Ο Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει να… απασχολεί την Γερμανία. Ανταπόκριση  από το Κίελο του Spiegel, με τίτλο «Ο Παπανδρέου προσδίδει “γκλάμουρ” στους Πράσινους» και υπότιτλο «Είναι πλέον  πρώην πρωθυπουργός – αλλά στο συνέδριο των Πρασίνων ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν ο “σταρ” της βραδιάς, το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται εκτενώς στη αποθεωτική υποδοχή που του επεφύλαξαν οι “Πράσινοι” της Γερμανίας στο συνέδριο τους. Η θερμή υποδοχή στον Γ. Παπανδρέου “θορύβησε” τους Οικολόγους-Πράσινους στη Ελλάδα. Σε ανακοίνωση τους πάντως οι Πράσινοι της Γερμανίας, επισημαίνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός κλήθηκε στο συνέδριο με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ads

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας κολάκεψε τους οικοδεσπότες του και προειδοποίησε για την αποδημοκρατικοποίηση της Ευρώπης», αναφέρει μεταξύ άλλων το Spiegel:

Χθες βράδυ, λίγο μετά τις 21:00, είναι επιτέλους ώρα για “σόου”. Στην αίθουσα του συνεδρίου των Πρασίνων στο Κίελο μπαίνει ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο τέως πρωθυπουργός της Ελλάδας. Πολλοί άνδρες ασφαλείας, νευρικοί βοηθοί, δύο συνεργάτες του προεδρείου των Πρασίνων τον συνοδεύουν.

Οι Πράσινοι τον προσκάλεσαν στο Κίελο όταν ακόμα ήταν στην εξουσία και τότε κανείς δεν περίμενε ότι θα εμφανιστεί στο συνέδριο. Ο Παπανδρέου είναι όμως τώρα πράγματι εδώ, ακόμα και ως πρώην πρωθυπουργός. Εδώ παραμένει ακόμα “σταρ”.

Ads

Εκτός αυτού, ποιος θα μπορούσε να μιλήσει στους Πράσινους για την Ευρώπη με καλύτερη γνώση των πραγμάτων από τον άνθρωπο, ο οποίος θυσίασε το αξίωμά του ειδικά για την παραμονή της Ελλάδας στη νομισματική ένωση, διερωτάτε το Spiegel και συνεχίζει:

Ο Παπανδρέου είναι κάτι σαν ζωντανή απόδειξη του ότι την πολιτική πρέπει να την ασκεί κανείς πλήρως και απολύτως. Κι αυτό αρέσει στους Πράσινους.
Το γεγονός ότι ο Παπανδρέου είναι ‘κόκκινος’, και μάλιστα πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, δεν πειράζει. Τη στιγμή μάλιστα που  είναι τόσο ευγενής, ώστε να κολακεύει πολλαπλά τους προσκεκλημένους του. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιούργκεν Τριτίν χτυπά φιλικά στον ώμο τον Παπανδρέου χαιρετώντας τον και η πρόεδρος του κόμματος Κλαούντια Ροτ τον αγκαλιάζει.

Αλλά τώρα ο Παπανδρέου πρέπει να πάρει θέση στο ‘πόντιουμ’ του προεδρείου και να ακούσει τον φίλο του Τζεμ Έτσντεμιρ, τον έτερο πρόεδρο των Πρασίνων. Οι δυο τους γνωρίζονται από παλιά, ο Έτσντεμιρ προετοίμασε άλλωστε την εμφάνιση Παπανδρέου. Ο πρόεδρος παρουσιάζει το ψήφισμα των Πρασίνων για την Ευρώπη, ζητά καθαρή πολιτική γραμμή από την καγκελάριο, τάσσεται υπέρ των ευρωομολόγων και ο Έτσντεμιρ ολοκληρώνει την ομιλία του με μια έντονη παρομοίωση:

«Αν η Ευρώπη ήταν κρουαζιερόπλοιο, τότε εμείς οι Ευρωπαίοι θα βρισκόμασταν προ πολλού στα κάγκελα του καραβιού να κάνουμε εμετό, επειδή η κυρία Μέρκελ κάθε εβδομάδα στριφογυρίζει το τιμόνι σε άλλη κατεύθυνση». Ο Παπανδρέου βάζει τα γέλια, ακούγοντας τη μετάφραση της διερμηνέως.

Έπειτα του δίνεται ο λόγος. Ο Παπανδρέου, με σκούρο μπλε κοστούμι, άσπρο πουκάμισο, μωβ γραβάτα, μιλά άπταιστα Αγγλικά με αμερικανικό ιδίωμα, αφού γεννήθηκε και σπούδασε στην Αμερική. Γι’ αυτό η εμφάνισή του θυμίζει ίσως λίγο τον αμερικανό πρόεδρο. Δεν έχει τις ρητορικές ικανότητες του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά έχει τον ‘τόνο’ του, το ίδιο βασικό λεξιλόγιο. Φράσεις, όπως «περισσότερη δημοκρατία», «ενότητα», «σεβασμός».

Για πρώτη φορά όμως, ο Παπανδρέου ευχαριστεί τη Γερμανία για την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και λέει ότι οι Γερμανοί δεν θα το μετανιώσουν. Η επένδυση στην Ελλάδα είναι «επένδυση στις μελλοντικές ελπίδες των Ελλήνων», λέει ο Παπανδρέου.

Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα, αλλά χώρα που για πολλά χρόνια κακοδιοικούνταν. Και, όπως παραδέχεται, αυτό δεν μπόρεσε να το αλλάξει ούτε η δική του κυβέρνηση. Η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει ριζικά, τονίζει ο Παπανδρέου. Ωστόσο, αυτό μπορεί η χώρα του να το κάνει μόνον ως μέλος της Ευρωζώνης. Οι δημοσιονομικές περικοπές συνέβαλαν σημαντικά σ’ αυτό, «αλλά δεν αρκεί αυτό». Αυτό που υποστηρίζει ο Παπανδρέου είναι ότι: Δεν πρέπει να αναδομηθεί μόνον η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη, «μέσα από μια πράσινη αναπτυξιακή επανάσταση».

Να γιατί τον χειροκροτούν πανηγυρικά οι περίπου 850 σύνεδροι. Πρώτα και κύρια για το αίτημα που διατυπώνει σχετικά με την καθιέρωση ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ενός τραπεζικού φόρου και των ευρωομολόγων.

Σε όλα αυτά συμφωνεί με τους Πράσινους. Ακόμα και η προειδοποίησή του βρίσκει καλή ανταπόκριση, ότι η Ευρώπη πάσχει από «δημοκρατικό έλλειμμα». Μιλά για «κίνδυνο για τη δημοκρατία». Οι αποφάσεις λαμβάνονται όλο και συχνότερα από λίγους ισχυρούς παράγοντες, λέει ο Παπανδρέου. Και χειροκροτείται έντονα, γιατί πολλοί από τους παρευρισκόμενους σκέφτονται αμέσως την  καγκελάριο Μέρκελ.

Και τελικά μιλάει στην ψυχή των Πρασίνων έτσι όπως δεν θα μπορούσαν δύο Κλαούντιες Ροτ. Όχι – αναφωνεί ο Παπανδρέου – «η πολυπολιτισμικότητα δεν είναι μια βρώμικη λέξη». Το χειροκρότημα δυναμώνει. Η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει μόνον όταν αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα του καθενός, λέει ο Παπανδρέου.

Στην ομιλία του ο προσκεκλημένος πρώην πρωθυπουργός  επέκρινε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη. Οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται σε κλειστό κύκλο, τα μέτρα τα αποφασίζουν λίγοι ισχυροί παράγοντες και όχι η κοινότητα των κρατών, είπε στο Κίελο ο Παπανδρέου. Αυτός είναι ένας κίνδυνος για τη δημοκρατία. Είναι ανάγκη να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Στη συνέχεια θα μπορέσουν να ελεγχθούν καλύτερα και οι χρηματαγορές.

Μια «πράσινη αναπτυξιακή επανάσταση» θα μπορούσε να τερματίσει την οικονομική ύφεση στην Ευρώπη, δήλωσε ο Παπανδρέου και εισέπραξε γι’ αυτό δυνατό χειροκρότημα από τους συνέδρους. 

Δεν τον… “αποθέωσαν” οι Οικολόγοι – Πράσινοι της Ελλάδας

Σε μήνυμά του προς τους Οικολόγους Πράσινους το προεδρείο των Γερμανών Πράσινων διευκρινίζει ότι ο Γ. Παπανδρέου προσκλήθηκε στο συνέδριό τους ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Στο πλαίσιο αυτό οι Γερμανοί Πράσινοι επαναβεβαιώνουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την πολιτική τους στήριξη προς το ελληνικό πράσινο κίνημα και τους Οικολόγους Πράσινους.

«Δεν μπορεί να υπάρχει αλληλεγγύη και με τους πολίτες και με όσους μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση» επισημαίνεται  στο μήνυμά των Οικολόγων Πράσινων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, έστειλαν μήνυμα το οποίο διαβάστηκε και μοιράστηκε στους Συνέδρους. Σε αυτό, οι Οικολόγοι Πράσινοι αφού ευχαρίστησαν τους Γερμανούς φίλους για την πράσινη αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα τα τελευταία 2 χρόνια, δήλωσαν χαρακτηριστικά πως «δεν είναι πια ρεαλιστικό να είναι κανείς αλληλέγγυος και με τους πολίτες που βλέπουν τις θυσίες τους να πηγαίνουν χαμένες και με αυτούς που οδηγούν σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα με τις αποφάσεις τους»

Τόνισαν τις ευθύνες της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου που απέτυχε να διαχειριστεί την κρίση και τις επιπτώσεις της, επισημαίνοντας την άδικη κατανομή των βαρών, την απουσία βούλησης για πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και την προώθηση περιβαλλοντικά ολέθριων πολιτικών.  Χαρακτηριστικά ανέφεραν πως διαφορετική θα μπορούσε να ήταν η πορεία, αν η δημοσιονομική εξυγίανση ήταν πιο σταδιακή και συνδυαζόταν από την αρχή με ένα ευρύ ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων για αναπροσανατολισμό της οικονομίας σε βιώσιμη κατεύθυνση, αν οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ αναλάμβαναν από την αρχή ουσιαστικές δικές τους θυσίες, αν η μάχη κατά της διαφθοράς και των περιουσιών από αφορολόγητο χρήμα γινόταν προτεραιότητα αντί για επικοινωνιακό τέχνασμα  και αν, αντί για οριζόντιες αυξήσεις έμμεσων φόρων, σχεδιαζόταν μια ολοκληρωμένη και δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση.