Πέρασμα μιας ώρας από την Σάμο πραγματοποίησε την Κυριακή 25 Μαρτίου ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο υπουργός είχε μεταβεί στους Αρκιούς και στην Πάτμο για να παρακολουθήσει τις μαθητικές παρελάσεις και τις εορταστικές εκδηλώσεις. Στη συνέχεια με σκάφος του Λιμενικού επέστρεψε στη Σάμο, όπου μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο για να συναντήσει τους τρεις διασωθέντες από το ναυάγιο του Αγαθονησίου.

Ads

Τον υπουργό υποδέχθηκαν στο νοσοκομείο ο Διοικητής, Λάζαρος Θεόφιλος και ο Διευθυντής, Μιχάλης Καραβασίλης.

Στο προσφυγικό ναυάγιο του Αγαθονησίου χάθηκαν 16 άτομα (7 άνδρες, 2 γυναίκες, 7 παιδιά) και διασώθηκαν τρία άτομα (2 γυναίκες και 1 άνδρας), ενώ σύμφωνα με δήλωση των διασωθέντων υπήρχαν και τρείς αγνοούμενοι.

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του samostoday.gr, ο υπουργός ζήτησε απ’ όλα τα ΜΜΕ να αποσυρθούν από τον θάλαμο νοσηλείας του Νοσοκομείου και συνομίλησε με τους διασωθέντες και με τους συγγενείς.

Ads

Μετά την επίσκεψη ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έκανε τις παρακάτω δηλώσεις: «Εισέπραξα φρικτό πόνο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερος πόνος στη ζωή από αυτό που εισέπραξα αυτή τη στιγμή από τους ανθρώπους αυτούς. Διότι έχασαν τα πιο αγαπημένα τους πρόσωπα. Παιδιά, συζύγους. Εμείς θεωρούμε από τη δική μας πλευρά ότι έγινε το καλύτερο δυνατό. Τα στοιχεία που έχω μέχρι αυτή τη στιγμή προς το παρόν δείχνουν κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι αυτοί επιμένουν ότι δεν ήρθε εγκαίρως η βοήθεια. Εγώ θέλω να είμαι κατηγορηματικός. Ξέρω ότι το Λιμενικό Σώμα όλα αυτά τα χρόνια έκανε γιγαντιαία προσπάθεια να σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Ιδιαίτερα γυναικόπαιδα. Αλλά. Αλλά αν διαπιστωθεί και η έρευνα θα είναι ενδελεχής και με κάθε αυστηρότητα ότι υπήρξε παράλειψη, θα πέσουν κεφάλια».

Στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να τους έσπρωχνε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και μετά να τους εγκατέλειψε, ο υπουργός απάντησε: «Δεν το ξέρω. Εκείνο που ξέρω είναι ότι από τη μεριά μας θα γίνει σε βάθος έρευνα. Δεν είναι απλό θέμα. Διότι δεν μπορεί έναν πολιτισμό κι έναν ανθρωπισμό που ξεδιπλώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια τόσο μεστωμένος από αγάπη και αλληλεγγύη να υπάρξουν στιγμές που κάποιοι…. το λέω ενδεχομένως, δεν το πιστεύω, δεν θέλω να το πιστέψω, έχουνε κάνει κάποιες παραλείψεις. Δεν το πιστεύω. Τα στοιχεία που έχω εγώ δεν λένε κάτι τέτοιο, αλλά επειδή είδα τους ανθρώπους αυτούς και εισέπραξα τον πόνο τους και δεσμεύτηκα ότι θα κάνω τα αδύνατα – δυνατά να γίνει ο καλύτερος σε βάθος έλεγχος, αυτό σας το λέω δημόσια, θα γίνει και θα γίνει με τη δέουσα σοβαρότητα και τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται, ότι από τις 8:30 το πρωί του Σαββάτου (17/03) οπότε έγινε γνωστό το ναυάγιο, υπήρξε κινητοποίηση και τα σκάφη που βρέθηκαν εκεί ήταν τα εξής: Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. `(ΠΑΘ), τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σκάφος δύναμης FRONTEX, κανονιοφόρος “ΑΉΤΤΗΤΟΣ” του Πολεμικού Ναυτικού, τέσσερα (04) Α/Κ σκάφη, δύο (02) παραπλέοντα πλοία, Αεροσκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, Ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ στην περιοχή βρέθηκε και ομάδα  της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ (ΜΥΑ). Εξαιτίας της σοβαρότητας του θέματος από την πρώτη στιγμή στον τόπο του ναυαγίου έσπευσαν τόσο ο Λιμενάρχης όσο και ο Υπολιμενάρχης Σάμου.

Κατά την επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα στο Νοσοκομείο Σάμου την Παρασκευη (23/03) προκειμένου να δεί από κοντά τους τρεις διασωθέντες, εκείνοι του ανέφεραν ότι το ναυάγιο έγινε τις πρωϊνές ώρες του Σαββάτου (17/03) και μάλιστα έβλεπαν παραπλέον πλοίο (πιθανόν Τουρκικό) το οποίο δεν τους βοήθησε.