Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν περίμενε ότι δεν θα εκλεγεί βουλευτής στο βόρειο τομέα της Β Αθήνας. Ηταν πάντα πρώτος και με διαφορά από τον δεύτερο.

Ads

Αυτήν τη φορά τον πέρασε η Μιλένα Αποστολάκη, αφήνοντάς τον εκτός Βουλής, με την υποστήριξη της Χαριλάου Τρικούπη. Ηταν μια σημαντική νίκη του μηχανισμού Ανδρουλάκη επί του αντιπάλου του για την ηγεσία με τον οποίο ποτέ δεν αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν είχε πρόταση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για συμμετοχή στην κυβέρνηση.  Αν είχε, προφανώς θα την αποδεχόταν και θα είχε φύγει νωρίτερα από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Διαπιστώνοντας ότι έχασε δυο τρένα, με προορισμό τη Βουλή και την εξουσία, ήταν υποχρεωμένος να επανασχεδιάσει τη στρατηγική του.

Αυτό που φαίνεται πως έπαιξε ρόλο στη δήλωση αποχώρησής του από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τη συγκεκριμένη στιγμή ήταν η πληροφορία ότι θα δεχτεί πίεση από την Χαριλάου Τρικούπη να είναι υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, για το Δήμο Αθηναίων ή για την Περιφέρεια Αττικής.

Ads

Χθες συνεδρίασε η νεοσυσταθείσα κομματική επιτροπή για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με επικεφαλής τον Κώστα Σκανδαλίδη, και αποφασίστηκε ότι πρέπει να θέσουν υποψηφιότητα κεντρικά πολιτικά στελέχη για να αποκτήσει σημασία η αναμέτρηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για την ηγεμονία στον προοδευτικό χώρο.

Ο Α. Λοβέρδος δεν ήθελε με τίποτα να δώσει άλλη μια μάχη από χέρι χαμένη και φαίνεται πως έκανε πιο γρήγορα αυτό που θα έκανε αργότερα, αφού πρώτα αποσυρόταν από το προσκήνιο για ένα διάστημα ασχολούμενος με το επάγγελμά του ως δικηγόρος και πανεπιστημιακός.

Ετσι κι αλλιώς είχε αρχίσει να κινείται χωρίς να λαμβάνει υπόψη την κομματική του ένταξη. Το γεγονός ότι πήγε στο γραφείο του φίλου του Αδωνη Γεωργιάδη για να τον συγχαρεί για την υπουργοποίηση ήταν πολύ ενδεικτικό της αυτονόμησής του.

Ο ίδιος ο Α. Λοβέρδος με ανάρτησή του στα social media, εξηγώντας τους λόγους, επικαλείται πολιτικούς λόγους τους οποίους εξέφρασε, όπως αναφέρει, και σε προσωπική επιστολή προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη σχολίασαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την ανακοίνωση του Ανδρέα Λοβέρδου: Καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές.

Αναλυτικά η δήλωση του Λοβέρδου

«Από σήμερα παραιτούμαι απο όλα ανεξαιρέτως τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στα οποία συμμετέχω. Παραιτούμαι επίσης από την ιδιότητα του μέλους του κόμματος. Οι λόγοι της παραίτησής μου είναι αμιγώς πολιτικοί και τους εξέθεσα με μία άκρως εμπιστευτική επιστολή σήμερα προς τον Πρόεδρο του Κινήματος.

Εύχομαι στον Πρόεδρο, τα στελέχη και τα χιλιάδες μέλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καλή επιτυχία στον αγώνα και τις προσπάθειές τους.

ΥΓ: Για τα μέλη, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που με αγάπησαν και αγάπησα: η απόφασή μου αυτή είναι για καλό και πάνω απ΄όλα είναι πεντακάθαρη».