Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε ο Θανάσης Κουκάκης προκειμένου να ερευνηθεί το ποια πρόσωπα ευθύνονται για την παράνομη παρακολούθησή του με το κακόβουλο λογισμικό Predator το καλοκαίρι του 2021. Την κατάθεση της μήνυσης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών γνωστοποίησε ο ίδιος ο δημοσιογράφος με ανάρτησή του στο twitter.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει επανηλειμμένα αρνηθεί ότι χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο λογισμικό, διαψεύδοντας ακόμα και την Google, αλλά οι αρμόδιες Αρχές δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τον ιδιώτη ή τις ξένες μυστικές υπηρεσίες (;) που παρακολουθούσαν τον Κουκάκη. Επίσης δεν έχουν προχωρήσει σε επιτόπιο έλεγχο στα γραφεία της Interllexa στο Ελληνικό, της εταιρίας δηλαδή που εμπορεύεται το Predator.

«Τον λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη, οι λειτουργοί της οποίας είναι σε θέση να αναδείξουν την πλήρη αλήθεια μέσω της ενδελεχούς έρευνας των εμπλεκομένων εταιριών, των τραπεζικών τους λογαριασμών, των συμβάσεων που έχουν συναφθεί αλλά και της συσχέτισης της αλληλουχίας των γεγονότων», λέει στο tvxs.gr ο δικηγόρος του Θανάση Κουκάκη, Ζαχαρίας Κεσσές.

Ο δικηγόρος μάλιστα τονίζει ότι η έρευνα πρέπει να αφορά και στους όρους με τους οποίους αποφασίστηκε η νόμιμη παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη από την ΕΥΠ, το 2020. «Παράλληλα ο έλεγχος οφείλει να επεκταθεί και στα πρόσωπα τα οποία εξασφαλίζουν την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών με επίκληση ανύπαρκτων λόγων, παραβαίνοντας το καθήκον τους», σημειώνει ο κ. Κεσσές.

Ads

Τον Ιούλιο η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Όπως είχε πει στο tvxs.gr πριν δύο εβδομάδες, στην ανάρτησή του ο Θανάσης Κουκάκης έκανε πιο συγκεκριμένη την πρόθεσή του να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο δημοσιογράφος θυμίζει ότι το προηγούμενο διάστημα έχει προχωρήσει σε μία σειρά κινήσεων. Συγκεκριμένα, στις 6Απριλίου είχε καταθέσει καταγγελία στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) με την οποία ζητούσε ενδελεχή διερεύνηση της υπόθεσης επιμόλυνσης του κινητού του τηλεφώνου από το Predator.

Επίσης στις 13 Μαΐου είχε προχωρήσει σε καταγγελία ενώπιον της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών στη βάση των αποκαλύψεων που είχαν κάνει τότε το insidestory και το Reporters United.

Στις 24 Μαΐου είχε καταθέσει υπόμνημα κατόπιν της εντολής της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί από ποια πρόσωπα έχει τελεστεί η παραβίαση του τηλεφωνικού του απορρήτου.

Στην ανάρτησή του ο δημοσιογράφος ευχαριστεί την ΕΣΗΕΑ, τις ξένες δημοσιογραφικές ενώσεις και τους συναδέλφους που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση των παρακολουθήσεων του. «Θερμές ευχαριστίες και σε όσους, είτε με πολιτικές ενέργειες, είτε με πράξεις υποστήριξης, βοηθούν να πέσει φως σε αυτή την υπόθεση», καταλήγει ο Θανάσης Κουκάκης.