Tην άποψή του για την περίπτωση παραγραφής των αδικημάτων στην υπόθεση Novartis καθώς και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη Βουλή ανέλυσε μιλώντας στην εκπομπή ΕπιΚοινωνία της ΕΡΤ 3 και τους δημοσιογράφους Δώρα Αυγέρη και Δημήτρη Παπαγρηγορίου, ο βουλευτής και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, που φέρεται ως ο επικρατέστερος να προεδρεύσει στην Προανακριτική Επιτροπή. 
 
«Το έγκλημα της απιστίας εμπίπτει στην παραγραφή ενώ τα υπόλοιπα αδικήματα είναι πιθανό να έχουν τελεστεί ή όχι κατά την άσκηση των καθηκόντων και υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις. Ίσως να επιστρέψουν στη δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση», ανέφερε. «Η προανακριτική επιτροπή πρέπει να κρίνει σύμφωνα με το νόμο και δεν έχει το περιθώριο το μέλος της, να κάνει επιλογές εντυπωσιασμού αλλά οφείλει να διατυπώνει τη γνώμη του με βάση το νόμο», είπε απαντώντας σε αιτιάσεις εμπλεκομένων για επιχείρηση εντυπωσιασμού από την κυβέρνηση. 
 
Υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει μυστικότητα ως προς το υλικό της δικογραφίας και το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορουμένων ενώ, σχολιάζοντας δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το μέγεθος του σκανδάλου, συμφώνησε ότι πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό. 
 
Απαντώντας στον Ευάγγελο Βενιζέλο που υποστήριξε ότι είναι «τέλειο θεσμικό έγκλημα σε βάρος της θεσμικής λειτουργίας της Βουλής», ο Νίκος Παρασκευόπουλος διαφώνησε λέγοντας ότι «ακολουθείται το γράμμα του Συντάγματος και η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη» και σχολίασε πως «είναι ακριβώς αυτό που προβλέπει μια ιδιαίτερα προβληματική διάταξη του Συντάγματος» χαρακτηρίζοντας ασφυκτικά σύντομο το χρόνο παραγραφής που προβλέπεται, λέγοντας ότι η διάταξη είναι από τις πρώτες που πρέπει να αναθεωρηθούν.  
 
Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης ερωτήθηκε για τη διαδικασία εξέτασης προστατευόμενων μαρτύρων λέγοντας ότι είναι θεσπισμένη από χρόνια και η Εισαγγελία έχει λειτουργήσει σωστά μέχρι τώρα, αντικρούοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τους μάρτυρες ενώ, σχολιάζοντας το αίτημα Βενιζέλου να κλητευτούν οι τρεις μάρτυρες και να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους, είπε ότι η προστασία τους μπορεί να αρθεί τυπικά, αλλά η σκοπιμότητα στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι υπό συζήτηση. 


Θα αποδεχόμουν τη θέση του Προέδρου στην Προανακριτική 

Σχολιάζοντας την πιθανότητα να είναι ο ίδιος Πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάτι επίσημο αλλά θα αποδεχόταν μια πιθανή πρόταση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλούς άξιους βουλευτές και θα περιμένουμε. Θα αποδεχόμουν οποιαδήποτε πρόταση, είτε ως απλό μέλος, είτε με αυξημένα καθήκοντα. Όμως η απόφαση θα ληφθεί με στάθμιση πολλών δεδομένων» είπε. 
 
Σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό «δεν μπορώ να προδικάσω τη διάρκεια σε περίπτωση που παραπεμφθεί η υπόθεση σε Ειδικό Δικαστήριο και το χρόνο που θα χρειαστεί. Όμως η Προανακριτική Επιτροπή δεν χρειάζεται να έχει μεγάλη διάρκεια και θα αποφανθεί σχετικά γρήγορα». 

Ads