Παρά το «πάγωμα» των επιτάξεων από την κυβέρνηση οι κάτοικοι των νησιών συνεχίζουν να αντιδρούν σχεδιάζοντας κινητοποιήσεις κατά των σχεδίων της κυβέρνησης για τη δημιουργία των νέων υπερ-δομών στο Βόρειο Αιγαίο. Επιφυλακτική στάση απέναντι στις κινήσεις της κυβέρνησης κρατούν και κάποιοι από τους αιρετούς των νησιών. 

Ads

Κι αυτό γιατί η παράταση που στην ουσία έδωσε η κυβέρνηση για εκ των υστέρων διάλογο αφορά τη δυνατότητα των δήμων να υποδείξει άλλους χώρους και όχι την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των νησιών για άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων, κλείσιμο των υπαρχουσών δομών και δημιουργία νέων στις οποίες θα γίνεται μόνο η καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων και μεταναστών. 

Συντονιστική Επιτροπή για κινητοποιήσεις στη Χίο

Στη Χίο, τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων ήδη παίρνει η νεοεμφανιζόμενη Συντονιστική Επιτροπή Αιρετών και Κατοίκων. Την Συντονιστική Επιτροπή αποτελούν 20 αιρετοί και απλοί πολίτες. Χθες, κάλεσε σε Λαϊκή Συνέλευση στο Βροντάδο, προτείνοντας αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην υπερ-δομή του Αίπους. Παράλληλα, μέλη της έδωσαν το «παρών» μαζί με άλλους φορείς και αιρετούς, σε σύσκεψη που κάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, το μεσημέρι της Δευτέρας, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, μετά την ανακοίνωση Μηταράκη.

Ads

«Στόχος της παρούσας σύσκεψης δεν είναι η λήψη αποφάσεων για κινητοποιήσεις, αλλά η αποτύπωση της κατάστασης και η γενικότερη πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί, με δεδομένη την αδιαλλαξία της κυβέρνησης να προχωρήσει τον σχεδιασμό της», δήλωσε σχετικά ο Παντελής Μπουγδάνος. 

Ο δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης από την πλευρά του τάχθηκε «υπέρ της νομιμότητας και κατά των ακραίων αντιδράσεων», ενώ απέρριψε τις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον του από τη Συντονιστική Επιτροπή για δεύτερες σκέψεις, υποστηρίζοντας ότι «μπούσουλάς μας είναι οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου». Όπως τόνισε εξάλλου, προτίθεται να το συγκαλέσει εκ νέου εντός της εβδομάδας, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που αν γίνει θα είναι μετά την επιστροφή του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου από τις Βρυξέλλες. Τέλος, απέκλεισε κάθε πιθανότητα να δώσει το «παρών» στη Λαϊκή Συνέλευση στο Βροντάδο, παίρνοντας αποστάσεις από τις αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Η στάση του περιφερειάρχη 

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης θα βρεθεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να ενημερώσει τους αξιωματούχους της ΕΕ και εκπροσώπους των ευρωπαϊκών κομμάτων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά. Ο ίδιος έχει την πρόθεση ο διάλογος με την κυβέρνηση να διεξαχθεί από μηδενική βάση. Μάλιστα σήμερα δήλωσε ότι αυτό έχει συμφωνηθεί με τον υπουργό Μετανάστευσης. Αυτό παρότι οι δηλώσεις Μηταράκη έδειχναν σαφώς ότι η παράταση της επίταξης αφορά μόνο την υπόδειξη χώρων για τις δομές που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει. 

Σε δυο διαφορετικούς δρόμους η Μυτιλήνη

«Θετική» ήταν η αποτίμηση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, αναφορικά με την προσωρινή αναστολή της επίταξης στο Μανταμάδο. «Ήταν μία θετική εξέλιξη η αναστολή της έναρξης των εργασιών, διότι θα γινόταν σίγουρα σύγκρουση με την τοπική κοινωνία», δήλωσε στην ιστοσελίδα stonisi.gr. Από εκεί και πέρα, πάντως, άφησε ερωτηματικά για τη συμμετοχή του στον επικείμενο διάλογο με την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι αυτή θα κριθεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο και αυτός το προσδιόρισε μετά την επιστροφή Μουτζούρη από τις Βρυξέλλες.

Στον αντίποδα, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης εμφανίστηκε σφόδρα ενοχλημένος από τις εξελίξεις, δηλώνοντας την άρνησή του για κάθε συζήτηση που θα φέρνει στο τραπέζι το ενδεχόμενο δημιουργίας δομής στα διοικητικά όρια του δήμου. «Δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή», δήλωσε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Στο νησί», ανακοινώνοντας επιπλέον και ότι δεν θα παραστεί στη συνάντηση που προανήγγειλε ο Κώστας Μουτζούρης μεταξύ των κορυφαίων νησιωτών αιρετών, πριν από τη συνάντηση με τον υπουργό Νότη Μηταράκη, για την οποία και, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο δήμαρχος δεν τοποθετήθηκε. Στην ίδια συνεδρίαση, το Δ.Σ. Μυτιλήνης αποφάσισε και να προσφύγει με τη σειρά του στη Δικαιοσύνη.