Σπανίως μια δημοσκόπηση συνιστά από μόνη της πολιτικό γεγονός, κι ακόμη πιο σπάνια γίνεται πεδίο αναμέτρησης τουλάχιστον τριών διαφορετικών… θεωριών «συνωμοσιών». Συνέβη όμως στην περίπτωση του «Πολιτικού Βαρόμετρου» της Public Issue – και συνέβη διότι μια δημοσκόπηση που αποτυπώνει καθαρά αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιεύθηκε στην «Αυγή», την εφημερίδα της αριστεράς.

Ads

Ως εκ τούτου, τα δύο ερωτήματα που ανακυκλώνονται σταθερά από χθες στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία είναι «εάν γνώριζε τη δημοσκόπηση το Μαξίμου» και «γιατί αποφασίστηκε η δημοσίευσή της».

Κυβερνητικές πηγές: «Δεν γνωρίζαμε τη δημοσκόπηση»

«Δεν γνωρίζαμε τίποτα, δεν είχαμε ιδέα για το περιεχόμενό της, κι ακόμη κι εάν γνωρίζαμε δεν υπήρχε η παραμικρή περίπτωση να ζητηθεί η μη δημοσίευση μιας δημοσκόπησης», είναι η απάντηση που δίνουν κατηγορηματικά επί του πρώτου ερωτήματος και από χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές.

Ads

Οι «θεωρίες συνωμοσίας»

Πρόκειται για μια απάντηση όμως που δεν ανέκοψε τα σενάρια του παρασκηνίου και τις θεωρίες «συνωμοσίας», με τρεις βασικές εκδοχές να διακινούνται – επίσης σταθερά – εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου και του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την πρώτη εκδοχή, η δημοσκόπηση ήταν γνωστή στα ηγετικά κυβερνητικά κλιμάκια και δημοσιεύθηκε προκειμένου να κινητοποιήσει αντανακλαστικά φόβου και συσπείρωσης των απστασιοποιημένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. «Ενα προβάδισμα 20 και πλέον μονάδων της ΝΔ ως καταλληλότερης κυβέρνησης, μπορεί και να είναι και το ιδανικό μέσο αφύπνισης των αντιδεξιών αντανακλαστικών», λέει χαρακτηριστικά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που «φλερτάρει» με τη συγκεκριμένη θεωρία.

«Προειδοποίηση εξ αριστερών»

Η δεύτερη θεωρία εκπορεύεται από τις εσωκομματικές διαφωνίες εν όψει συνεδρίου, και θέλει τη δημοσίευση της δημοσκόπησης της Public Issue να αποτελεί προειδοποίηση εξ αριστερών προς την κυβέρνηση εν όψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ: «Ή στρίβουμε αριστερά και ξαναβρίσκουμε τις αναφορές μας στην κοινωνία, ή βυθιζόμαστε στο μνημονιακό τέλμα» είναι το κεντρικό μήνυμα της εν λόγω θεωρίας, που έχει αρκετούς υποστηρικτές στον κομματικό μηχανισμό.

Από τα εσωκομματικά μέτωπα προέρχεται και η έτερη, τρίτη θεωρία συνωμοσίας, στην ακριβώς όμως αντίθετη κατεύθυνση: Κατ΄ αυτήν, το μήνυμα της δημοσκόπησης είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθυστερήσει επικίνδυνα την «κεντροαριστερή διεύρυνση» και το άνοιγμα στην κοινωνία – το άνοιγμα «που μπορεί να κερδίσει εκλογές», όπως λέει στέλεχος του λεγόμενου «ρεαλιστικού» μετώπου.

Προβληματίζει το «αίτημα για εκλογές»

Το γεγονός ότι και οι τρεις θεωρίες «συνωμοσίας» εμφανίζουν κενά δεν κλείνει τη συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου ούτως ή άλλως τα αρνητικά δημοσκοπικά ευρήματα του τελευταίου διαστήματος εντείνουν, τον προβληματισμό, αλλά και τις τριβές και την εσωκομματική καχυποψία.

Στην ουσία του προβληματισμού, πάντως, το στοιχείο που θορύβησε περισσότερο τους εκλογικούς αναλυτές του κόμματος και της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι στη μέτρηση της «Public Ιssue» καταγράφεται για πρώτη φορά πλειοψηφικό αίτημα για πρόωρες εκλογές.

«Εάν αυτό το αίτημα επιβεβαιωθεί και σε άλλες μετρήσεις και παγιωθεί, τότε θα μιλάμε για διαμόρφωση νέου ρευματος στο πολιτικό σκηνικό», σημείωσε χαρακτηριστικά στο tvxs.gr έμπειρος δημοσκόπος και αναλυτής.

Μαυρής: Αποδυναμωμένη η εικόνα Τσίπρα

Το δικό της, δε, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η ανάλυση που έκανε o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Public Issue, Γιάννης Μαυρής, δύο ημέρες πριν από τη δημοσίευση της δημοσκοπησης στην «Αυγή». Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Open και τη Βασιλική Σιούτη στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Γιάννης Μαυρής επεσήμανε μεταξύ άλλων:

« Ο Αλέξη Τσίπρας είναι απόλυτος κυρίαρχος στο εσωκομματικό παιχνίδι. Η εικόνα Τσίπρα όμως είναι απόλυτα αποδυναμωμένη στην κοινωνία πια… Η εξέλιξη της πρωθυπουργικής εικόνας ακολουθει την ίδια πτωτική πορεία, με μεγάλη κλιση, με την εικονα της εκλογικής επιρροής του κόμματος. Με δημοτικότητα 23% ο αρχηγός του κόμματος δεν είναι πια τόσο ισχυρό χαρτί….»

«Μην κάνουμε το λάθος», πρόσθεσε, επίσης, «να αγνοήσουμε την εμπειρία των 6 χρόνων στην εξέλιξη των μνημονιακών κομμάτων. Τα μνημονιακά κόμματα το πλήρωσαν αυτό, υπέστησαν φθορά. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να μην ισχύσει το ίδιο και για τον ΣΥΡΙΖΑ».