H υπόθεση της ΣΕΚΑΠ συνεχίζει να αποτελεί κεντρικό πολιτικό ζήτημα και περνά σε νέα φάση όπως μαρτυρά η ανακοίνωση της εταιρίας  του Ιβάν Σαββίδη για την πιθανότητα αναγκαστικής πτώχευσης. Το παρασκήνιο όμως είναι ιδιαίτερα έντονο και έρχεται όλο και περισσότερο στην επιφάνεια. 

Ads

Μετά την επικύρωση του προστίμου των 38 εκατ. ευρώ και το μπλοκάρισμα του Τελωνείου Ξάνθης στη διακίνηση των προϊόντων στην εσωτερική αγορά, ο ομογενής επιχειρηματίας πιέζει πολιτικά  καθώς υπάρχουν ευθύνες αλλά και σκοτεινά σημεία γύρω από την υπόθεση της πώλησης και του προστίμου σε βάρος της καπνοβιομηχανίας. 

Τα πολιτικά συμπεράσματα δεν σταματούν στην διάψευση των κατηγοριών της ΝΔ για φωτογραφική τροπολογία της κυβέρνησης που θα διέγραφε το πρόστιμο, αλλά φτάνουν πολύ παραπέρα.

Η διαδικασία πώλησης, στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού το 2013 ολοκληρώθηκε χωρίς ποτέ ο τότε ειδικός εκκαθαριστής της ΑΤΕ ή ο σύμβουλος πώλησης να γνωστοποιήσουν στους υποψήφιους αγοραστές το επίμαχο πρόστιμο που «έτρεχε» από το 2009.  Αν υπήρξε κάποια προφορική διαβεβαίωση, θα πρέπει να απαντηθεί ξεκάθαρα από τον πρώην Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, τον οποίο κατονόμασε ο Ιβάν Σαββίδης, μαζί με άλλα στελέχη, πως τον παρακάλεσαν να αποκτήσει την εταιρία για «εθνικούς λόγους», παρότι άκομψο για ένα διεθνή διαγωνισμό. 

Ads

Όμως η ΝΔ δέχεται κριτική και για ένα άλλο λόγο καθώς το επίμαχο πρόστιμο για τη λαθρεμπορία προκύπτει την περίοδο  που μια δική της κομματική διοίκηση ήλεγχε την εταιρία. Το είδος της διοίκησης που ασκούσαν σε ένα τέτοιο οικονομικό κολοσσό ένας τραυματιοφορέας ως Πρόεδρος και διάφοροι τύπο στερούμενοι στοιχειωδών γνώσεων στο  Δ.Σ., δείχνει πως αντιμετώπισε ο παλιός δικομματισμός τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και εξηγεί γιατί όλες χρεοκόπησαν.

Όμως, αξιοπερίεργο είναι ότι ο τότε Πρόεδρος Ν. Παπάς, πολιτευτής της ΝΔ, και όλοι οι συγκατηγορούμενοι αθωώθηκαν για τις ποινικές ευθύνες ενώ τα απίστευτα πρόστιμα για τη λαθρεμπορία επιβλήθηκαν στην εταιρία και επικυρώθηκαν από  τα διοικητικά δικαστήρια.

Αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο ερωτηματικό της υπόθεσης που έχει να κάνει με το ρόλο της Δικαιοσύνης στη Θράκη . Πολλοί  παράγοντες στο δημόσιο βίο έχουν εκφράσει αρκετές φορές ερωτηματικά για τον τρόπο που ενεργεί η δικαιοσύνη στην περιοχή, σε ακραίες περιπτώσεις ακόμη και για παραδικαστικό κύκλωμα, συνδέοντας μια σειρά από υποθέσεις που μοιάζουν αν έχουν κοινά στοιχεία στο παρασκήνιο. Με λίγα λόγια, στη Θράκη παρατηρείται μια ολοένα και αυξανόμενη αμφισβήτηση της δικαιοσύνης σε πολλά επίπεδα. 

Τα ερωτήματα δεν αφορούν μόνο στη ΣΕΚΑΠ, αλλά έχουν να κάνουν με την οικονομική διαχείριση όλων των συνεταιριστικών εργοστασίων και εταιριών δημοσίου συμφέροντος της ευρύτερης περιοχής και την απαλλαγή όλων των διοικήσεων από τις ποινικές τους ευθύνες με δικογραφίες που τέθηκαν στο αρχείο ή «λιμνάζουν» για χρόνια. Αποκορύφωμα η εταιρία ΣΕΒΑΘ, μέτοχος της ΣΕΚΑΠ, η οποία δανειοδοτήθηκε με 35 εκατ. ευρώ από την ΑΤΕ ενώ είχε δρομολογηθεί το κλείσιμό της, τα χρήματα αναζητούνται, οι σκληροί δίσκοι εξαφανίστηκαν ενώ μετά από μηνυτήρια αναφορά πρώην Υπουργού στον Άρειο Πάγο, η τύχη της δικογραφίας παραμένει άγνωστη 9 χρόνια μετά το κλείσιμο της επιχείρησης. Ίσως δεν είναι εντελώς άσχετη η πρόσφατη υπόθεση της περιβόητης δικογραφίας μετά από μήνυση της Χ.Α. στην Κομοτηνή, ούτε ίσως κάποιες μετακινήσεις δικαστικών από τη Θράκη. Πάντως οι ψίθυροι τείνουν να μετατραπούν σε δημόσια συζήτηση.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες  της περιοχής μιλούν για τη ΣΕΚΑΠ κάνοντας λόγο για «έγκλημα χωρίς εγκληματίες» και αφήνουν αιχμές όχι μόνο για τις δικαστικές αποφάσεις αλλά και τη διαδικασία πώλησης. Είναι μια ξεκάθαρη πολιτική επιλογή του 2013 ενώ τα τοπικά στελέχη της ΝΔ στη περιοχή έχουν έρθει σε δύσκολη θέση και διαφοροποιούνται από τη στάση του κόμματός τους αφού διακυβεύεται η λειτουργία μιας βιομηχανίας με πολυσχιδή συμβολή στην τοπική οικονομία, στην πώληση της οποίας είχαν πρωταγωνιστήσει.

Όσον αφορά το μπλοκάρισμα του Τελωνείου Ξάνθης στη διακίνηση των προϊόντων φαίνεται μια αναγκαστική εξέλιξη μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, αν και κύκλοι της εταιρίας κάνουν λόγο για υπερβάλλοντα ζήλο. Οι 170 εργαζόμενοι από την πλευρά τους αγωνιούν και όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ενός σωματείου Κ. Γαβριηλίδης «έχουμε ένα οδηγό που πέρασε με κόκκινο το 2008, πούλησε το ΙΧ του το 2013, και βεβαιώθηκε το πρόστιμο στο νέο ιδιοκτήτη το 2017!». 

Η υπόθεση δεν είναι απλώς επιχειρηματική αλλά κυρίως πολιτική. Η εμπλοκή του ομογενή επιχειρηματία, με το ποδόσφαιρο και, προσφάτως και με τα ΜΜΕ, έχει διαταράξει ισορροπίες και έχει προσδώσει πολιτική βαρύτητα σε όλη του τη δραστηριότητα. Σε δύσκολη θέση βρέθηκε η ηγεσία της ΝΔ που άνοιξε μια ακατανόητη κόντρα ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνει και η Δικαιοσύνη. Σε ό,τι αφορά τη ΣΕΚΑΠ, η εταιρία μετά την εξαγορά της «αναστήθηκε» και κινείται σε άλλο προσανατολισμό.