Παραιτήθηκαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Μέργος, και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Τάκης Αθανασόπουλος. Τις παραιτήσεις έκανε δεκτές ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Οι δύο άνδρες παραιτούνται για λόγους ευθιξίας, για την εμπλογή των ονομάτων τους στην άσκηση ποινική δίωξης για τη ΔΕΗ. Ωστόσο, για την περίπτωση του Τ. Αθανασόπουλου, ο κ. Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ότι «εξαναγκάστηκε, γιατί δεν τρέχει γρήγορα η ιδιωτικοποίηση»

Ads

Είχε προηγηθεί η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των μελών της διοίκησης της ΔΕΗ το 2007 και του νόμιμου εκπροσώπου της ΜΕΤΚΑ, του Ομίλου Μυτιληναίου, για τη σύμβαση με αντικείμενο την κατασκευή της μονάδας της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, η οποία φέρεται να έχει ζημιώσει την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού.

Με απόφαση του Γιάννη Στουρνάρα, γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνει η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η οποία διατηρεί τη θέση της γενικής γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου. Για τη θέση του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ θα προταθεί ο νέος υποψήφιος, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, τα αδικήματα για τα οποία διώκονται τα μέλη της πρώην διοίκησης της ΔΕΗ αφορούν σε απιστία στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου (1608/50), από την οποία προκλήθηκε ζημία στη ΔΕΗ που υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ, και ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή.

Ads

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των κ. κ. Μέργου και Αθανασόπουλου και  τους ευχαρίστησε, όπως είπε, για την άψογη συνεργασία τους και τη μεγάλη συμβολή τους στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

«Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των κ. κ. Μέργου και Αθανασόπουλου, οι οποίες υπεβλήθησαν για λόγους ευθιξίας. Ο κ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών και τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ για την άψογη συνεργασία τους και τη μεγάλη συμβολή τους στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση

Η επιστολή παραίτησης του Τ.Αθανασόπουλου

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Η άσκηση ποινικής δίωξης για αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, όπου προήδρευα, παρέχει την ευκαιρία απόδειξης ότι υπηρετήθηκε άρτια το δημόσιο συμφέρον και εκείνο της ΔΕΗ.

Η έξωθεν καλή μαρτυρία μου, ασφαλώς κατ΄ ουδέν θίγεται. Όμως, η μερίδα εκείνη της κοινής γνώμης που αρνείται τις αποκρατικοποιήσεις, ενδεχομένως, να αισθανθεί ότι δεν αποτελώ, πλέον, εγγυητή του θεσμού.

Υπό τα άνω –και μόνο- υποβάλλω την παραίτησή μου από την Προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ.
Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλατε.

Με εκτίμηση
Τάκης Αθανασόπουλος

Η επιστολή παραίτησης του Γ.Μέργου:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η ασκηθείσα ποινική δίωξη εναντίον του πρώην ΔΣ της ΔΕΗ, του οποίου υπήρξα μέλος, με υποχρεώνει για λόγους ευθιξίας και μόνο να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών.  

Σημειωτέον ότι δεν συμμετείχα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ και ως εκ τούτου δεν συμμετείχα ούτε στη λήψη της σχετικής απόφασης. Θεωρώ, συνεπώς, ότι ανεξαρτήτως της ουσίας της υποθέσεως, η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος μου είναι νόμω και ουσία αβάσιμος.

Όμως, παρακαλώ να κάνετε αποδεκτή την παραίτησή μου γιατί δεν θα ήθελα να δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας της οποίας προΐσταμαι.

Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας και την άψογη συνεργασία την οποία είχαμε.

Με τιμή
Γεώργιος Μέργος

Αντίδραση  ΣΥΡΙΖΑ μέσω Παπαδημούλη
 
Ο  Δημήτρης Παπαδημούλης, έκανε τις εξής δηλώσεις μέσω του λογαριασμού του στο twitter:

«Πάει κι ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Τ Αθανασόπουλος. Αυτός εξαναγκάστηκε, γιατί δεν “τρέχει” γρήγορα η ιδιωτικοποίηση όσο-όσο όπως ζητά ο Σαμαράς».
 
«Πάει ο Μέργος, που έβρισκε ψηλό τον κατώτατο μισθό των 586€ μικτά. Το θέμα είναι να φύγει, με εκλογές και η πολιτική Σαμαρά-Στουρνάρα-Μέργου».

image