Παραμένει η υποχρέωση όσων εκμεταλλεύονται καλλιτεχνικό προϊόν να πληρώνουν για τα πνευματικά δικαιώματα. 

Ads

Ο Οργανισμός Πνευματικών Δικαιωμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζεται ότι για να χρησιμοποιούν νόμιμα οι χρήστες μουσική πρέπει να συνεχίζουν να πληρώνουν τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης ΑΕΠΙ, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και GEA. 

Η ανακοίνωση έρχεται ως απάντηση στα ερωτήματα των χρηστών αν οφείλουν να καταβάλλουν στην ΑΕΠΙ τα χρήματα μετά το σκάνδαλο που ήρθε στη δημοσιότητα από το πόρισμα της εταιρείας ΕΡΝΣΤ & ΓΙΑΝΓΚ (ΕΛΛΑΣ) κατόπιν εντολής του Νίκου Ξυδάκη αλλά και των πρόσφατου δημοσιεύματος της «Αυγής» που υποστηρίζει πως η προκαταρκτική εξέταση του εισαγγελέα στην ΑΕΠΙ περιλαμβάνει και κακουργηματικές  πράξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας το επίμαχο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα επέστρεψε στα χέρια της υπουργού από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αναμένεται να περάσει από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. 

Ads

Υπενθυμίζουμε πως η γενική συνέλευση των δημιουργών του Σωματείου «Το Μέτρον» ψήφισε υπέρ της προσθήκης Επιτρόπου σύμφωνα με το τραπεζικό δίκαιο, απόφαση την οποία κατέθεσαν στην υπουργό αλλά και στον ΟΠΙ. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΟΠΙ: 

«Υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον έλεγχο που διενεργήθηκε στον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης ΑΕΠΙ, ο ΟΠΙ έχει δεχθεί αρκετά ερωτήματα σχετικά με την υποχρέωση των χρηστών να εξακολουθήσουν να καταβάλουν την οφειλόμενη αμοιβή για τη δημόσια εκτέλεση των μουσικών έργων στην ΑΕΠΙ και στους λοιπούς δικαιούχους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων που απορρέουν από τη χρήση μουσικής.

Στο πλαίσιο αυτό θέλουμε να επισημάνουμε ότι προκειμένου μία επιχείρηση να χρησιμοποιεί νόμιμα μουσική, οι δικαιούχοι της οποίας εκπροσωπούνται από οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, θα πρέπει να έχει καταβάλει δικαιώματα στους αρμόδιους για τη μουσική οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, ήτοι στην ΑΕΠΙ, στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και στον GEA. Η χωρίς άδεια δημόσια εκτέλεση μουσικών έργων συνεπάγεται την επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με το 11ο κεφάλαιο του ν. 2121/1993, όπως ισχύει, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η καταβολή αποζημίωσης ύψους ίσου τουλάχιστον με το διπλάσιο της συνήθως καταβαλλόμενης για την άνευ αδείας χρήση του έργου (α. 65).

Ο έλεγχος και οι εξ αυτού συνέπειες σε κάποιον οργανισμό σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιεί τη διακοπή καταβολής προς αυτόν των οφειλόμενων αμοιβών εκ μέρους των χρηστών, εφόσον εξακολουθεί να ισχύει κανονικά η άδεια λειτουργίας του.

Συνεπώς κανείς οφειλέτης χρήστης δεν νομιμοποιείται να προβεί σε παύση πληρωμών, η οποία θα επισύρει τις ως άνω κυρώσεις.

Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας»