Ένα αόρατο, οπλισμένο χέρι ίσως συνδέει τις δολοφονίες νονών τους οργανωμένου εγκλήματος με την άνανδρη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη, σημειώθηκε η δολοφονία του Δημήτρη (Καπέ) Καπετανάκη, εκ των πρωταγωνιστών του συνδικάτου του εγκλήματος την προηγούμενη δεκαετία. Στη δίκη του, ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε καταθέσει στο παρελθόν ως μάρτυρας υπεράσπισης.

Ads

Είχε προηγηθεί,  τον Οκτώβριο του 2019, στις 11 το πρωί στην καρδιά της Αθήνας, η δολοφονία του Δημήτρη Μάλαμα, με  ιστορικό εμπλοκής σε κύκλωμα μαστροπείας και χαρτοπαικτικές λέσχες. Εναντίον του είχε σχηματιστεί δικογραφία, στην οποία μεταξύ των άλλων κατηγορούμενων ήταν ένας πρώην βουλευτής, δικηγόροι, μεγάλος αριθμός αστυνομικών και ο Γ.Καραϊβάζ που είχε κατηγορηθεί για δωροδοκία από τον Μάλαμα.

Διαβάστε επίσης:

Τι υποστήριζε ο Καραϊβάζ

Ads

Για την υπεράσπιση, από τη θέση του μάρτυρα, του διαβόητου (Καπέ) Καπετανάκη, ο δολοφονηθείς αστυνομικός συντάκτης είχε περιγράψει στο δικαστήριο τις «σχέσεις ειλικρίνειας» που είχε αναπτύξει μαζί του, κάνοντας λόγο για αναπόδεικτες κατηγορίες και αστυνομική σκευωρία. Σε ένα σχετικό άρθρο του, έγραφε:

«Σε ερώτηση εισαγγελέα στην προδικασία, “πως εσείς δεχτήκατε να γίνεται μάρτυρας υπεράσπισης του”, η απάντηση μου ήταν η εξής: “Ως πολίτης πρώτα και κύρια και ως πολίτης με αυξημένες γνώσεις συνεπώς και υποχρεώσεις στο όνομα της δικαιοσύνης και στην απόδοση της, αρνούμαι να δεχτώ πως η αστυνομία αφενός σκευωρεί, αφετέρου αποπειράται να εξαπατήσει την ίδια τη Δικαιοσύνη». 

Κάπως έτσι κινήθηκαν και οι ερωταποκρίσεις και στο δικαστήριο. Ανοίγουμε αναγκαστική παρένθεση για να πούμε πως η δημοσιογραφική σχέση με τον Δημήτρη Καπέ ανάγεται στο 1996 κι έκτοτε συνοδεύεται με σχέσεις ειλικρίνειας. Πολύ περισσότερης ειλικρίνειας απ’ ότι με επιφανείς αξιωματικούς. Το σε τί συνίστατο η απάτη της ασφάλειας έχει εξηγηθεί σε παλιότερα άρθρα μου και αν χρειαστεί θα επανέλθω.

Στο δικαστήριο, όταν τέθηκε διαθλαστικά το ίδιο ερώτημα, η απάντηση μου σχετίστηκε με την αναγωγή στη συνείδηση. Μεταξύ άλλων είχα πει ότι, “προσωπικά μπορεί να θεωρώ τον κ. Καπέ υπαίτιο διάπραξης ποικίλων όσων εγκλημάτων. Ακόμα και δολοφονιών. Δεν έχει καμία σημασία όμως το τί θεωρώ ή το τί πιστεύω εγώ, αλλά ποια στοιχεία έχει η αστυνομία και πως με αυτά μπορεί να αποδειχτεί ενώπιον σας η ενοχή. Και απ’ όσα γνωρίζω, κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί εφικτό. Επίσης, αν έγραφα αυτά που θεωρούσα ως δεδομένα, σήμερα δεν θα ήταν κατηγορούμενος ο κ. Καπές, αλλά εγώ στη θέση του κι εκείνος ως κατήγορος μου για συκοφαντία”.

Επαναλαμβάνω όμως σε μορφή ρητορικού ερωτήματος, “θα διατηρήσω ήσυχη τη συνείδηση μου όταν γνωρίζω με γεγονότα και αποδείξεις ότι υπάρχει αστυνομική σκευωρία κι εγώ να σιωπώ;».

Η κατηγορία της δωροδοκίας από τον Μάλαμα

Στο ίδιο άρθρο του, ο Δ.Καραϊβάζ είχε αναφερθεί και στον άλλο δολοφονηθέντα, τον Δημήτρη Μάλαμα, απαντώντας στην κατηγορία ότι είχε δωροδοκηθεί από αυτόν:

«Ένα από τα πράγματα που δεν αντέχω και με πλήττουν θανάσιμα, είναι η “αποκάλυψη” της προμήθειας 1.000 ευρώ τον Απρίλιο του 2016 από το Δημήτρη Μάλαμα. Έναν Δημήτρη Μάλαμα που φέρεται να σκόρπιζε τα χιλιάρικα ένθεν κακείθεν, αλλά δεν υπάρχει καμία άλλη συνομιλία με τη γραμματέα του για την διανομή του μαύρου χρήματος σε κάποιο άλλο πρόσωπο. Έδωσε εντολή για παράνομη συναλλαγή στη γραμματέα του μέσω συμβατής γραμμής, μόνο για εμένα και μόνο για μία φορά.

Τον καιρό που γνώριζε πως τον άκουγε και η κουτσή Μαρία και την περίοδο που κι εμείς γνωρίζαμε πως μας άκουγε η ΚΥΠ. Αλλά όπως είχα πει, “δεν έχω κάτι να κρύψουμε, οπότε καλή ακρόαση στα παλικάρια”. Τον Απρίλιο του 2016, ο Δημήτρης Μάλαμας είχε στραφεί όπως είπαμε στις νόμιμες επιχειρήσεις, δημιουργώντας το επιχειρηματικό καταπίστευμα για το τρία παιδιά του που πλέον θα έμπαιναν στο στίβο της ζωής..

Τότε ήταν που μου ζήτησε να επικοινήσω με το εμπορικό τμήμα του ΑΝΤ1 για να διαφημιστεί ως χορηγός σε πρωινή εκπομπή του καναλιού, ενώ παράλληλα συζητήσαμε την προοπτική ν’ αναλάβω την εμπορική επικοινωνία της επιχείρησης του. Δεν θυμάμαι εάν ή όχι συγκαταλέχθηκε ως χορηγός εκπομπής λόγω κόστους. Αυτό που θυμάμαι είναι πως η δική μας συζήτηση περί μελλοντικής συνεργασίας χάλασε και η προκαταβολή επιστράφηκε ως αχρεωστήτως καταβληθείσα».

Μία παλιότερη έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) για διαφθορά στην αστυνομία ακολουθούσε τα ίχνη του Δ. Μάλαμα, καθώς σε μπαρ που κατείχε στο κέντρο της Αθήνας σημειώνονταν πολλές επισκέψεις αρκετών αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Στον τόπο  της δολοφονίας του βρέθηκαν  δύο εν ενεργεία αστυνομικοί, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών και τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, για τους οποίους υπήρχαν υπόνοιες ότι εργάζονταν παράνομα ως προσωπικοί φρουροί του.

Οι κατηγορίες για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα

Τον Ιούνιο του 2020, έγινε γνωστό ότι η η εισαγγελία Διαφθοράς ερευνούσε αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, εκβίαση, δωροδοκία και σύσταση-συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, που αφορούσαν μεγάλο αριθμού στελεχών της ΕΛ.ΑΣ(ανάμεσα σε 10 και 20!) γνωστών δικηγόρων, πρώην βουλευτή καθώς και του Καραϊβάζ. Η έρευνα ξεκινήσει μετά την εκτέλεση του Δημήτρη Μάλαμα.

Ο Καραϊβάζ σχολίασε τις εξελίξεις στο bloκo, το site που διατηρούσε με ένα κείμενο, στο οποίο δήλωνε έτοιμος να καταθέσει:

«Γνωρίζουμε πως εδώ και πολλά, μα πάρα πολλά χρόνια, με την αξιοποίηση των επισυνδέσεων της ΕΥΠ στην προσπάθεια διαλεύκανσης του όποιου εισοδισμού του Δημήτρη Μάλαμα στην αστυνομία και αλλαχού, το δικό μου όνομα “σέρνεται” τα τελευταία χρόνια ένθεν κακείθεν με την υπόνοια της υποβοήθειας του Δημήτρη σε επίπεδο πληροφόρησης. Όποιον κι αν ρωτήσεις και τοποθετείται στο γεωμετρικό σχήμα που προαναφέραμε, θα σας πει ότι δεν γνώριζε τον Δημήτρη Μάλαμα. Ο υποφαινόμενος τον γνώριζε, και μάλιστα τον γνώρισε μετά από σκληρή κριτική σχετική με την εμπλοκή του ονόματος του σε υποθέσεις διαφθοράς αξιωματικών της ΕΛΑΣ.

Η γνώμη μας άλλαξε με την πάροδο του χρόνου. Μας βοήθησε να μάθουμε πολλά τα οποία αγνοούσαμε ως συμβαίνοντα και συμβεβηκότα και με ασύγνωστη επιπολαιότητα -δημοσιογραφική και κοινωνική- αντιπαρερχόμασταν. Μικρό καιρό πριν από το έκβας της ζωής του, τον καταχωρήσαμε στην χωρία των φίλων. ..Στο πλαίσιο αυτό, ας μας επιτραπεί ο συναισθηματισμός και η προσωπική αναφορά. Δημήτρη μου, ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει…

Στην έρευνα ωστόσο, επισπεύδουσα εμφανίζεται η εισαγγελέας κ. Ξένη Δημητρίου. Δεν ξέρουμε και ούτε θέλουμε να πιστέψουμε ότι αυτό που θα διαβάσετε διαδραμάτισε κάποιο ρόλο ώστε να μας κάνει τη τιμή να μας συγκαταλέξει στο πάνθεον της αστυνομικής διαφθοράς. Ευπρόσδεκτη η πρόσκληση-πρόκληση και όλα θα απαντηθούν, καθώς είναι μία καλή ευκαιρία να διερευνηθούν στην ουσία τους όλα όσα γράφαμε για το δίκτυο αστυνομικής διαφθοράς από τις αρχές της δεκαετίας του 2000».

Ο Γιώργος Καραϊβάζ δεν πρόλαβε να καταθέσει σε μια υπόθεση με πολύ βάθος, αστυνομικής διαφθορας και με μεγάλες πολιτικές διαστάσεις. «Κατανοούμε πως με όλα όσα γράφουμε, απλώς … επιβαρύνουμε τη θέση μας. Ούτως ή άλλως και προφανώς γι αυτό μπήκαμε στη λίστα τους. Δεν θα αποχωρήσουμε οικειοθελώς με κανενός είδους συμβιβασμό ή υποστολή», είχε γράψει. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι δεν είχε αναφέρει ότι δεχόταν απειλές και δεν είχε υποβάλει αίτημα για αστυνομική φύλαξη.