Την παραίτησή του με μια πολιτική δήλωση ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκος Σακελλαρίου, λίγες ημέρες πριν τη συνταξιοδότησή του, λόγω, όπως ανέφερε, των διαρροών των διασκέψεων για τον ασφαλιστικό νόμο (νόμος Κατρούγκαλου).

Ads

Συγκεκριμένα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, θυμίζοντας διάγγελμα, ο Ν. Σακελλαρίου υποστήριξε ότι η απόφασή του οφείλεται στις διαρροές για τη διάσκεψη ως προς τη συνταγματικότητα διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/2016).

Ο Ν. Σακελλαρίου σημείωσε ότι πρόκειται για απαράδεκτη παραβίαση των δικαστικών απορρήτων, κάνοντας λόγο για καίριο πλήγμα που δεν του επιτρέπει να ασκεί τα δικαστικά του καθήκοντα με νηφαλιότητα.

Παράλληλα ανέφερε ότι «οι αντοχές όλων μας δοκιμάστηκαν από τα νεότερα μνημόνια που επέβαλλαν νέα αυστηρότερα μέτρα λιτότητας» και εξέφρασε φόβους για πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο έγινε γνωστό ότι με οριακή πλειοψηφία (13 υπέρ-12 κατά) απερρίφθησαν από το ΣτΕ οι προσφυγές που ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

Ο Κοντονής έκανε δεκτή την παραίτηση

Η παραίτηση του Νίκου Σακελλαρίου έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι η παραβίαση δικονομικών κανόνων όσον αφορά στη διαδικασία έκδοσης δικαστικών αποφάσεων και δη η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου και των διαμειβομένων σε κεκλεισμένων των θυρών διασκέψεις, το οποίο θέτει στην επιστολή παραίτησής του και ο κ. Σακελλαρίου, υποβαθμίζει κατάφωρα τον θεσμό της Δικαιοσύνης και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά στους πολίτες.

Ο κ. Κοντονής καλεί τους δικαστικούς λειτουργούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσουν το έργο τους απρόσκοπτα, περιφρουρώντας το κύρος του θεσμού που υπηρετούν και θωρακίζοντας με τη συμπεριφορά τους τούς δικονομικούς κανόνες που είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν απαρεγκλίτως.

Το αιχμηρό σχόλιο του Ν. Παππά 

Με ένα αιχμηρό tweet σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς την παραίτηση Σακελλαρίου.

«Αν τον κ. Σακελλαρίου τον ενοχλούσε η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου έπρεπε να έχει παραιτηθεί από τον Οκτώβρη του 2016» έγραψε ο Ν. Παππάς. 

Ποιός θα ασκεί προσωρινά καθήκοντα προέδρου 

Μετά την παραίτηση κι έως ότου το υπουργικό συμβούλιο αποφασίσει για τον διορισμό του νέου προέδρου του ΣτΕ, καθήκοντα προέδρου θα ασκεί ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος.

Για τις υποθέσεις του ασφαλιστικού νόμου καθήκοντα προέδρου θα ασκεί η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη-Ειρήνη Σαρπ, ενώ για την υπόθεση του Τούρκου αξιωματικού, καθήκοντα προέδρου θα ασκεί ο αντιπρόεδρος Χρίστος Ράμμος.