«Δεν θα γίνει έκτακτο Eurogroup  για την Ελλάδα αυτή την Πέμπτη, χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Η συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, το έκτακτο πακέτο και το χρέος θα πραγματοποιηθεί αργότερα»: 

Ads

Με αυτό το tweet ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μισέλ Ρέινς,  πιστοποίησε αργά χθες το βράδυ την εμπλοκή στην αξιολόγηση και το ναυάγιο του σχεδίου για έκτακτο Eurogroup που θα έκλεισε τη συμφωνία με τους πιστωτές.

Είχε προηγηθεί ένα αρκούντως σκληρό παρασκήνιο μεταξύ Hilton, Βρυξελλών και Βερολίνου, με το ΔΝΤ να επιμένει και να επιβάλει εν τέλει την δική του σκληρή ατζέντα – μια ατζέντα, που συμπυκνώνεται σε νομοθετημένα, «προληπτικά» μέτρα 3,6 δισ. ευρώ εστιασμένα σε περικοπές κύριων συντάξεων και μισθών του Δημοσίου.

Αντί του «μίγματος» αυτού, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε χθες μια σειρά από εναλλακτικές προτάσεις για έναν «Μηχανισμό Εξισορρόπησης» που θα τίθεται αυτομάτως σε εφαρμογή εάν υπάρχει απόκλιση από τους στόχους και θα ενεργοποιεί δημοσιονομικούς «κόφτες».

Ads

Ο πυρήνας του ελληνικού σχεδίου ήταν η ενίσχυση του ρόλου του Δημοσιονομικού Συμβουλίου στην παρακολούθηση και εφαρμογή του Μηχανισμού αυτού και η δέσμευση του υπουργού Οικονομικών ότι θα ενεργοποιεί τον «δημοσιονομικό κόφτη» χωρίς άλλη απόφαση και έγκριση εάν υπάρχει απόκλιση από τους στόχους.

Προτάθηκε, επίσης, η αξιολόγηση του προγράμματος και η επιβεβαίωση ή μη της υλοποίησης των στόχων να γίνεται άπαξ ετησίως, την άνοιξη του 2017 και του 2018, με βάση τα στοιχεία της Eurostat που δίνονται αυτή την περίοδο στη δημοσιότητα. Προκειμένου, δε, να αποφευχθεί η – πολιτικά και κοινωνικά – επικίνδυνη δέσμευση για εξισορρόπηση μόνον από το σκέλος των δαπανών, το ελληνικό σχέδιο προέβλεπε ότι ο υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να παίρνει αυτόματα, «εφεδρικά» μέτρα και στο μέτωπο των εσόδων, δηλαδή με επιβολή φόρων.

Πρόκειται για ένα σημείο κομβικό για την ελληνική πλευρά, καθώς οποιαδήποτε προληπτική δέσμευση για μειώσεις μισθών ή συντάξεων θεωρείται από κυβερνητικές πηγές εξαιρετικά δύσκολο να περάσει όχι μόνον από τη Βουλή, αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας.

Την πρόταση παρουσίασαν αναλυτικά στο κουαρτέτο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος έδωσε πλήρη στοιχεία και για τις νομικές πτυχές του θέματος και, κυρίως, για τη συνταγματική πρόβλεψη που αποκλείει οποιαδήποτε προληπτική νομοθέτηση μέτρων.

Ωστόσο, η απάντηση από πλευράς ΔΝΤ ήταν κάθετη. Η εκπρόσωπος του Ταμείου επέμεινε, κατά τις πληροφορίες, στην «ποσοτικοποίηση» και «ονομαστικοποίηση» των μέτρων δείχνοντας ευθέως μισθούς και συντάξεις και ζήτησε όχι ετήσια, αλλά τρίμηνη ή το πολύ εξάμηνη αξιολόγηση και ενεργοποίηση του εφεδρικού πακέτου ανάλογα με τις αποκλίσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ευρωπαϊκός άξονας των δανειστών δεν έφερε ισχυρές αντιρρήσεις και σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους επικεφαλής του Eurogroup και του EuroWorkingGroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και Τόμας Βίζερ απλώς πιστοποιήθηκε η εμπλοκή…