Δεδομένου ότι το κεφάλαιο της μοναρχίας έκλεισε το 1974 με το δημοψήφισμα, όπως σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης στο συλλυπητήριο μήνυμά του για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, δεν χρειαζόταν διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα διαδικαστικά της κηδείας και της ταφής του.

Ads

Όμως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επέλεξε να δώσει πολιτική διάσταση στο γεγονός και να αφήσει να εννοηθεί ότι δεν ήταν αυτονόητη η κυβερνητική απόφαση, για να την «πουλήσει» εκ των υστέρων στο κέντρο.

Πράγματι, η δεξιά πτέρυγα της ΝΔ δεν είναι συμφιλιωμένη με την αντιμετώπιση του Γλύξμπουργκ ως απλού ιδιώτη.

Φάνηκε στην ανάρτηση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη:

Ads

Και στην ακόμη πιο «προχωρημένη» του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα:

Η πίεση από τα δεξιά προς τη ΝΔ ήταν αναμενόμενη. Τζήμερος-Κρανιδιώτης και Μπογδάνος-Λατινοπούλου που έχουν ιδρύσει κόμματα δεξιότερα του κυβερνώντος τάχθηκαν ευθέως υπέρ της ταφής του τέως βασιλιά με τιμές αρχηγού κράτους.

Τις προηγούμενες μέρες είχε γίνει γνωστό με διαρροές ότι τα παιδιά του Γλύξμπουργκ, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος, είχαν ζητήσει από το Μέγαρο Μαξίμου κηδεία δημοσία δαπάνη, λαϊκό προσκύνημα και ταφή με τιμές αρχηγού κράτους για τον πατέρα τους.

Είχαν αφεθεί να διαρρεύσουν συζητήσεις για το τι προβλέπει το πρωτόκολλο και, τελικά, όταν έγινε γνωστός ο θάνατος του Κ. Γλύξμπουργκ, αμέσως ανακοινώθηκε διυπουργική σύσκεψη για το θέμα.

Η κυβερνητική απόφαση πάρθηκε με το βλέμμα στις εκλογές σε μια ακόμη επίδειξη κεντρώου προφίλ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που εμφανίστηκε θεσμικός και ακλόνητος στις εκ των δεξιών πιέσεις.

Η ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση και ο Γλύξμπουργκ θα ταφεί στο Τατόι σαν απλός ιδιώτης.

Στον ΣΚΑΪ έγιναν αρκετά σχόλια για την κυβερνητική απόφαση με κοινό παρονομαστή ότι ο Κ. Μητσοτάκης έκανε χειρισμούς με αμιγώς πολιτικά κριτήρια.

Δείτε από το 02.50 και μετά.