Την έντονη αντίδραση της Κομισιόν έχει προκαλέσει η στάση του ΔΝΤ για νομοθέτηση επιπλέον προληπτικών μέτρων, πέραν της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού. Με σειρά δηλώσεων, τις τελευταίες ώρες, αξιωματούχοι της ΕΕ απαντούν στο ΔΝΤ, με σημαντικότερη παρέμβαση αυτή του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ads

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «αντισυνταγματικό και μη λογικό το σχέδιο προληπτικών μέτρων για την Ελλάδα». Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, υπογράμμισε ότι «η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα» και ζήτησε την άμεση σύγκλιση του Eurogroup. «Δεν μπορεί μια Βουλή να νομοθετεί ex ante (εκ των προτέρων) μέτρα. Καμία δημοκρατική Βουλή ανά τον κόσμο δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί κάτι τέτοιο», τόνισε. Άσκησε επίσης κριτική στην στάση του ΔΝΤ λέγοντας ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχει επιτεθεί στην ευρωζώνη.

Για το κλείσιμο της συμφωνίας είπε πως έχουμε φτάσει στο 95% και πρέπει να φτάσουμε πάρα πολύ γρήγορα στο 100%. Σήμερα το απόγευμα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες «αναμένεται να προσφέρει στήριξη στην ιδέα ότι το προληπτικό σχέδιο θα πρέπει να είναι αποδεκτό από όλες τις πλευρές».

Την εκτίμηση ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για οριστική κατάληξη στο θέμα της αξιολόγησης σε μια συνεδρίαση του Εurogroup πολύ σύντομα, εξέφρασε σήμερα στις Βρυξέλλες, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ads

Η Φεντερίκα Μογκερίνι πρόσθεσε ότι η Κομισιόν εξακολουθεί να εργάζεται με θετικό πνεύμα τόσο με την ελληνική κυβέρνηση όσο και με τους άλλους θεσμούς με στόχο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν. Καταλήγοντας, υπενθύμισε τη δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί την Παρασκευή στο Άμστερνταμ, ο οποίος είχε πει ότι έχουμε φτάσει στο σημείο που απομένουν λίγα βήματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κάτι που μπορεί να συμβεί σε πολύ σύντομο διάστημα.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Αλβανίας ανέφερε πως είναι σε στενή επαφή με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως πρέπει να αποφευχθεί η αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, και τόνισε ότι «πρέπει να οριστεί σύντομα νέο Eurogroup όχι σε διάστημα εβδομάδων αλλά σε διάστημα ημερών».