Είναι ο πόλεμος που ξέσπασε παράλληλα με τον πόλεμο Αθήνας – ΔΝΤ και μαίνεται από χθες μέσα σε θυελλώδες, και διηπειρωτικό, παρασκήνιο. Αφετηρία του είναι η διαρροή της επίμαχης συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου στα wikileaks και ζητούμενο η πηγή και ο «δράστης» της καταγραφής της.
Σ’ αυτόν τον πόλεμο έχουν εμπλακεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον τρεις από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εφημερίδες, ο Guardian, η Wall Street Journal και οι Financial Times, ευάριθμοι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – πάντοτε σε καθεστώς ανωνυμίας, κοινοτικές πηγές που κάνουν λόγο για μια διαρροή που «διακινείτο» και φημολογείτο επί ημέρες, και ένας Έλληνας πολιτικός: Ο… Άδωνις Γεωργιάδης.
Όλα ξεκίνησαν από τον Guardian
Με εξαίρεση τη «σφήνα» Άδωνι που ζητά επιμόνως, από χθες το πρωί, από την κυβέρνηση τα ρέστα για το… ποιος υπέκλεψε την Ντέλια, τα ουσιαστικά και πραγματικά δεδομένα της ιστορίας έχουν μέχρι στιγμής ως εξής:
Τον επίμαχο διάλογο των δύο στελεχών του ΔΝΤ που διέρρευσε στα wikileaks δημοσίευσε πρώτος, σχεδόν ξημερώματα χθες, ο Guardian. Ο τίτλος ήταν μάλλον άχρωμος σε όρους ελληνικού ενδιαφέροντος – «Wikileaks: Το ΔΝΤ ανησυχεί ότι το βρετανικό δημοψήφισμα (Brexit) θα εμπλακεί με το ελληνικό πακέτο διάσωσης» έγραφε, με την βρετανική εφημερίδα να αναφέρει ότι η διαρροή αποκαλύπτει ανησυχίες ότι το βρετανικό δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ θα παραλύσει την ευρωπαϊκή διαδικασία λήψης αποφάσεων τη στιγμή που το ΔΝΤ πιέζει για τους όρους της ελληνικής διάσωσης.
«Διαρροή από ελληνικές υπηρεσίες»
Η αναπαραγωγή και η πλήρης δημοσιοποίηση της συνομιλίας άνοιξε μάχη για την πηγή της διαρροής – μια μάχη, που κορυφώθηκε στο twitter όταν ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Μάρκους Ουώκερ χρέωσε ευθέως τη διαρροή στην ελληνική πλευρά:
Σε πρώτο χρόνο έγραψε ότι η αποκάλυψη της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου «μοιάζει με μία περίεργη ελληνική προσπάθεια να μετατρέψει σε αποδιοπομπαίο τράγο τον καλύτερο φίλο στις συζητήσεις για το χρέος».
Σε δεύτερο tweet επικαλέστηκε τη λάθος ορθογραφία στο όνομα της Βελκουλέσκου (Velkouleskou αντί για Velculescu) για να υποστηρίξει ότι το κείμενο που δημοσίευσαν τα wikileaks με τον απομαγνητοφωνημένο διάλογο «έχει γραφτεί από ελληνική υπηρεσία».
Η… παρέμβαση Πήτερ Σπίγκελ
Στο σημείο αυτό παρενέβη, επίσης μέσω twitter, ο Πήτερ Σπίγκελ των Financial Times για να γράψει ότι και εκείνος «επεσήμανε το ίδιο» – δηλαδή, τη λάθος ορθογραφία -, για να ακολουθήσει ένα μπαράζ επιχειρηματολογίας από αμφότερους, Σπήγκελ και Ουώκερ, για το πόσο λανθασμένη είναι η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να επιτίθεται στο ΔΝΤ, το οποίο τη στηρίζει στο αίτημα ελάφρυνσης του χρέους.
Ο Μάρκους Ουώκερ κατέληξε τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας βάλει κατά του ΔΝΤ διότι «δεν θεωρεί πλέον την ελάφρυνση του χρέους ως βραβείο. Μόνο να ελαφρύνει τα δημοσιονομικά και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση», ενώ ο Πήτερ Σπήγκελ, επικαλούμενος αξιωματούχους του ΔΝΤ, τόνισε ότι το έγγραφο δείχνει επίσης ότι το Ταμείο «έχει επιχειρήματα υπέρ της Ελλάδας, λέγοντας ότι επιθυμεί την άμβλυνση της πίεσης για τους στόχους τους και επιδιώκει μία σημαντική ελάφρυνση χρέους – και τα δύο πολιτικές που ο Αλέξης Τσίπρας ζητά από καιρό».
Wikileaks: Δικό μας και το έγγραφο και η… ορθογραφία
Το θερμό debate διέκοψαν τα ίδια τα wikileaks, που επίσης μέσω του λογαριασμού του στο twitter απέκρουσαν τους ισχυρισμούς περί διαρροής από την ελληνική πλευρά και απάντησαν στον Μάρκους Ουώκερ για το θέμα της… ορθογραφίας στο όνομα της Βελκουλέσκου: «Αυτό θα ήταν ωραίο, αλλά η απομαγνητοφώνηση και η ορθογραφία (που προέρχεται από τον ελληνικό τύπο) είναι δική μας», ήταν το σχετικό post στον λογαριασμό των wikileaks.
Πέραν της δημόσιας κόντρας, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι υπήρχαν πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες για μια επικείμενη διαρροή που αφορά το ΔΝΤ και σημείωναν πως δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο επίμαχος διάλογος αποκαλύφθηκε ακριβώς την επομένη της τηλεδιάσκεψης του EuroWorkingGroup – μιας τηλεδιάσκεψης που έδωσε «σήμα» για κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 12 Απριλίου και έθεσε ταυτόχρονα ζήτημα «πολιτικής βούλησης».
Στο εγχώριο μέτωπο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ερώτημα εάν γνωρίζει πώς προέκυψε η διαρροή έθεσε στον πρωθυπουργό ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μετά τη «θύελλα ΔΝΤ» με τον Αλέξη Τσίπρα να παραπέμπει στην Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται και η έδρα του Ταμείου.
Ο Άδωνις και η… Ανατροπή
Τον… εν Αθήναις, πάντως, πιο έντονο θόρυβο για το «ποιος κατέγραψε την Ντέλια και τον Τόμσεν», τον έκαναν – και πάλι στο twitter – ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Γιώργος Μουρούτης, ο γνωστός πρώην διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού επί Αντώνη Σαμαρά.
«Λίγο περίεργο πάντως δεν είναι να υπάρχει τέτοια διαρροή εν μέσω της διαπραγματεύσεως; Ποιος τους κατέγραφε και γιατί; Πού έγινε η καταγραφή;», ήταν ένα μόνον από τα σχετικά ερωτήματα που έθεσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Λίγο περίεργο πάντως δεν είναι να υπάρχει τέτοια διαρροή εν μέσω της διαπραγματεύσεως;Ποιός τους κατέγραφε και γιατί; Πού έγινε η καταγραφή;
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) April 2, 2016
Για την ιστορία, δε, εξηγήσεις από την… κυβέρνηση για το ίδιο θέμα, έσπευσε να ζητήσει μέσω twitter και το επίσημο account της εκπομπής «Ανατροπή» του Mega και του Γιάννη Πρετεντέρη: «Ποιος του κατέγραφε τα τηλέφωνα; Πως; Για ποιο λόγο; Και πως έφτασαν στο #wikileaks; Έχει εξήγηση η κυβέρνηση;», ήταν το ερώτημα που τέθηκε μετ’ επιτάσεως στο account της εκπομπής…
#anatropi #wikileaks ποιος του κατέγραφε τα τηλέφωνα; Πως; Για ποιο λόγο; Και πως έφτασαν στο #wikileaks; Εχει εξήγηση η κυβερνηςη;
— Anatropi (@AnatropiMegaTV) April 2, 2016
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >