Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος δεν ανήκει πια στη ΝΔ. Η διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ έγινε με αφορμή τη νέα εμφυλιοπολεμική του τοποθέτηση στη Βουλή και τη συμμετοχή του στην εκδήλωση μίσους στο Βίτσι μαζί με τη Χρυσή Αυγή. Κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να διαρρεύσουν πως ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος διεγράφη με «εντολή» Κυριάκου Μητσοτάκη γιατί είχε ήδη «κίτρινη κάρτα», όμως το παρασκήνιο είναι έντονο. Η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική και μάλιστα εκθέτει τον πρωθυπουργό για τρεις λόγους.

Ads

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος κατά την ομιλία του στη Βουλή προχώρησε σε μια ακόμη αντικομμουνιστική αναφορά, λέγοντας πως «εγώ θυμίζω τον Γρίβα της ΕΟΚΑ, που είπε πως είχαμε τρεις εχθρούς (τους Άγγλους, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές), όμως οι χειρότεροι ήταν οι κομμουνιστές». Πρόκειται για μία τις γνωστές εμφυλιοπολεμικές – αντικομμουνιστικές θέσεις που εκφράζει εδώ και χρόνια ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και οι οποίες δεν αποτέλεσαν ποτέ εμπόδιο στο να τον εντάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΝΔ.

Όμως σήμερα στη Βουλή, σε μια προσπάθεια να υπεραμυνθεί της παρουσίας του στην εκδήλωση στο Βίτσι, την οποία υπενθύμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, ο Κωνσταντίος Μπογδάνος ενέπλεξε έμμεσα την επίσημη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Θέλω να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα», είπε και συνέχισε: «Σε αυτήν (σημ: την εκδήλωση) παρέστησαν επίσης ο βουλευτής της ΝΔ Καστοριάς, ο κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, καθώς επίσης και η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα, η κ. Αντωνίου».

Ακολούθως ήρθε η οργισμένη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή για την στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: «Εγώ δεν γνωρίζω ποιος έχει παραστεί στην εκδήλωση για το Βίτσι. Λέω όμως το εξής. Οποιαδήποτε προσπάθεια σήμερα, προβολή στη σύγχρονη πολιτική ζωή των οδυνηρών στιγμών στο παρελθόν για την αποκόμιση μικροπολιτικού οφέλους είναι απαράδεκτη. Και η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι απαράδεκτη, είναι πάντοτε απαράδεκτη. Η κατάθεση στεφάνου από την Χρυσή Αυγή στο αίμα νεκρών για την δημοκρατία είναι επίσης απαράδεκτη. Είναι η ώρα να σοβαρευτούμε γιατί η χώρα αντιμετωπίζει εθνική απειλή. Όσο εκπροσωπώ εγώ την κυβέρνηση εδώ, δεν θα ξαναγίνει ανεκτή στην αίθουσα εδώ τέτοια προσπάθεια».

Ads

Το παρασκήνιο και τα επόμενα «βήματα» Μπογδάνου…

Πληροφορίες του Tvxs.gr αναφέρουν πως θερμό επεισόδιο μεταξύ του Ν. Δένδια και του Κ. Μπογδάνου υπήρξε και στο διάδρο της Βουλής. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού τον ενημέρωσαν τηλεφωνικά για τις εξελίξεις, καθώς βρίσκεται στη Σλοβενία για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων. Όταν πληροφορήθηκε τι συνέβη στη Βουλή και του μετέφεραν την εικόνα αποφάσισε την άμεση διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την κοινοβουλευτική ομάδα με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα.

Ο Κ. Μπογδάνος εδώ και καιρό ταυτιζόταν με την ακροδεξιά. Ενδεικτικά, υπενθυμίζεται πως πολύ πρόσφατα δημοσιοποίησε λίστα νηπίων σχολείου στο κέντρο της Αθήνας για να δείξει ότι οι ξένοι εκτοπίζουν τους Ελληνες, πήγε στη γιορτή μίσους στο Βίτσι και δήλωσε με υπερηφάνεια αντικομμουνιστής σε άρθρο του καλώντας τους Νεοδημοκράτες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Άλλωστε, δεν είχε κρύψει ποτέ την εγγύτητά του με την ακροδεξιά. Είναι νωπή η εικόνα του μαζί με τον Κασιδιάρη σε συγκέντρωση κατοίκων στον Αγ. Παντελεήμονα.

Κυβερνητικές πηγές στη Βουλή έλεγαν σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι η διαγραφή του Κ. Μπογδάνου ήταν μονόδρομος. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι ο Ν. Δένδιας προκάλεσε την αποπομπή του αντιδρώντας πολύ πιο έντονα απ’ όσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν τον αποδοκίμασε για τη ρατσιστική ανάρτησή του για το νηπιαγωγείο. Ο δημοφιλέστερος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, υπουργός της κυβέρνησης και αγαπημένος των καραμανλικών, Ν. Δένδιας, συμπεριφέρθηκε σαν ηγέτης της κεντροδεξιάς και αποκήρυξε τον Κ. Μπογδάνο, ο οποίος στη συνέχεια οδηγήθηκε στην έξοδο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μπογδάνος βρίσκεται εδώ και καιρό σε επαφή με τον Φαήλο Κρανιδιώτη, που θα κατέβει στις επόμενες εκλογές με τον Θ. Τζήμερο, ενώ θα είχε ελάχιστες, έως ανύπαρκτες πιθανότητες, επανεκλογής στην Α’ Αθήνας, όπου θα υπάρξει συνωστισμός υποψηφίων της ΝΔ. Μάλιστα, η ιστοσελίδα των «Παραπολιτικών» έγραφε σήμερα ότι θα προσπαθήσει να πολιτευτεί στις Κυκλάδες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν την εξέλιξη. Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν: «Είχαμε προειδοποιήσει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές στο μέλλον. Διχαστικές λογικές είναι έξω από το αξιακό μας σύστημα. Κοιτάζουμε μπροστά. Αλλοι κοιτάζουν πίσω». 

Όμως στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός είναι εκτεθειμένος για τρεις λόγους:

  • Έγινε γνωστό από τον Κ. Μπογδάνο ότι η στενότερη συνεργάτιδα του στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη παρέστη στις εκδηλώσεις μίσους στο Βίτσι, όπου κατέθεσε στεφάνι η Χρυσή Αυγή. Και επίσης ότι εκτός από τον Κ. Μπογδάνο ήταν εκεί και ο βουλευτής Ζ. Τσικαλάγιας. Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε υπάρξει απολύτως καμία αντίδραση τότε, ενώ προφανώς γνώριζαν τα πάντα.
  • Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, λέγοντας από το βήμα της Βουλής, «όσο εγώ εκπροσωπώ τη ΝΔ σ’ αυτή την αίθουσα τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται αποδεκτές», έκανε αυτό που ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει κάνει ποτέ όταν βουλευτής της ΝΔ ασχημονεί. Ο Νίκος Δένδιας απέκτησε σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο όταν αντιπαρατέθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση, και κινείται συναινετικά απέναντι στην αντιπολίτευση, σε αντίθεση με την πόλωση που καλλιεργεί το επιτελείο του πρωθυπουργού.
  • Στο Μέγαρο Μαξίμου επέλεξαν στάση δήθεν αυστηρότητας απέναντι στον Κ. Μπογδάνο όταν έκανε ξενοφοβική ανάρτηση με τα ονόματα νηπίων στο κέντρο της Αθήνας. Τον αποδοκίμασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με καθυστέρηση ενός 24ωρου και όταν ο ίδιος επανόρθωσε λέγοντας ότι το λάθος του ήταν ότι δημοσιοποίησε τα επώνυμα και όχι μόνο τα μικρά ονόματα όπως θα έπρεπε, έκαναν πως δεν τον άκουσαν. Τώρα κυβερνητικές πηγές λένε πως τότε βγήκε η κίτρινη κάρτα που στο επόμενο λάθος έγινε κόκκινη αλλά η πραγματικότητα είναι πως άργησαν και τους έσυρε ο Ν. Δένδιας στην απομάκρυνση του Κ. Μπογδάνου. Πριν από λίγες μέρες, άλλωστε, ο Κ. Μπογδάνος είχε γράψει άρθρο για να δηλώσει «ευθαρσώς αντικομμουνιστής» χωρίς κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου να δώσει σημασία ή να ανησυχήσει για τη συνέχεια.

Πάντως, η «γραμμή» του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι ο πρωθυπουργός τον έδιωξε γιατί «είναι άτεγκτος σε θέματα αρχών» και ότι αυτό θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς αφού είχε προαναγγελθεί ότι το επόμενο λάθος του θα ήταν το τελευταίο. Μετά από όλα αυτά, ο πρωθυπουργός, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, είναι ανακουφισμένος γιατί την Πέμπτη στη Βουλή, στη συζήτηση πριν από την ψηφοφορία για την ελληνογαλλική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, δεν θα πρέπει να απολογηθεί για τον Κ. Μπογδάνο και θα θυμίζει στον Αλ. Τσίπρα ότι δεν έχει διαγράψει τον Π. Πολάκη.

Αλλά οπωσδήποτε γνωρίζει ότι ο Ν. Δένδιας έχει πια ισχυροποιηθεί απόλυτα στο εσωτερικό της ΝΔ και προσβλέπουν σ’ αυτόν πολλοί Νεοδημοκράτες που δεν είναι ευχαριστημένοι ούτε με τους σημιτικούς που έχει φέρει ο Κ. Μητσοτάκης στο κόμμα τους, ούτε με την υπουργοποίηση πρώην στελεχών του ΛΑΟΣ. Ταυτόχρονα, ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις είναι όσοι κινούνται δεξιά της ΝΔ για τη δημιουργία κόμματος. Ο Θ. Τζήμερος αντέδρασε αμέσως με αναρτήσεις, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής θα δεχτεί πρόταση συνεργασίας από την Ελληνική Λύση και από άλλες κινήσεις, όπως προαναφέρθηκε, που προσπαθούν να συγκροτηθούν σε κόμμα.