Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου  Πολιτισμού παραδέχεται ότι η σύμβαση του Γιάννη Λιγνάδη έχει συναφθεί παράνομα, αλλά μας πληροφορεί ότι δεν προτίθεται να κάνει κάτι για αυτό, σχολιάζει η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου σχετικά με την απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού στην από 11/3/2021 ερώτηση που είχαν καταθέσει οι 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με θέμα: «Διερεύνηση των νόμιμων προϋποθέσεων πρόσληψης του αδερφού του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο».

Ads

«Καμία ευθύνη δεν καταλογίζεται στην ηγεσία του  υπουργείου Πολιτισμού για τα όσα συνέβαιναν στο Εθνικό Θέατρο επί των ημερών του πρ. καλλιτεχνικού Διευθυντή Δ. Λιγνάδη , αλλά και καμία πρωτοβουλία δεν προτίθεται να αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού για την εξυγίανση του κορυφαίου καλλιτεχνικού φορέα» υποστηρίζει η Σ. Αναγνωστοπούλου.

Προηγήθηκε η πολυσέλιδη απάντηση του υφυπουργού Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, στην οποία υπογραμμίζει ότι «μόνο η διοίκηση του θεάτρου δικαιούται να καταγγείλει συμβάσεις».

Μαζί με την έγγραφη απάντησή του στα επιμέρους ερωτήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης διαβίβασε στη Βουλή τις 13 συνολικά συμβάσεις εργασίας που αφορούν στην συνεργασία του Γιάννη Λιγνάδη με το Εθνικό Θέατρο υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως «η πρόσληψη, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του Εθνικού Θεάτρου, με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή με συμβάσεις έργου, του καλλιτεχνικού και τεχνικού προσωπικού ή ειδικών συνεργατών είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του καλλιτεχνικού διευθυντή, ο οποίος αποφασίζει για την πρόσληψή τους» και ότι « το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκ του νόμου και διαχρονικά δεν προβλέπεται και δεν δύναται να γνωρίζει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με όσους συνάπτουν σύμβαση εργασίας ή έργου με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, αλλά ούτε και το περιεχόμενο των συμβάσεων αυτών, δεδομένου ότι το Εθνικό Θέατρο παρότι συνιστά εποπτευόμενο από το ΥΠΠΟΑ φορέα, απολαμβάνει διοικητικής αυτοτέλειας».

Ads

Η απάντηση της Σίας Αναγνωστοπούλου

Καμία ευθύνη δεν καταλογίζεται στην ηγεσία του  Υπουργείου Πολιτισμού για τα όσα συνέβαιναν στο Εθνικό Θέατρο επί των ημερών του πρ. καλλιτεχνικού Διευθυντή Δ. Λιγνάδη , αλλά και καμία πρωτοβουλία δεν προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού για την εξυγίανση του κορυφαίου καλλιτεχνικού φορέα.

Σε πολυσέλιδη απάντηση του ο Υφυπουργός Πολιτισμού, στην από 11/3/2021 ερώτηση 24 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ για την «Διερεύνηση των νόμιμων προϋποθέσεων πρόσληψης του αδερφού του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο», αποποιείται όλων των ευθυνών του και ουσιαστικά παραδέχεται ότι ούτε έγινε, ούτε θα γίνει καμία παρέμβαση για την εξυγίανση του Εθνικού Θεάτρου από την πλευρά του Υπουργείου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ερώτηση τους επεσήμαναν ότι «η αρχή της αμεροληψίας που ενσωματώνεται στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (άρθρο 7 νόμος 2690/1999) επιβάλλει την αποχή από διαδικασίες επιλογής, όταν αφορούν υποψήφιους με στενό βαθμό συγγένειας με τα διοικητικά όργανα» και άρα κάθε σύμβαση του Γάννη Λιγνάδη που συνήψε με τον αδερφό του Δημήτρη Λιγνάδη ως πρώην καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, είναι νομικά άκυρη.

Το ΥΠΠΟΑ μας πληροφορεί αυτό που ήδη όλοι ξέραμε: ότι η αρχή της αμεροληψίας ισχύει και στο Εθνικό Θέατρο, όπως και σε όλους τους Οργανισμούς του δημοσίου. Τι γίνεται όμως όταν αποδεδειγμένα αυτή δεν τηρείται, όπως στις συγκεκριμένες συμβάσεις; (βλ. συνημμένα). Η απάντηση του ΥΠΠΟΑ είναι ότι η σύμβαση του Γ. Λιγνάδη θα εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την λήξη της τον Ιούλιο, αφού ούτε το ΥΠΠΟΑ ούτε το Εθνικό Θέατρο προτίθενται να προβούν σε καμία ενέργεια ακύρωσης των παράνομων συμβάσεων, ούτε επιστροφής των αμοιβών που καταβλήθηκαν στη βάση παράνομων συμβάσεων!

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ καλεί, μάλιστα, την αξιωματική αντιπολίτευση να απευθυνθεί μόνη της στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και δηλώνει στην απάντησή  ότι, δεν έχει κανένα σκοπό να ασκήσει τον εποπτικό ρόλο που έχει το Υπουργείο Πολιτισμού για την εφαρμογή της νομιμότητας στο Εθνικό Θέατρο ή σε οποιονδήποτε άλλον εποπτευόμενο φορέα! Ακόμη,  ζητά από οποιονδήποτε άλλον, βουλευτή ή πολίτη, να κάνει ενέργειες για την τήρηση της νομιμότητας και της διαφάνειας στο Εθνικό  Θέατρο και σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς. Παραιτείται εκουσίως από τον εποπτικό της ρόλο. Τότε γιατί δεν παραιτείται και από τη θέση ευθύνης που κατέχει;

Επιπροσθέτως, στο Εθνικό Θέατρο  με βάση τον ιδρυτικό νόμο 2273-94  αλλά και από την τη νέα συλλογική σύμβαση,  προβλέπεται θίασος τουλάχιστον 100 ηθοποιών. Η σύμβαση του Γ. Λιγνάδη με εικονική ειδικότητα ηθοποιού , είναι φανερό πως στερεί αυτή την εποχή από την πληττόμενη εργασιακή ομάδα των ηθοποιών μία θέση εργασίας.

Είναι λυπηρό, όταν έχει αμαυρωθεί η φήμη του Εθνικού Θεάτρου με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, το Υπουργείο Πολιτισμού να εξακολουθεί να επιδεικνύει αδιαφορία και απουσία κάθε πρωτοβουλίας για την εξυγίανσή του θεσμού. Οι πράξεις (παραλείψεις) του Υπουργείου Πολιτισμού δεν τιμούν ούτε την ιστορία, ούτε την καλλιτεχνική πορεία του Εθνικού Θεάτρου. Είναι πράξεις ασέβειας προς όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Επιφυλασσόμαστε για τις επόμενες ενέργειές μας, έως ότου δοθεί φως σε αυτή την ιστορία.

Οι συμβάσεις που αφορούν τον κ. Γιάννη Λιγνάδη