Παράνομη έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την είσπραξη του τέλους ακινήτων μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ. Η απόφαση αυτή έρχεται να συμπληρώσει εκείνη του Συμβουλίου της Επικρατείας, που χαρακτήρισε αντισυνταγματική κάθε διακοπή ρεύματος λόγω μη πληρωμής του χαρατσιού. Το δικαστήριο έκανε δεκτή συλλογική αγωγή που κατέθεσαν οργανισμοί και ομάδες καταναλωτών κατά του μέτρου της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.

Ads

 
Η απόφαση αυτή είναι προσωρινά εκτελεστή, γεγονός που συνεπάγεται ότι ακόμα και αν η ΔΕΗ εφεσιβάλει την απόφαση θα πρέπει να σταματήσει να εισπράττει το χαράτσι μέσω του λογαριασμού ρεύματος, διαφορετικά οι καταναλωτές θα μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει το δικαστήριο, η ΔΕΗ οφείλει:

  • Να μην διακόπτει την παροχή ρεύματος στους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το τέλος
  • Να δέχεται την πληρωμή λογαριασμών που αντιστοιχούν στην κατανάλωση του ρεύματος
  • Να μην ενσωματώνει και υπολογίζει στους λογαριασμούς το ειδικό τέλος ακινήτων
  •  

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης το τέλος δεν θεωρείται ανταποδοτικό και χαρακτηρίζεται φόρος που υπαγορεύθηκε από την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ads

Από το νέο έτος το Ειδικό Τέλος ενσωματώνεται στο νέο ενιαίο τέλος ακινήτων μαζί με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ενώ ήδη η εφορία καλεί όσους ιδιοκτήτες το οφείλουν από το 2011, οι οποίοι αγγίζουν τους 350.000 ή να προχωρήσουν σε διακανονισμό για την πληρωμή του ή να το εξοφλήσουν γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι ποινές είναι μεγάλες.
 
Όπως εξήγησε ο δικηγόρος Γιάννης Μυταλούλης, εκπρόσωπος των ομοσπονδιών και ενώσεων καταναλωτών που κατέθεσαν τη συλλογική αγωγή, στο koutipandoras.gr, «η απόφαση είναι προσωρινά εκτελεστή και δεν χρειάζεται να περιμένουμε την τελεσιδικία της. Ουσιαστικά η απόφαση αυτή απαγορεύει την είσπραξη ενός αντισυνταγματικού φόρου και λειτουργεί προς όφελος όλων των πολιτών της Ελλάδας. Εφόσον συνεχίζεται η είσπραξη, ο καταναλωτής μπορεί να ζητήσει αποζημίωση, αφού η ΔΕΗ πλέον δρα παράνομα. Η απόφαση του ΣτΕ μιλούσε για αντισυνταγματικότητα του τέλους ακινήτων αλλά δεν διασφάλιζε την νομική υπεράσπιση του καταναλωτή, εν αντιθέσει με την απόφαση που καθαρογράφηκε».
 
Σύμφωνα με τον κ. Μυταλούλη, η απόφαση αυτή είναι προάγγελος και για άλλες τέτοιες αποφάσεις που θα προκύψουν και σε φορολογικά θέματα που στηρίζονται στα νέα μέτρα που επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση.

Για δικαίωση του κινήματος κατά του «χαρατσιού» της ΔΕΗ και «ήττα των αντιλαϊκών αντισυνταγματικών και βάρβαρων επιλογών των τροϊκανών κυβερνήσεων», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σχολιάζοντας τη σχετική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. 

Σχετικά με την απόφαση αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι «απαγορεύει στη ΔΕΗ να διακόπτει το ρεύμα λόγω μη καταβολής του ‘χαρατσιού’, της επιβάλει να αποδέχεται την πληρωμή του λογαριασμού χωρίς το ποσό που αφορά το ειδικό τέλος, να μην το ενσωματώνει, υπολογίζει και καταλογίζει στους λογαριασμούς που εκδίδει και επιπλέον δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να ζητήσουν αποζημίωση για οποιαδήποτε από τις παραπάνω παράνομες ενέργειές της, δικαιώνει οριστικά και αμετάκλητα τον τεράστιο αγώνα του κινήματος ενάντια στα χαράτσια». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα των πολιτών ενάντια στα εξοντωτικά χαράτσια».