Την παραίτησή του υπέβαλε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τη Δευτέρα, λίγες μόλις ώρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση από τη Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Νικολόπουλος. Στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Νικολόπουλος επισημαίνει ότι διαφωνεί με τη μη διαπραγμάτευση εξ’ αρχής με την τρόικα των εργασιακών ζητημάτων, τα οποία – όπως σημειώνει – θα έπρεπε να έχουν τεθεί εμφατικά στο τραπέζι των συζητήσεων. Διαρροές από το Μαξίμου περί προσωπικής δυσαρέσκειας του παραιτηθέντος υπουργού ελέω «ψαλιδισμένων» αρμοδιοτήτων. Νέος υφυπουργός Εργασίας, ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ads

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η παραίτηση του υφυπουργού οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Νικολόπουλος θεωρούσε περιορισμένες τις αρμοδιότητές του, έναντι και του πολιτικού του προϊσταμένου κ. Βρούτση, γεγονός για το οποίο διαμαρτυρήθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό πριν από την ανακοίνωση της παραίτησης. Πληροφορίες κάνουν λόγο για οργή Σαμαρά, η οποία φέρεται να εκδηλώθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Νικολόπουλο. 

Νέος υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, στη θέση του παραιτηθέντος Ν. Νικολόπουλου, ορίστηκε με απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σχολιάζοντας την παραίτηση του υφυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε: «τελικά δεν είναι όλοι για τα δύσκολα». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «δεν υπάρχει λογική εξήγηση. Χρόνος για τον κ. Νικολόπουλο να έχει τσακωθεί με τον υπουργό του δεν υπήρξε. Η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν έχει ξεκινήσει. Μόλις χθες έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση. Τελικά δεν είναι όλοι για τα δύσκολα. Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της».

Ads

Απαντώντας στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο κ. Νικολόπουλος επανέλαβε τη στήριξή του στην κυβέρνηση και σημείωσε: «Είμαστε εδώ για τα δύσκολα, για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση σε αυτό το σημαντικό αγώνα που δίνει. Αλλά είμαστε εδώ και για να βοηθήσουμε το λαό οπυ βρίσκεται σε μεγάλη δυσκολία». Σημείωσε επίσης ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον νέο υφυπουργό Εργασίας, Ν. Παναγιωτόπουλο, και του ευχήθηκε όπως είπε, «τα καλύτερα», διαβεβαιώνοντας ότι θα είναι τόσο κοντά στον ίδιο, όσο και στον υπουργό Ι. Βρούτση.

Τα σχόλια της αντιπολίτευσης

Η πρώτη αντίδραση για την παραίτηση Νικολόπουλου ήρθε από το ΣΥΡΙΖΑ και τον Δημήτρη Παπαδημούλη. «Η ταφόπλακα στην “επαναδιαπραγμάτευση” και η προσχώρηση του κ. Σαμαρά στο μνημονιακό “δόγμα Στουρνάρα” έχει συνέπειες», ήταν το σχόλιο του βουλευτή στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Παράλληλα, σε επίσημη ανακοίνωση του κόμματος επισημαίνεται: «Η στάση του κ. Νικολόπουλου αναδεικνύει το αυτονόητο που θα έπρεπε να πράξουν όσα στελέχη της κυβέρνησης σέβονται τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις έναντι των ψηφοφόρων τους. Αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η  επαναδιαπραγμάτευση εγκαταλείφθηκε την ημέρα των εκλογών».

«Αδιανόητη» χαρακτήρισε την παραίτηση ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης, κάνοντας λόγο για «θέατρο του παραλόγου». «Σήμερα συνέβη το αδιανόητο. Υπουργός της κυβέρνησης ψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της και αμέσως μετά παραιτείται ισχυριζόμενος την αδυναμία του να υπηρετήσει άλλα από αυτά που διακήρυττε ως τομεάρχης υπουργείου Εργασίας. Έτσι επιβεβαιώνεται πανηγυρικά ότι η διαπραγμάτευση ήταν προεκλογικό παραμύθι που εγκαταλείπεται από την 1η ημέρα λειτουργίας της κυβέρνησης.
 
Σε αυτό το θέατρο του παραλόγου, ο ελληνικός λαός με αμηχανία αλλά και με οργή αναρωτιέται ποιος κοροϊδεύει ποιόν και για πόσο ακόμα; Είναι προφανές ότι ο κ. Νικολόπουλος επιβάλλεται να εξηγήσει πλήρως, άμεσα τι ακριβώς ζήτησε η τρόικα από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και αποδέχτηκε η κυβέρνηση ώστε να οδηγηθούν οι σχέσεις τους σε διαζύγιο. Για τους Ανεξάρτητους Έλληνες αυτή είναι μόνο η αρχή του ξηλώματος του πουλόβερ. Προειδοποιήσαμε εγκαίρως τους Έλληνες γι’ αυτά που έρχονται. Η σημερινή εξέλιξη μας επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Ζώης.

Παγκόσμιο ρεκόρ χαρακτήρισε τις παραιτήσεις τριών υπουργών μέσα σε δύο εβδομάδες το ΛΑΟΣ ανακοίνωσή του. «Σε δύο εβδομάδες παραιτήσεις τριών υπουργών, δημιουργούν παγκόσμιο ρεκόρ, άξιο να καταγραφεί στα ρεκόρ Γκίνες. Αν η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, είναι εύκολο να φανταστεί ο οποιοσδήποτε τι έχει να γίνει στην Κυβέρνηση το απομεσήμερο».

Η επιστολή Νικολόπουλου

«Αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με επιστολή που παρέδωσα στον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, υπέβαλλα την παραίτησή μου από την θέση του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
 
Ξεκαθαρίζω, ότι μόνη αιτία της παραιτήσεώς μου είναι η προσωπική μου πεποίθηση πως το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα και η διόρθωση των σημαντικών στρεβλώσεων στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα, θα έπρεπε να έχουν τεθεί εμφατικά στο τραπέζι των συζητήσεων από την αρχή.
 
Εύχομαι να κάνω λάθος.
 
Ωστόσο, επειδή προσωπικά μου είναι αδύνατο, να αισθάνομαι ανακόλουθος με τα πιστεύω μου και σε όσα διεκήρυττα ως Τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ., προτίμησα να αποχωρήσω από την κυβέρνηση, μη θέλοντας να της δημιουργώ εγγενή προβλήματα από την αρχή κιόλας του βίου της.
 
Άπαντες γνωρίζουν πως ουδέποτε αρνήθηκα τις δύσκολες μάχες, αλλά και ουδέποτε έβαλα οποιαδήποτε «καρέκλα» πάνω από την απαράβατη αρχή μου ότι ο πολιτικός οφείλει να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον με οποιοδήποτε προσωπικό ή άλλο κόστος, τολμώντας πάντοτε να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αυτό άλλωστε προσπαθώ να κάνω σε όλη, την άνω των 20 ετών, κοινοβουλευτική μου διαδρομή.
 
Άπαντες γνωρίζουν επίσης ότι και στον πρόσφατο προεκλογικό αγώνα, είχα ως κεντρικό σύνθημα το «εδώ στα δύσκολα».
 
Το επαναλαμβάνω και σήμερα.
 
Παραμένω στη Νέα Δημοκρατία, απλός στρατιώτης του πατριωτικού μου καθήκοντος και συνεχίζω να στηρίζω την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό, εδώ στα δύσκολα.
 
Ευχαριστώ από καρδιάς τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας καθώς και τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς για την σύντομη αλλά γόνιμη συνεργασία μας.
 
Μα πάνω από όλους τιμώ και ευχαριστώ τον Αντώνη Σαμαρά, για την τιμή που μου έκανε να με εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα και του εύχομαι να μας κάνει όλους περήφανους.
 
Αυτό θέλω, αυτό περιμένω, σε αυτό ελπίζω, γι’ αυτό αγωνίζομαι».