητρίου, αναφορικά με τους χειρισμούς στην έρευνα για τη Novartis προκάλεσαν εξώδικη δήλωση-απάντηση της Τουλουπάκη προς το «Πρώτο Θέμα», διαψεύδοντας το περιεχόμενο των αναφορών Αγγελή, καταγγέλλοντας «συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες», «εργαλειοποίηση των ΜΜΕ» και «ψευδείς και κατάφωρα συκοφαντικούς».

Αναλυτικά, στις αναφορές του ο Γιάννης Αγγελής άφηνε σαφείς αιχμές για πολιτικές παρεμβάσεις στην έρευνα για τη Novartis. Επιπλέον, υποστήριζε ότι υπήρχε «σχετική βιασύνη» να ασκηθεί «κάποια ποινική δίωξη, για κάποιους πολιτικούς», να παραπεμφθεί η υπόθεση σε ανακριτή και «τα υπόλοιπα θα έβρισκε ο ανακριτής». Μάλιστα, σ’ αυτήν την αναφορά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου περιγράφει μια «βιασύνη για fast track άσκηση ποινικής δίωξης, η οποία, όπως ανέφερε, αποδεικνυόταν και από την «πρόθεση» της κυρίας Τουλουπάκη να πληροφορήσει τους Αμερικανούς στη Βιέννη ότι «…. γύρω στις 20 Δεκεμβρίου (σ.σ του 2018) θα ασκήσουμε δίωξη κατά τριών πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα κατά των Γεωργιάδη, Λοβέρδου και Σαλμά. …».

Η απάντηση Τουλουπάκη και η αντιγραφή αρχείων εν απουσία της

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Δικαιοσύνης με αφορμή τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα για την υπόθεση Novartis διαβίβασε τα σχετικά έγγραφα και παρήγγειλε τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Αγγελή από τον αρμόδιο ανώτατο δικαστικό λειτουργό (Πρόεδρο του ΣτΕ). Η έρευνα που διενεργείται αφορά συνολικά στις καταγγελίες και τις αιτιάσεις τόσο των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς όσο και του πρώην εποπτεύοντος την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Διερευνώνται τόσο οι καταγγελίες Αγγελή, όσο και αυτές της Ελένης Τουλουπάκη.

Αφορμή για την παραγγελία της νέας διπλής έρευνας που έδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ήταν στην πρώτη περίπτωση η αναφορά που είχε καταθέσει ο κ. Αγγελής ο οποίος επί τρεις μήνες είχε την εποπτεία της εισαγγελίας Διαφθοράς και αφορμή για τη δεύτερη, ήταν εκείνη που λίγες ημέρες πριν από την υποβολή της αναφοράς Αγγελή, και συγκεκριμένα περί το τέλος Ιανουαρίου κατέθεσε η Ελένη Τουλουπάκη.

Η εισαγγελέας στη δική της αναφορά κατήγγειλε μια σειρά από πειθαρχικές και ποινικές παραβάσεις που φέρονται να έγιναν την περίοδο κατά την οποία είχε την εποπτεία ο Γιάννης Αγγελής. Μεταξύ άλλων, η Ελένη Τουλουπάκη τονίζει ότι ο Γιάννης Αγγελής κατέσχεσε δύο φορές ηλεκτρονικά αρχεία τόσο για τη Novartis όσο και για άλλες υπό διερεύνηση υποθέσεις, αλλά και τα πρωτότυπα απόρρητα έγγραφα που είχαν αποστείλει στους εισαγγελείς Διαφθοράς οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους που ασχολούνται με την έρευνα για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, τα επίμαχα έγγραφα δεν έχουν επιστραφεί ακόμη και σήμερα από τον Γιάννη Αγγελή στους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς. Επιπλέον, η εισαγγελική λειτουργός κάνει αναφορά σε ενέργειες του Γιάννη Αγγελή που, κατά την ίδια, επιχείρησαν να μπλοκάρουν την ταχεία περαίωση της έρευνας για τη Novartis. Η Ελένη Τουλουπάκη στην αναφορά της βάλλει κατά του πρώην επόπτη της για παρεμβάσεις στο έργο της, τονίζοντας ότι παρενέβαινε αλλάζοντας παραγγελίες που έδινε η ίδια στους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης που διενεργούσαν έλεγχο για την υπόθεση.

Η νέα ανακοίνωση Αγγελή και η απάντηση Καλογήρου

Με σημερινή του ανακοίνωση προς τον Τύπο ο Ιωάννης Αγγελής αν και παραδέχεται πως υπάρχει σκάνδαλο Novartis επανέρχεται στο ζήτημα κάνοντας λόγο για ανεπάρκεια των εισαγγελέων που επόπτευε και για παρεμβάσεις από τον «Ρασπούτιν». Παράλληλα βάζει στο «κάδρο» και τον υπουργό Δικαιοσύνης αλλά και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υποστηρίζοντας πως όλες οι ενέργειές του ακόμα και η αντιγραφή του αρχείου της Εισαγγελέως Διαφθοράς για την οποία ελέγχεται πειθαρχικά ήταν σε γνώση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου αλλά και του Υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου. Από τη μεριά του τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, με δήλωσή του επισημαίνει ότι η μόνη ενημέρωση που είχε από τον αντιεισαγγελέα, Γιάννη Αγγελή που χειριζόταν την υπόθεση Novartis ήταν μόνο «η άποψή του σε σχέση με δημοσιεύματα, καθώς και η προσωπική του νομική άποψη σχετικά με τη μελλοντική συγχώνευση των ειδικών εισαγγελιών».