Παράνομη κρίθηκε η απεργία στα τρόλεϊ και τα λεωφορεία από το Μονομελές Πρωτοδικείο, την Κυριακή. Πρόκειται για την απεργία που έχει εξαγγελθεί για μέχρι και την Τρίτη 29 Ιανουαρίου. «Η κυβέρνηση σπέρνει αντεργατικούς ανέμους, αλλά θα θερίσει κοινωνικές θύελλες», έκανε λόγο ο βουλευτής τους ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Στρατούλης

Ads

Από τη συζήτηση απουσίαζε η πλευρά των εργαζομένων στις Οδικές συγκοινωνίες (ΟΣΥ). Σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους η κοινοποίηση για την προσφυγή της διοίκησης ανακοινώθηκε στα Σωματεία, αργά τη νύχτα.

Υπενθυμίζεται ότι τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος δεν θα λειτουργούν έως και τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, λόγω 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).

Λόγω των κινητοποιήσεων στα τρένα, δεν θα πραγματοποιείται η διέλευση των συρμών του μετρό στο τμήμα «Δουκίσσης Πλακεντίας» – «Αεροδρόμιο» έως και τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου.

Ads

Μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ λειτουργούν κανονικά.
 
Οι εργαζόμενοι στο Μετρό έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της απόφασης της κυβέρνησης για το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.

Η δήλωση Στρατούλη

“Η μνημονιακή συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ κατρακύλησε σήμερα ακόμα περισσότερο στον αυταρχικό κατήφορό της προχωρώντας, μετά την πολιτική επιστράτευση των απεργών των Μετρό, Τραμ και ΗΣΑΠ, και σε απαγόρευση μέσω δικαστικής προσφυγής και απόφασης και της απεργίας των εργαζομένων στα αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ. 
 Η κυβέρνηση, μετά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, προχωρά και στην κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος των εργαζομένων να διαμαρτύρονται, να αντιστέκονται και να απεργούν ενάντια σε αντεργατικές πολιτικές και για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους.
 Η κυβέρνηση το μόνο που θα καταφέρει σπέρνοντας με πραξικοπηματικές μεθόδουςαντιδημοκρατικούς και αντεργατικούς ανέμους θα είναι, αντί για τον εκφοβισμό και την υποταγή των εργαζομένων, να θερίσει κοινωνικές θύελλες από τους συντονισμένους και αλληλέγγυους αγώνες όλων των εργαζομένων που δεν αποδέχονται την κοινωνική και οικονομική γενοκτονία τους από τις μνημονιακές πολιτικές και την κυβέρνηση που τις υπηρετεί”
.

ΑΝΕΛ

Να «σταματήσει να ρίχνει λάδι στη φωτιά και να προχωρήσει σε διάλογο» με τους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς «αντί να προσφεύγει σε αντισυνταγματικές μεθόδους καταστολής των κινητοποιήσεών τους» καλούν τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
 
KKE
 
«Η συγκυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί και να κλιμακώνει τον αυταρχισμό σε βάρος των εργαζομένων στις συγκοινωνίες και του δικαιώματός τους στην απεργία. Δεν κρατάει κανένα πρόσχημα. Κυριακάτικα βρήκε δικαστήριο να ανατρέψει προηγούμενη απόφαση που έκρινε την απεργία νόμιμη», αναφέρει το ΚΚΕ.